Satışa çıkarılan 1700 yıllık kilisenin sahibi konuştu - Son Dakika
Kültür Sanat

Satışa çıkarılan 1700 yıllık kilisenin sahibi konuştu

Satışa çıkarılan 1700 yıllık kilisenin sahibi konuştu Murat Aycun: "Kiliseyi Süryani cemaati alsın, özüne dönsün" "Burası bana babamdan miras kaldı.

28.10.2020 19:11  Güncelleme: 19:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Satışa çıkarılan 1700 yıllık kilisenin sahibi konuştu

Murat Aycun:

"Kiliseyi Süryani cemaati alsın, özüne dönsün"

"Burası bana babamdan miras kaldı. Daha önce babamla görüşmüştüler, güzel bir fiyat vermiştiler, babam bir de cami yapılmasını isteyince vazgeçtiler"

MARDİN - Mardin'de 7 milyon 250 bin lira fiyat biçilerek satışa sunulan 1700 yıllık Mor Yuhanna Kilisesi'nin sahibi Murat Aycun, kiliseyi Süryani cemaatinin almasını istediğini belirterek binanın özüne döndürülmesini istedi. Aycun, "Daha önce babamla görüşmüştüler, güzel bir fiyat vermiştiler, babam bir de cami yapılmasını isteyince vazgeçtiler" dedi.

Mardin'in Artuklu ilçesi Teker Mahallesinde bulunan ve uzun yıllardır depo olarak kullanılan 1700 yıllık Mor Yuhanna Kilisesi geçtiğimiz yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kültür varlığı olarak tescillendi. Kilise, girişinin iki ayrı oda ve ibadet edilen bölümlerden oluşurken, 3 din adamına ait mezar ve 3 tünel barındırıyor. Uzun süredir depo olarak kullanılan kilise sahibi Murat Aycun'un yetki verdiği gayrimenkul danışmanı Mahsum Altay tarafından 7 milyon 250 bin lira fiyat biçilerek satışa sunuldu.

"Babamdan bana miras kaldı"

1700 yıllık kilisenin sahibi Murat Aycun kiliseyi Süryani cemaatinin satın alıp özüne dönmesini istediğini vurguladı. Aycun, "Burası 1700 yaklaşık yıllık bir tarih. Milattan öncesine ait olduğuda söyleniyor. İçinde 3 kardinal mezarı ve 2 tünel var. Tünelin birinin kaleye birinin de Deyrulzafaran Manastırına açıldığı söyleniyor. Tarihini biz belirlemedik, bu tarihi Gabriel Akyüz belirledi. Burası yaklaşık 3 kuşaktır Müslümanlar tarafından kullanılıyor. En son babam tarafından bana miras kaldı. Buram buram tarih kokuyor. Babamın söylediklerine göre duvarların arkasında burası kadar bir yer var çarşının arkasında. İçindeki kardinal mezarları var. Burası bana miras kalınca Gabriel Akyüz ile görüştüm. Kendisi bana burayı restore edip 10 yıllık bir süre ile sana verelim dedi. Ben kabul etmedim bu fiyatı istediğimi belirttim. Daha önce babamla görüştüler. Babama çok güzel bir para teklif ettiler, babam da üstüne birde bana cami yapmalarını istedi. O zamandan beri yanaşmıyorlar. Sürekli başkalarını arattırıyorlar. Bize sat diyorlar. Bende satmak istemedim. Şimdi burayı bir Süryani cemaatinin almasını istiyorum. Özüne dönmesi için" diye konuştu.

"Yapı bir dönem kilise bir dönem de cami olarak kullanılmış"

Gayrimenkul danışmanı Mahsum Altay ise bölgenin bir dönem kilise, bir dönemde cami olarak kullanıldığını ifade etti. Altay, "Mardin'de tarihi Mor Yuhanna Kilisesindeyiz. Geçmiş tarihi 1700 yıllık, fakat daha eski olduğu söylenir. Bizim ulaşabildiğimiz kaynak 1700 yıllık olduğunu söylüyor. Biz buranın satışı ile ilgili süreci 9'uncu ayda başlattık. Yaptığımız yayın çalışmalarında sonra buraya talepler arttı. Son birkaç gündür de basında dile getiriliyor. Bugün gelen misafirlerle gezdik tekrar. Şu an mülk sahipleri ile beraberiz. 1700 yıllık ve babadan oğula geçmiş bir durum var burada. Bizim bildiğimiz 3 nesil öncesine kadar gidebiliyoruz. 3 nesil öncesi burası marangozhane atölyesi olarak kullanılmış. Çok daha öncesinde ibadet için kullanılmış. Bir dönem kilise ve bir dönemde cami olarak ibadet için kullanılmış. Burada gördüğümüz kümbetler ve güneşe bakan bölümlerle farklı dinlere mensup kişiler tarafından kullanılmış olma ihtimali yükseliyor. Burada gördüğünüz motiflerle tamamen kilise görüntüleri var. Yaptığımız inceleme ve müze müdürlüğünden aldığımız görüş ile buranın 1700 yıllık Mor Yuhanna Kilisesi olduğunu ve kültür koruma varlıkları içerisinde olduğunu belirttiler" şeklinde konuştu.

Satışa çıkarılan 1700 yıllık kilisenin sahibi konuştu
Kaynak: İHA

Son Dakika Kültür Sanat Satışa çıkarılan 1700 yıllık kilisenin sahibi konuştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Troya Müzesi'ne ait dijital dergi araştırmacıların hizmetine sunuldu
    10:54 Troya Müzesi'ne ait dijital dergi araştırmacıların hizmetine sunuldu

    Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye köyünde bulunan Troya Müzesi, Troy Museum Journal adlı dijital dergiyi araştırmacıların kullanımına sundu. Dergi, müzecilik, arkeoloji, tarih, sanat tarihi, etnografya, sosyoloji, coğrafya, edebiyat tarihi, felsefe tarihi ve kültürel çalışmalara ait içerikler içermektedir. Amacı, bilimsel araştırmaların ve çalışmaların yayınlanması ve araştırmacılarla paylaşılmasıdır. Derginin ilk sayısı yayınlanmış olup, ikinci sayısı eylül ayında yayınlanacak ve yılda iki sayı olarak devam edecektir. Troya Müzesi, derginin uluslararası platformlarda da taranmayı hedeflemektedir.

  • Erzincan'da Huzur İçin Erzincan Projesi kapsamında 'Birlikte Emniyetteyiz' paneli düzenlendi
    10:53 Erzincan'da Huzur İçin Erzincan Projesi kapsamında 'Birlikte Emniyetteyiz' paneli düzenlendi

    Erzincan Valiliği himayesinde yürütülen Huzur İçin Erzincan Projesi kapsamında, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Erzincan Emniyet Müdürlüğü iş birliği ile 'Birlikte Emniyetteyiz' paneli düzenlendi. Panele Rektör Prof. Dr. Akın Levent, İl Emniyet Müdürü Kenan Kurt ve diğer yetkililer katıldı. Panelde erken yaşta evlilik, aile içi şiddet, siber suçlar ve kadın destek hattı gibi konular ele alındı.

  • İzmit'te Lokomotif Çocuk Köyü'nde Eğlence ve Eğitim Bir Arada
    10:51 İzmit'te Lokomotif Çocuk Köyü'nde Eğlence ve Eğitim Bir Arada

    Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmit'te kurulan Lokomotif Çocuk Köyü'nde çocuklar hem eğleniyor hem de yeni bilgiler öğreniyor. Köyde düzenlenen etkinlikler arasında sahne gösterileri, yarışmalar ve atölyeler yer alıyor. Ayrıca, çocuklar ve ebeveynler için psikolojik danışmanlık hizmeti de sunulacak.

  • Tarihi Tuzhisar Kilisesi 16 Milyon TL'ye Satışa Çıkarıldı
    10:49 Tarihi Tuzhisar Kilisesi 16 Milyon TL'ye Satışa Çıkarıldı

    Sivas'ın Hafik ilçesinde bulunan ve bir zamanlar Ermeniler tarafından kullanılan Tarihi Tuzhisar Kilisesi, sahibi Hatice Akay tarafından 16 milyon TL bedelle satışa çıkarıldı. Kilise, 1. derecede sit alanı ve koruma altında olup, tapusu bulunmaktadır. Kilisenin içerisinde ve dış yüzeyinde haç işaretinin işlendiği taşlar bulunmaktadır. Kilisenin satış süreci başlamış olup, yeni sahibine hayırlı olsun denilmiştir.

  • Esenler Belediyesi, Ömer Döngeloğlu için anma programı düzenledi
    10:23 Esenler Belediyesi, Ömer Döngeloğlu için anma programı düzenledi

    Esenler Belediyesi, ilahiyatçı-yazar Ömer Döngeloğlu için anma programı düzenledi. Programa vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

  • Melikgazi Belediyesi, Gön Han'da Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi Projesi Başlatıyor
    10:06 Melikgazi Belediyesi, Gön Han'da Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi Projesi Başlatıyor

    Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, Gön Han'ın içinde Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi'ni hayata geçireceklerini duyurdu. Proje, Kayseri'nin pastırma ve sucuk kültürünü tanıtmayı ve yaşatmayı amaçlıyor.

  • Çankaya Belediyesi Kütüphane Haftası Etkinlikleri Devam Ediyor
    10:04 Çankaya Belediyesi Kütüphane Haftası Etkinlikleri Devam Ediyor

    Çankaya Belediyesi'nin Kütüphane Haftası kapsamında düzenlediği etkinliklere her yaştan vatandaş ilgi gösteriyor. Etkinlikler arasında söyleşiler, atölyeler, çocuk etkinlikleri ve Sesli Kütüphane bulunuyor.

  • Mehmet Tosun, Bodrum'da Sahne Sanatları Oyununu İzledi
    10:02 Mehmet Tosun, Bodrum'da Sahne Sanatları Oyununu İzledi

    Cumhur İttifakı Bodrum Belediye Başkan Adayı Mehmet Tosun, MSKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları öğrencilerinin sahnelediği 'Bernarda Alba'nın Evi' oyununu izledi. Tosun, Bodrum'un kültür ve sanat dünyasını zenginleştirecek projelerine önem verdiğini belirtti. Ayrıca, esnaf ziyaretleri ve halk buluşmalarıyla projelerini anlatmaya devam ediyor.

  • Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı
    01:07 Edirne'de gastronomi yolculuğu başladı

    Edirne Valiliği, Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırarak gelecek nesillere aktarmak amacıyla bir proje başlattı. Edirne'de düzenlenen iftar programında geçmişten günümüze gelen lezzetlerin yer aldığı bir menü sunuldu. Proje kapsamında 87 farklı çeşidin yer aldığı bir kitap oluşturulacak ve Edirne'nin gastronomi turizmi geliştirilecek.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı
    00:34 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü coşkuyla kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz olarak sahnelediği 8 oyunla tüm sahnelerinde coşku ile kutladı. Uluslararası bildiri Norveçli yazar Jon Fosse tarafından kaleme alınırken, ulusal bildiri Tamer Levent tarafından yazıldı. Tiyatro, sanatın barış olduğunu vurgulayan bir platform olarak ön plana çıktı.

  • Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu
    00:07 Sema-Semah-Devran etkinliği AKM'de seyircilerle buluştu

    Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Sema-Semah-Devran' etkinliğinde, Sanat Yönetmeni Yüce Gümüş ve Postnişin Fatih Çıtlak liderliğinde Anadolu'nun zikir ritüelleri sergilendi. İstanbul Devlet Halk Dansları Topluluğu da gösteride yer aldı.

  • KKTC'de 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeseli gösterimi yapıldı
    00:03 KKTC'de 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeseli gösterimi yapıldı

    Lefkoşa'daki Yunus Emre Enstitüsü tarafından hazırlanan 'Bizden İçeri Kıbrıs' belgeselinin gösterimi KKTC'de gerçekleştirildi. Gösterime KKTC Cumhurbaşkanı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı ve Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi de katıldı. Belgesel, Kıbrıs Türklerinin tarih, kültür, yaşam ve sosyolojilerini anlatmayı amaçlıyor.


Advertisement