AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Türkiye 1 Aralık'tan itibaren G-20 dönem başkanlığını üstlenecek. Yani önümüzdeki 1 yıl dünya ekonomisinin direksiyonu Türkiye'nin ellerinde olacak" dedi.
Davutoğlu, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, yarın iş güvenliği paketini kamuoyuyla paylaşacaklarını belirterek, "Hem iş güvenliği paketi hem de madenlerimizde yaşanan son gelişmelerle ilgili alacağımız tedbirleri kamuoyumuzla paylaşacağız" diye konuştu.
Bunun hükümetin kurulduğu ilk günlerde yaşanılan asansör faciasından sonra verilen bir talimat olduğunu anlatan Davutoğlu, bütün bakanlıkların yoğun bir tempoda çalıştığını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın sektör temsilcileriyle istişare toplantıları yaptığını ve bugün paketi açıklama imkanına kavuşulduğunu söyledi.
G-20 Liderler Zirvesi
Yarın bakanlarla birlikte G-20 Liderler Zirvesi'ne katılmak için Avustralya'ya gideceklerini bildiren Davutoğlu, Türkiye'nin 1 Aralık'tan itibaren G-20 dönem başkanlığını üstleneceğini vurguladı. Davutoğlu, "Yani önümüzdeki 1 yıl dünya ekonomisinin direksiyonu Türkiye'nin ellerinde olacak" dedi.
Davutoğlu, iktidara geldiklerinde Türkiye'nin dünya ekonomi liginde 26. sırada yer aldığını, şimdi ise dünyanın 16., Avrupa'nın da 6. büyük ekonomik gücü olduğunu ifade etti.
Geçen hafta çok detaylı değerlendirmeler yaparak, G- 20 gündemini belirlediklerini ifade eden Davutoğlu, Türkiye'nin G-20'deki hedeflerini Avustralya'da paylaşacaklarını söyledi. Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Türkiye önümüzdeki yıl bir taraftan G-20 dönem başkanlığını üstleniyor. Bir taraftan da BM adına en az gelişmiş ülkeler koordinatör ülkesi önümüzdeki 10 yıl içinde. 5 yıllık değerlendirme toplantısı da 2015, 2016'da yapılacak. Türkiye hem dünyanın en büyük ekonomileri arasında ama aynı zamanda dünyada en az gelişmiş ülkeler, 47 ülkenin de bir anlamda yardımcısı, koordinatörü, ve problemlerini çözmek için başvurdukları ülke konumunda. Biz sadece Türkiye'de değil, bütün dünyada adaletin, vicdanın sesiyiz. Ekonomik eşitsizliklere karşı G-20 dönem başkanlığımızda, en az gelişmiş ülkelerle G-20 ülkeleri arasındaki diyalog zeminini güçlendirecek, diyalog kapılarını açacağız. KOBİ'leri özellikle gündeme getireceğiz ve reel sektörün dünya ekonomisindeki etkisi konusuna bütün diğer ülkelerin dikkatlerini çekeceğiz."
"Gurur duyulacak bir tablodur"
Davutoğlu, Avustralya'nın ardından Filipinler'e uğrayacaklarını bildirdi. Bunun uzun zamandır takip ettikleri önemli bir barış sürecinin son adımını teşkil ettiğini ifade eden Davutoğlu, Filipinler'de yaklaşık 400 yıldır süren Bangsamoro Müslümanlar'ı ile Filipin hükümeti arasındaki ihtilafa değindi.
Son dönemde Filipin hükümetinin ve Bangsamoro temsilcilerinin ortak yaklaşımıyla Türkiye'nin iki taraf arasındaki arabulucular heyetinin öncü ülkesi konumuna geldiğine dikkati çeken Davutoğlu, "Hem Filipinler hükümetinin bize duyduğu güven hem orada yaşayan Moro halkının duyduğu güvenle bu barış süreci son derece önemli bir aşamaya geldi. Karşılıklı olarak anlaşma sağlandı. Bağımsız silah bırakma organının başkanlığına da bir Türk diplomatı, eski NATO daimi temsilcimiz Haydar Berk getirildi.Yani iki taraf arasında barış sürecinin son aşamasını yönetmek de Türkiye'nin elinde" şeklinde konuştu.
Dışişleri Bakanlığı döneminde hem Filipinler hükümeti hem de Moro halkının temsilcileriyle defalarca görüştüklerini ve ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını belirten Davutoğlu, Malezya ve diğer ülkelerle birlikte bu çalışmalara öncülük ettiklerini söyledi.
Bu çalışmaların bu seviyeye gelmesi vesilesiyle Filipinler hükümetinin davetlisi olarak Manila'ya gideceklerini aktaran Davutoğlu, taraflarla görüşerek bu barış sürecinde sağlanan başarı ve bundan sonra atılacak adımlar konusunda istişarelerde bulunacaklarını kaydetti.
Türkiye'nin hem kendi içinde olabilecek gerilimleri çözmeye çalıştığını hem de dünyanın her yerinde bir barış umudu olması halinde, o umudu gerçeğe dönüştürmek için çaba sarfettiğini vurgulayan Davutoğlu, "Ülkemizden onbinlerce kilometre uzakta bir ülkede eğer taraflar Türkiye'ye güveniyorlarsa, eğer taraflar 'aramızı ancak Türkiye bulur' ve 'nihai adımı Türkiye'de atarız' diyorlarsa bu gurur duyulacak bir tablodur" diye konuştu.
Bursa ziyareti
Bursa ziyaretine değinen Davutoğlu, "Bursa bizim modern şehrimizdir, ulu şehrimizdir, Ulu Camii'nin, Uludağ'ın, ulu erenlerin Emir Sultan başta olmak üzere, ulu sultanların Osman Gazi başta olmak üzere şehri. Ama aynı zamanda cumhuriyetimizin de öncü şehri" dedi.
Bursa'nın 2013'te 12. 5 milyar dolar ihracat yaptığına işaret eden Davutoğlu, AK Parti'nin 2002'de emaneti devraldığında Türkiye'nin toplam ihracatının 36 milyar dolar olduğunu anımsattı. Davutoğlu, "Şimdi 2013'te sadece Bursa'nın ihracatı 10 yıl önceki Türkiye'nin toplam ihracatının 3'te biri. Bir şehrin ihracatı. İşte büyümek bu, işte iddialı olmak ve ülkeyle birlikte şehirlerin de büyümesi perspektifi bu. Bu kararlılığımız hiç eksilmeden devam edecek" şeklinde konuştu.
- TBMM
Son Dakika › Politika › AK Parti TBMM Grup Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?