Başbakan Erdoğan, 'Süreç Bitmiş Değil, Devam Ediyor' - Son Dakika
Politika

Başbakan Erdoğan, 'Süreç Bitmiş Değil, Devam Ediyor'

Başbakan Erdoğan, \'Süreç Bitmiş Değil, Devam Ediyor\'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yargıtay’ın Balyoz davası kararlarına ilişkin olarak, “Süreç bitmiş değil, son nokta konulmuş değil, devam ediyor” dedi.

09.10.2013 20:23

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Engin Alan'ın milletvekilliğinin düşürülüp düşürülmeyeceğine ilişkin, "Orada da süreç devam ediyor. Kesinleşmesi halinde Anayasamızın 83. ve 84. maddelerinde bunun gereği neyse yapılacak" dedi.Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Victor Yanukoviç, Başbakanlık Merkez Bina'da ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Yanukoviç ile bugün çok verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, "Ardından sebebi ziyaret olan Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı'nın üçüncüsünü gerçekleştirdik. Ukrayna dostumuz ve Karadeniz'de komşumuz olan, ilişkilerimizi de önem verdiğimiz bir devlet. Ukrayna ile 21 yıl önce başlayan diplomatik ilişkilerimiz ve ortak bir coğrafyayı paylaşmanın yanında üst düzey ziyaretlerle her geçen gün devam ediyor. Mükemmel bir stratejik ortaklığa dayanan işbirliğine sahibiz. 2011 yılında gerçekleştirdiğimiz YDSK sayesinde ikili ilişkilerimizde önemli adımlar atılmıştır" dedi.

İki ülkenin toplamda 120 milyon gibi bir nüfusunun bulunduğunu anlatan Erdoğan, bunun aynı zamanda dev bir pazarı oluşturduğuna işaret etti. Erdoğan, Türkiye ile Ukrayna arasında malların, sermayenin ve kişilerin serbest dolaşımını sağlayarak büyük bir refah alanı oluşturmayı, bu zenginliğin Karadeniz havzasında barış ve istikrara katkıda bulunmasını istediklerini ifade etti. Geçtiğimiz yıl vize muafiyetinin 30 günden 60 güne çıkmasının iki taraf için kabul gördüğünü anlatan Erdoğan, bunun iki ülke halklarının memnuniyetini artırdığını dile getirdi. "Kendimize bir hedef tayin ettik" diyen Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu da 'Serbest Ticaret Anlaşması' hedefidir. Bunun gerçekleştirilmesi durumunda 2015 sonuna kadar 20 milyar dolarlık bir ticaret hacimine ulaşabiliriz. Şu anda Serbest Ticaret Anlaşması'yla atılacak adımlar böyle bir sıçramayı getirebilir. Türkiye ve Ukrayna'yı birbirine yakınlaştıran önemli bazı unsurlar var. Bu önemli unsurlardan biri de Stalin döneminde Kırım'dan zorla göç ettirilen Kırım tatarlarının ata yurtlarına geri dönüşü için yapılan işbirliğidir. Bugün de değerli dostumla bunları aramızda görüştük. Öncelikle şunu açıkça ifade etmek isterim, Ukrayna'nın tarihi bir haksızlığın düzeltilmesinde yapıcı yaklaşımını Türkiye olarak takdirle karşılıyoruz. Kırım tatarları iki ülke arasında bir dostluk köprüsü olmuştur, işbirliği alanı olmuştur. Bundan sonra da böyle olmaya devam edecek."

Ekonomik ve ticari ilişkilerin yanında ulaştırma, enerji, savunma, sanayi ve kültür alanlarında işbirliği yapılacak alanların görüşüldüğünü söyleyen Erdoğan, bu kapsamda 8 maddelik bir anlaşma paketinin imzalandığını dile getirdi.

Yanukoviç ise, "Bugünkü toplantıda ne yaptığımıza baktık ve çok kazancımız olduğunu gördük. Bizim ortaklığımız, sadece laf değildir, hiç de laf değildir ama somut işlerdir" dedi. Vize konusundaki dengesizlikleri gidereceklerini anlatan Yanukoviç, ekonomik ilişkiler konusunda Serbest Ticaret Anlaşması'nın imzalanabileceğine işaret etti.

Erdoğan ve Yanukoviç, toplantı sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Engin Alan'ın milletvekilliğinin düşürülmesi yönündeki açıklamalara ilişkin değerlendirmede bulunan Erdoğan, "Orada da süreç devam ediyor. Kesinleşmesi halinde Anayasamızın 83. ve 84. maddelerinde bunun gereği neyse yapılacak" diye konuştu.

Yanukoviç, bir soru üzerine, "Son birkaç yıl içinde bizim kat ettiğimiz mesafe verimli bir mesafedir. Onun için biz başarılarımızdan memnunuz" dedi.

Erdoğan, "Adeta iki eş başkanlı bakanlar kurulunu topladık bugün. Şu ana kadar olan ikili durumu gözden geçirirken geleceğe dönük planlamalarını yaptılar. Ayrıca, Karma Ekonomik Komisyon ile alakalı olarak bu süreç ayrıca takip edilecek. Karadeniz'deki iki kıyıdaş ülke olarak birçok alandaki çalışmalarımızı geleceğe taşıyacağız. Temennim o dur ki 2015 sonunda 20 milyar doları yakalamış olalım. Ekonomik boyutun yanında birçok alanda adımlar atıyoruz" dedi.

Ukrayna ile Türkiye arasında ekonomi, enerji, eğitim ve ormancılık alanında işbirliği anlaşmaları imzalandı. İmza törenine, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da katıldı.

'Yüksek Düzeyli stratejik Konsey (YDSK) 3. Toplantı' sonuçlarına ilişkin anlaşma Başbakan Erdoğan ve Ukrayna Devlet Bakanı Yanukoviç tarafından imzalandı.

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Başbakan Erdoğan, 'Süreç Bitmiş Değil, Devam Ediyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement