Seyyid Battal Gazi Külliyesi yenilenen yüzüyle ziyaretçilerini bekliyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Seyyid Battal Gazi Külliyesi yenilenen yüzüyle ziyaretçilerini bekliyor

Seyyid Battal Gazi Külliyesi yenilenen yüzüyle ziyaretçilerini bekliyor Tamamlanan restorasyon çalışması ile külliyenin ruhuna uygun bir ortam hazırlandı.

24.06.2022 10:19  Güncelleme: 10:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Seyyid Battal Gazi Külliyesi yenilenen yüzüyle ziyaretçilerini bekliyor

Tamamlanan restorasyon çalışması ile külliyenin ruhuna uygun bir ortam hazırlandı.

Seyitgazi İlçe Kaymakamı Kutsal Baytak;

"Amacımız külliyeyi ilk kullanıldığı şekliyle kullanabilmek ve ecdadın inşa ettiği şekliyle de günümüze yansıtabilmekti"

ESKİŞEHİR - Eskişehir Seyitgazi ilçesinde bulunan Seyyid Battal Gazi Külliyesi ve Türbesi restorasyon çalışmalarının ardından ziyaretçilere açıldı.

Eskişehir Valiliği himayesinde Seyitgazi Kaymakamlığı tarafından hazırlanan proje genelinde, Seyyid Battal Gazi Külliyesi ve Türbesinde saklı kalan tarih gün yüzüne çıkartıldı. Hazırlanan proje ile türbe içindeki duvarlara başlatılan raspa çalışmasıyla ve türbe etrafının ışıklandırılmasıyla ziyaretçilerine, külliyenin ruhuna uygun bir ortam hazırlandı. İslam'ın Anadolu'ya yayılmasında büyük katkısı olan Seyyid Battal Gazi adına 1207-1208 yıllarında Anadolu Selçuklu sultanı I. Alaeddin Keykubad'ın annesi Ümmühan Hatun tarafından yaptırılan türbe ve cami, restore edilmiş haliyle ziyaretçilerini bekliyor. Seyitgazi ilçesinde, 150 metre yüksekliğinde Üçler Tepesi'nin doğuya bakan yamaçları üzerinde bulunan külliye havadan dron ile görüntülendi.

"Bizim amacımız ecdadın inşa ettiği şekliyle de günümüze yansıtabilmekti"

Kışın süren çalışmaların neticesinde külleyenin restorasyonunu tamamladıklarını söyleyen Seyitgazi Kaymakamı Kutsal Baytak, en önemli amaçlarının ilk inşa edildiği şekliyle günümüze yansıtabilmek olduğunu belirtti. Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız'ın restorasyon çalışmalarında çok büyük desteği olduğunu vurgulayan Baytak, "İçerideki raspa ve aydınlatma çalışmalarını gerçekleştirdik. En önemli kısmı da burada bulunan beton sütunların ahşap kaplamalarını da gerçekleştirdik. Bizim amacımız tamamıyla Seyit Battal Gazi Külliyesi'nin ilk, kullanıldığı şekliyle kullanabilmek ve ecdadın inşa ettiği şekliyle de günümüze yansıtabilmekti. Duvarlarını özellikle ortaya çıkarmak istedik ki geçmişte bulunan ruhu günümüze de yansıtabilmekti amacımız. Çok şükür ki güzel bir çalışmanın neticesinde Seyit Battal Gazi Külliyesi'nin bugünkü haline almasına vesile olduk. Bu anlamda valimizin çok büyük destekleri oldu, onların sayesinde bu proje ve çalışmaları gerçekleştirebilme imkanımız oldu. Aynı zamanda bizim Seyit Battal Gazi Külliyesi'nin tanıtımıyla ilgili çeşitli projelerimiz de var. Bu projeler neticesinde çeşitli seminerler, çeşitli toplantıları da külliyede gerçekleştirerek buranın tanıtımını gerçekleştirmeye yönelikte planlarımızı, programlarımızı olacak inşallah" dedi.

"Restorasyondan sonra daha fazla ilgi görmeye başladı"

Külliyenin restorasyondan sonra ziyaretçi sayısının arttığını dile getiren Baytak, "Pandemiden dolayı ne yazık ki bunun istatistik verilerini sağlıklı bir şekilde tutamıyoruz/ ama zaten külliye ziyaretçi sayısı anlamında ciddi anlamda yüksek rakamlara sahip. Restorasyondan sonra daha fazla ilgi görmeye başladı. Özellikle 30-40 yılın öncesine döndüğüne yönelik çeşitli kesimlerden de geri dönüşler alıyoruz. Özüne döndürmek istedik aslında biz burayı ve gelen misafirlerimizin de bundan çok memnun olduğunu da dahil geri dönüşler aldık. Ziyaretçi sayılarımız inşallah ilerleyen günlerde artmaya devam edecek. Biz tanıtımlarımızı yapmaya devam ettikçe, onlar da gördükçe ve bildikçe Seyit Battal Gazi Külliyesi'ni buraya gelmek isteyeceklerdir" diye konuştu.

Seyyid Battal Gazi Külliyesi yenilenen yüzüyle ziyaretçilerini bekliyor
Kaynak: İHA

Son Dakika Kültür Sanat Seyyid Battal Gazi Külliyesi yenilenen yüzüyle ziyaretçilerini bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi
    22:54 Beşiktaş Kültür Merkezi'nden 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi

    Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) tarafından düzenlenen 'Dragons and Mythical Beasts' kukla gösterisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Maximum Uniq Hall'de seyirciyle buluştu. Yazar ve yönetmen Derek Bond'un mitolojik hikayelere yer verdiği gösteri, çocukların zihnindeki canavar algısını değiştirmeyi hedefliyor. Seyirciler arasından seçilen çocuklarla interaktif bir oyun oynanan gösteride, oyuncu Ata Dirilgen çocuklara hem hikaye anlatıcısı hem de kahraman yetiştiricisi olarak eşlik ediyor. Gösterinin amacı, çocukların hayal güçlerini geliştirmek ve onlara cesaret vermek. İngiltere tiyatrosunun önemli ödüllerinden Olivier Ödülü'ne aday olan kukla şovu, devasa taş trol, gizemli Indrik, görkemli Griffin, tek boynuzlu at, diş perisi ve ejderha gibi birçok kukla ile çocukları fantastik hikayelerle tanıştırıyor. Gösteri, 20-23 Nisan tarihleri arasında sahnelenmeye devam edecek.

  • Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi
    22:49 Ankara'da Cumhuriyet Korosu Türk Halk Müziği Konseri Verdi

    Başkentte çeşitli meslek gruplarından gönüllülerin oluşturduğu Cumhuriyet Korosu, 'Yüzyılın Başkenti Ankara' adlı Türk halk müziği konseri verdi. Yenimahalle ilçesindeki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Ankara'nın türkülerinin yanı sıra Rumeli, Kütahya, Burdur, Kırıkkale, Sivas, Erzincan, Artvin yöreleri ile Kıbrıs ve Azerbaycan'dan ezgiler dinleyicilerle buluştu. Başkentteki, Ulusal Mimarlık akımlarına örnek teşkil eden tarihi yapı ve binaların da tanıtıldığı konserde, çeşitli halk oyunu gösterileri yapıldı. Şef Serdar Yasun yönetiminde 30 eserin seslendirildiği konsere Ankaralılar yoğun ilgi gösterdi.

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi
    22:38 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Tuğba Yurt konser verdi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında şarkıcı Tuğba Yurt, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Konserde çok sayıda kişi şarkılara eşlik etti ve Yurt'un performansı büyük alkış aldı.

  • Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi
    21:54 Güroymak'ta Çocuklar İçin Sinema Etkinliği Düzenlendi

    Bitlis'in Güroymak ilçesinde, Kaymakamlık tarafından başlatılan proje kapsamında Kaleli Köyü ve Köşk mezrasında yaşayan çocuklar için sinema etkinliği düzenlendi. Ahmet Mücteba Albayrak Bilgi Evi'ne getirilen çocuklar, yeni açılan sinema salonunda film izledi. Etkinlikle çocukların kültür ve sanatla buluşması hedeflendi.

  • Bingöl'de Hesarek Kayak Merkezi, turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi
    21:47 Bingöl'de Hesarek Kayak Merkezi, turizm koruma ve gelişim bölgesi ilan edildi

    Bingöl'de kış turizminin gözde tesislerinden biri olan Hesarek Kayak Merkezi, Cumhurbaşkanı kararı ile Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edildi. Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, bu kararın Bingöl'ün cazibe merkezi haline gelmesini sağlayacağını belirtti.

  • Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı
    21:19 Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı

    Van Kalesi'nin zirvesinde bulunan Süleyman Han Camisi, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından ibadete açıldı. Van Valisi Ozan Balcı, caminin açılışında yaptığı konuşmada, Van'ın imarı ve inşası konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti ve Van Kalesi'nin restorasyonunun tamamlanmasıyla birlikte Van'ın kültür, turizm ve ekonomisine büyük katkı sağlanacağını ifade etti.

  • Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu
    21:18 Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu

    Devlet sanatçısı Devrim Erbil'in 60. yılını kutlamak amacıyla düzenlenen Inspirations adlı karma sergi, İstanbul Sinema Müzesi'nde açıldı. Sergide, Erbil'in daha önce sergilenmemiş eserlerinin yanı sıra farklı sanatçıların da eserleri yer alıyor. Erbil, sergiyle birlikte sanat hayatının 60. yılını geride bıraktığını belirterek, sanata ve sanatın içinde olmaya doyamadığını ifade etti. Sergi, 30 Haziran'a kadar ziyaret edilebilecek.

  • Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'
    21:10 Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'

    Münih'te düzenlenen 35. Münih Türk Film Günlerinde Yeşilçam'ın usta oyuncusu Müjde Ar'a 50. Sanat Yılı dolayısıyla 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi. Müjde Ar ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada kadınları desteklemeye adadığı hayatını anlattı ve kendisine verilen ödülün iki sahibi olduğunu belirtti. Ayrıca, Müjde Ar'ın Şener Şen ile başrolleri paylaştığı 'Şalvar Davası' adlı film restore edilerek festivalde gösterildi.


Advertisement