Kayıttan Azade Bir Mekan ve Sahhaf Raif Efendi" Paneli Yapıldı - Son Dakika
Kültür Sanat

Kayıttan Azade Bir Mekan ve Sahhaf Raif Efendi" Paneli Yapıldı

Kayıttan Azade Bir Mekan ve Sahhaf Raif Efendi" Paneli Yapıldı

Beykent Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmed Güner Sayar, "Kayıttan Azade Bir Mekan ve Sahhaf Raif Efendi" konulu panele katıldı.

09.02.2017 23:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Beykent Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmed Güner Sayar, "Kayıttan Azade Bir Mekan ve Sahhaf Raif Efendi" konulu panele katıldı.

Dolmabahçe Sarayı Mefruşat Dairesinde düzenlenen panelde, eski İstanbul'da Sahaflar Çarşısı'nı ve İstanbul'un ünlü sahaflarından Raif Yelkenci'yi anlatan Sayar, Yelkenci'nin yaşadığı dönemde sahaflık mesleğinin durumunu da değerlendirdi.

Ahmed Güner Sayar, insan hayatının sonunun ne olduğunu Sahaflar Çarşısı'nda gördüğünü belirterek, "Hazin bir hikaye. Adam ya da kadın ölmüş. O devirler, bu kitapları yok ettiler. Adam geliyor kitapları boca ediyor yere. 24 saat evvel (vefat eden) adamın rafındaydı. Orada ben hakikaten sonumuzun ne olduğunu gördüm. Hazin hikaye orada ama beni bekleyen nasibimi de onların arasında buldum. Aradığım kitapları çıkardım." dedi.

Kitabın serüvenini de yine Sahaflar Çarşısı'nda gördüğünü dile getiren Sayar, "Yazma kitap gördüm, eski yazı. Basma kitap da gördüm hem eski hem 1928'deki harf inkilabından sonraki yeni yazı ve bunların hem miktar hem de muhteva olarak birbirinden çok farklı olduğunu gördüm." ifadelerini kullandı.

"İnsana yatırımı orada öğrendim"

Sayar, dönemin edebiyatçı ve araştırmacılarının da sahaflarda görüldüğünün altını çizerek, şunları kaydetti:

"(Onları) Uzaktan, yakından tanıma fırsatı buldum. İnsana yatırım kavramını orada öğrendim. Her dükkan değil ama bazı dükkanlar minyatür sohbet meclisi yapardı. Ağırlıklı olarak ya Kurtuluş Savaşı, Osmanlı tarihi konuşulurdu. Bazı yerlerde de artık kitapla konuşmayı verirlerdi. Mesela biri ben oradayken gelip diyordu ki 'Niyazi Divanı var mı?' Sohbet birden tasavvuf haline geçiyor. Benim söyleyecek hiçbir şeyim yoktu ama dinleyecek çok vaktim vardı. Ondan dinliyordum. Bu bir yağmur damlasının, çok ağır sert bir zemine, mermere vurması gibi oldu. Zaman içinde bende çok ciddi yankılar yaptı."

Kitabın da bir kaderi olduğunu ifade eden Sayar, "1925'te tekkelerin kapatılması ve 1928'deki harf inkılabıyla beraber, sahaflar çarşısına dönen çok sayıdaki yazma eserler karşısında, Raif Efendi kitapçılık anlayışında bir değişiklik yapıyor. Hiç basma kitap satmıyor ve sırf yazma esere geçiyor. Yazma eserlerin de kendine göre bir kaderi var. Bazıları tek nüsha. Bazıları istinsah edilmiş. Nüsha farkları var. Bazı nüshaları herkes okuyor. Derkenar dediğimiz, kenarlarına notlar düşüyorlar. O da ayrı bir zenginlik, bir kıymet. Raif Efendi bunları okuyor." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Sayar, Raif Yelkenci'nin dükkanına ağırlıklı olarak edebiyat fakültesi öğrencileri ile eski Türk dili ve edebiyatı üzerine araştırma yapanların geldiğini dile getirerek, "Raif Efendi, eline gelen her yazmayı, evvela Süheyl Ünver'e, Muallim Cevdet'e ve Osman Nuri Ergin'e veriyor. Onlara gösteriyor ve ihtiyacı olan alıyor. Süheyl Ünver der ki, 'ben Raif'ten 5 kuruşa yazma eser aldım'. Ağırlıklı olarak ilk gelen kitapları alan Süheyl Ünver idi. Türk tıp tarihine ait ne varsa evvela Süheyl Ünver aldı." dedi.

Raif Yelkenci için paranın ikinci planda olduğunu kaydeden Sayar, şöyle devam etti:

"Belki maliyetine veriyordu. Eğer paraperest olsaydı, mübalağa etmiyorum, dolar milyarderi olurdu Raif Efendi. Şimdi Raif Efendi'nin kitapları Taksim'de 5 yıldızlı otellerin lobilerinde açık artırmayla gidiyor ve bunların bir kısmını, Japonlar, Almanlar ve Amerikalılar zaten götürdüler. Alan aldı. Sahiplenemedik diye düşünüyorum. Onun yazmaları, hasta olduğu günlerinde, zannediyorum biraz dağıldı gitti."

Panelin ardından kendisine yöneltilen soruları da cevaplayan Sayar, 2016'da "Sahhaf Raif Yelkenci" isimli kitabı yayımlandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Kayıttan Azade Bir Mekan ve Sahhaf Raif Efendi' Paneli Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü'nde Türk fotoğraf sanatçısının sergisi açıldı
    01:38 Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü'nde Türk fotoğraf sanatçısının sergisi açıldı

    Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü, Türk-Macar Kültür Yılı etkinlikleri çerçevesinde Mustafa Dedeoğlu'nun 'İstanbul'dan Anadolu'ya' başlıklı fotoğraf sergisini sanatseverlerle buluşturdu. Sergi, Türkiye'nin zengin kültürel ve doğal manzaralarını gözler önüne seriyor ve 2 Mayıs'a kadar ziyaret edilebilecek.

  • Bosphorus Trio, Ankaralı müzikseverlere konser verdi
    23:49 Bosphorus Trio, Ankaralı müzikseverlere konser verdi

    Türk bestecilerin eserlerini keman, viyolonsel ve piyano ile dünyaya duyuran Bosphorus Trio, Erimtan Müzesi'nde düzenlenen konserde müzikseverlerle buluştu. Konser öncesinde BESOM Çağdaş Türk Müziği Ödülleri takdim edildi. Gruba 'Beste Ödülü' Turgay Erdener'e, 'İcra Ödülü' ise Bosphorus Trio'ya verildi. Konserde, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası başkemancısı Özgecan Günöz, Borusan Viyolonsel Grubu Üyesi çellist Çağlayan Çetin ve Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi piyanist Özgür Ünaldı yer aldı.

  • TİKA, Tacikistan'daki ıslahevinde kalan çocuklara konser verdi
    23:29 TİKA, Tacikistan'daki ıslahevinde kalan çocuklara konser verdi

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) organizasyonuyla, Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de bulunan ıslahevinde kalan çocuklara dünya klasikleri ve Türk sanatçıların bestelerinden oluşan bir konser verildi. Antalya Devlet Senfoni Orkestrası Flüt Sanatçısı Doç. Dr. Lelya Bayramoğulları'nın sunduğu konser, TİKA tarafından gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projesi kapsamında düzenlendi. Bayramoğulları, etkinlikte Tacik eseri de icra ederek büyük beğeni topladı. Konser, çocuklar arasında unutulmaz bir deneyim olarak değerlendirildi.

  • Bursa'da Bir Ailenin Papağanı Sosyal Medyada İlgi Görüyor
    23:18 Bursa'da Bir Ailenin Papağanı Sosyal Medyada İlgi Görüyor

    Bursa'da yaşayan Rahim Çakmak ve ailesinin papağanı, müzik çalınması ve komut verilmesiyle ilginç hareketler sergiliyor. Çakmak'ın papağanının videoları sosyal medyada çok izleniyor ve takipçileri tarafından merakla bekleniyor.

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Gökhan Tepe konseri
    22:39 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Gökhan Tepe konseri

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda şarkıcı Gökhan Tepe, Merkez Parkı'nda konser verdi. Konseri çok sayıda kişi izledi ve Tepe'nin en sevilen parçalarına müzikseverler eşlik etti. Tepe'nin performansı, dinleyiciler tarafından alkışlandı.

  • Trabzon'da 10. Karadeniz'in Renkleri karma resim sergisi düzenlendi
    19:58 Trabzon'da 10. Karadeniz'in Renkleri karma resim sergisi düzenlendi

    Trabzon'da düzenlenen 10. Karadeniz'in Renkleri karma resim sergisine 3 ilden 52 sanatçı katıldı. Serginin açılışına Vali Aziz Yıldırım, İl Kültür ve Turizm Müdürü Tamer Erdoğan ve davetliler katıldı. Sergi, 22 Nisan'a kadar ziyaret edilebilecek. Ayrıca, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen törende turizmin önemi vurgulandı ve Trabzon'un turist sayısında önemli artış beklenildiği belirtildi.

  • Silifke'de Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen yarışmalarda öğrencilere ödüller verildi
    17:59 Silifke'de Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen yarışmalarda öğrencilere ödüller verildi

    Silifke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, ilkokul ve ortaokullar arası şiir yazma ve resim yapma yarışması düzenledi. Göksu Deltası'nda sürdürülebilir tarım için düzenlenen yarışmaya ilkokul ve ortaokul öğrencileri katıldı. Silifke Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirilen ödül töreninde dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi. Törene, Silifke Kaymakamı, İl Tarım ve Orman Müdürü, Silifke Belediye Başkanı, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.


Advertisement