"Barış İstiyoruz Eleştiriliyoruz" - Son Dakika
Politika

"Barış İstiyoruz Eleştiriliyoruz"

"Barış İstiyoruz Eleştiriliyoruz"

Başbakan Erdoğan : Biz Bölgemizde Barış İstiyoruz Eleştiriliyoruz

27.11.2010 20:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BAŞBAKAN ERDOĞAN : BİZ BÖLGEMİZDE BARIŞ İSTİYORUZ ELEŞTİRİLİYORUZ

"Bir insanı öldüren bütün insanlığı öldürmüş, bir insanı kurtaran bütün insanlığı kurtarmıştır ilkesinden daha veciz bir insanlık savunucusu yoktur. İşte bu anlayışla her insanın hukukunu hak namına korumak ve savunmak inancımızın, insanı esas alan, barışı esas alan medeniyet anlayışımızın gereğidir"

"Biz, bölgemizde olsun, bölgemiz dışında uzak coğrafyalarda olsun, haksızlık karşısında sesimizi yükselttiğimiz için çok farklı şekillerde eleştirilere maruz kalıyoruz. Bir saldırıya, bir işgale, terör eylemlerine, baskı ve zulme karşı tavır koyduğumuzda, hemen karşımıza malum ithamlar dikiliyor"

" 'Türkiye'nin ekseni mi kayıyor? Türkiye'nin rotası mı değişiyor? Türkiye yön mü değiştiriyor? Türkiye farklı roller mi üstleniyor?' Bu ithamların tamamı yanlıştır, tamamı haksızdır ve açık söylüyorum, önemli bir kısmı da art niyetin, Türkiye aleyhine bir kampanyanın ürünüdür"

"Biz Lübnan'a resmi bir ziyaret yaptık, bölgenin bu önemli ülkesinde barışı, huzuru, istikrarı desteklemek adına orada her kesimle görüştük, her kesime destek mesajlarımızı sunduk. Bakıyorsunuz, bizim medyamızda, oradaki birkaç pankart konuşuluyor, oradaki birkaç küçük çaplı eylem konuşuluyor"

"Maalesef, milletin sevincini milletle birlikte paylaşamayanlar bu ülkenin başarılarıyla mutlu olamayanlar var. Aynı yaklaşımı, aynı çelişkili tavrı, NATO'nun Lizbon Zirvesi sonrasında da gördük"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yenikapı Mevlevihanesi'ndeki Fatih Sultan Mehmet Vakfı Üniversitesi ve Medeniyetler İttifakı Enstitüsü'nün açılışını gerçekleştirdi. Açılışa Başbakan'ın yanısıra eşi Emine Erdoğan, Devlet Bakanı Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Katar Emiresi Şeyha Mozah Bint Nasır, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Devlet Bakanı ve Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Başkanı Mehmet Aydın ve Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu da katıldı.

BARIŞ İSTİYORUZ ELEŞTİRİLİYORUZ

Törende konuşan Başbakan Erdoğan, güç ve kudreti esas alan sömürgecilerin, 18'inci yüzyıldan bugüne istila ve işgal ettikleri ülkelere "medeniyet götürdüklerini" iddia ettiklerini söyleyerek, insana zulmedenlerin medeniyet kavramına da zulmettiklerini ifade etti. Erdoğan, "Esasen bugün medeniyetler çatışması adı altında, medeniyet kavramının çatışma ile aynı terkip içinde kullanılması dahi, medeniyet tasavvuruna yapılacak büyük bir haksızlıktır. Medeniyet, özünde insan olan, merkezinde insanın ve insani değerlerin bulunduğu bir kavramdır. Bizim anlam dünyamızda, bizim medeniyet dünyamızda buna ek olarak, insan 'eşrefi mahlukat'tır. Dolayısıyla insanın hayatı, insanın can ve mal emniyeti kutsaldır. 'Bir insanı öldüren bütün insanlığı öldürmüş, bir insanı kurtaran bütün insanlığı kurtarmıştır' ilkesinden daha veciz bir insanlık savunucusu yoktur. İşte bu anlayışla her insanın hukukunu hak namına korumak ve savunmak inancımızın, insanı esas alan, barışı esas alan medeniyet anlayışımızın gereğidir. Şimdi biz, bölgemizde olsun, bölgemiz dışında uzak coğrafyalarda olsun, haksızlık karşısında sesimizi yükselttiğimiz için çok farklı şekillerde eleştirilere maruz kalıyoruz. Bir saldırıya, bir işgale, terör eylemlerine, baskı ve zulme karşı tavır koyduğumuzda, hemen karşımıza malum ithamlar dikiliyor. 'Türkiye'nin ekseni mi kayıyor? Türkiye'nin rotası mı değişiyor? Türkiye yön mü değiştiriyor? Türkiye farklı roller mi üstleniyor?' Bu ithamların tamamı yanlıştır, tamamı haksızdır ve açık söylüyorum, önemli bir kısmı da art niyetin, Türkiye aleyhine bir kampanyanın ürünüdür. Türkiye'nin sesini neden yükselttiğini, Türkiye'nin haksızlık, adaletsizlik karşısında neden tavır koyduğunu görmek, bilmek, anlamak isteyenler, buyursunlar, bizim tarihimize, bizim kültürümüze, bizim medeniyet tasavvurumuza baksınlar. Biz, millet olarak, ülke olarak, sadece bugün değil, tarih boyunca, var olduğumuz her zamanda ve her zeminde barışı savunduk, hakkı savunduk, adaleti savunduk" diye konuştu.

MEDYAMIZDA BİRKAÇ PANKART KONUŞULUYOR

Dünyadaki gelişmelere sırt döndürüldüğünde, bilime, teknolojiye, refaha da sırt dönülmüş olunacağını söyleyen Erdoğan, "Bunların

ötesinde, belli bir bölgeye odaklanıp, diğer bölgeleri ihmal ettiğinizde, sadece küreselleşen dünyanın şartlarına değil, tarihinize, kültürünüze, medeniyetinize yabancılaşmaya başlarsınız. Şimdi biz Lübnan'a resmi bir ziyaret yaptık, bölgenin bu önemli ülkesinde barışı, huzuru, istikrarı desteklemek adına orada her kesimle görüştük, her kesime destek mesajlarımızı sunduk. Bakıyorsunuz, bizim medyamızda, oradaki birkaç pankart konuşuluyor, oradaki birkaç küçük çaplı eylem konuşuluyor. Türkiye'nin, Türkiye Cumhuriyeti'nin, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanının dost ve kardeş bir ülkede gördüğü büyük teveccüh, büyük ilgi ve alaka, bakıyorsunuz burada birilerinde ciddi rahatsızlık uyandırıyor ve hazımsızlığa yol açıyor. Lübnan bayraklarıyla birlikte Türk bayraklarının açılmış olması, Lübnan başbakanıyla birlikte Türkiye'nin başbakanının posterlerinin asılmış olması, bu ülkenin her bir ferdini gururlandırırken, nasıl oluyorsa birilerini de rahatsız ediyor, kaygılandırıyor. Her zaman söylüyorum, maalesef, milletin sevincini milletle birlikte paylaşamayanlar bu ülkenin başarılarıyla mutlu olamayanlar var. Aynı yaklaşımı, aynı çelişkili tavrı, NATO'nun Lizbon Zirvesi sonrasında

da gördük. Emin olunuz, o zirveden farklı bir sonuç da çıksaydı, aynı kişiler, aynı yazarlar, aynı kalemler yine o sonucu da eleştirecek, bugünkünün tam tersi gerekçelerle yine bize yönelik ithamlarda bulunacaklardı" dedi.

Başbakan Erdoğan, "Şunu herkesin bilmesini isterim, biz bölgede barış istiyoruz, huzur istiyoruz, refahın daha da artmasını istiyoruz. Biz bölgemizde artık daha fazla savaş, çatışma, terör, kan ve gözyaşı istemiyoruz. Onun için Medeniyetler İttifakı diyoruz. Bizim sesimizi yükseltmemiz, bizim haksızlık karşısında feryadımız, haykırışımız sadece ve sadece bu anlayışın neticesidir. Kimse bizden tek boyutlu dış politika beklemesin" diye konuştu.

KATAR EMİRESİ DE KONUŞTU

Katar Emiresi Şeyha Mozah Bint Nasır da, "Ben sürekli şunu söylüyorum, büyüklerden umudu kestiğim için geleceğin gençlerden olduğunu düşünüyorum" diye konuşarak, eğitimin aslında insanın kendi gücünü keşfetmesini sağlayan en önemli unsur olduğunu söyledi.

ARINÇ'IN KONUŞMASI

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Arınç da, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün mazbut vakıfları öncülüğünde Nisan ayında iki üniversitenin kurulduğunu söyleyerek, "Fatih Sultan Mehmet Üniversitemize hayat veren mazbut vakıflar, Fatih Sultan Mehmethan Vakfı, Sinan Ağa Bin Abdurrahman Vakfı, Nurbanu Valide Sultan Vakfı, Hatice Sultan Vakfı, Abdullahoğlu Hacı Abdülaziz Vakfı'dır. Üniversitemizin mühendislik, mimarlık, edebiyat ve güzel sanatlar fakülteleri var. Güzel Sanatlar Meslek Yüksek Okulumuz, Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitümüz, Sosyal Bilimler Enstitümüz, Güzel Sanatlar Enstitümüz ve Medeniyetler İttifakı Enstitümüz var. Bu yıl öğrenci aldık, eğitim ve öğretime başladık. Hem ittifak çerçevesi içinde hem de uluslararası kültür ve eğitim faaliyetleri içerisinde, bu enstitümüzün çok faydalı olacağını düşünüyorum. Bu mekan, Türkiye'deki vakıflar içerisinde de Yenikapı Mevlevihanesi olarak bilinen

en prestijli mekanlardan birisidir ve Medeniyetler İttifakı Enstitümüze ev sahipliği yapmaktadır" diye konuştu.

MEHMET AYDIN'IN KONUŞMASI

Devlet Bakanı ve Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Başkanı Mehmet Aydın da, Medeniyetler İttifakı'nın, kültürel ve medeni farklılıkların demokratik bir biçimde yönetilmesi olduğunu söyleyerek, "Türkiye hem kendi bulunduğu konumdan dolayı hem de bugün içinde bulunduğu siyasi anlayıştan dolayı zaten bu dünya projesine hiç tereddüt etmeden hemen ael atmış ve çok önemli rol oynamıştır" diye konuştu.

NİMET ÇUBUKÇU'NUN KONUŞMASI

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ise, "Ne yazık ki toplumlar arasındaki mesafe her geçen gün büyürken bu derin boşluğu önyargılar ve hoşgörüsüzlük doldurmaktadır. Bu kaygı verici gelişmelere paralel evrensel bir çağrı ve çare olarak düşünülen Medeniyetler İttifakı girişimine birçok ülkenin destek vermesi toplumların barış ve güvenlik içinde bir dünya için harekete geçme kararlılığında bir ifadesidir" dedi.

Görüntü Dökümü

- -----------------

- Başbakan ve beraberindekilerin salona gelişi

- Çubukçu'nun konuşması

- Aydın'ın konuşması

- Arınç'ın konuşması

- Katar Emiresi'nin konuşması

- Başbakan'ın konuşması

- Kurdela kesilmesi

- Detaylar

Haber: Dilhun GENÇDAL - Kamera: İdris TİFTİKÇİ İSTANBUL - DHA

27.11.2010 - 19.54 Haber Kodu : 101127135_

27.11.2010 - 19.57 Haber Kodu : 101127136_

27.11.2010 - 20.01 Haber Kodu : 101127137-

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika 'Barış İstiyoruz Eleştiriliyoruz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement