Çocuk İstismarını Önleme Araştırma Komisyonu, cinsel istismar olaylarına ilişkin, İçişleri Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerinin değerlendirmelerini dinledi.
Başta cinsel istismar olmak üzere, çocuklara yönelik her türlü istismar olaylarının araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu, AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, başkanlığında toplandı.
Toplantıda sunum yapan Emniyet Genel Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürü Osman Kolay, çocukları koruyucu ve suçu önleyici güvenlik tedbirleri kapsamında, başta okul çevreleri olmak üzere, birçok mecrada faaliyetler yürüttüklerini belirtti.
Ailelere ve öğrencilere yönelik, 2013-2015 yıllarında, 315 bin 761 okulda kişisel güvenlik kapsamında, bilgilendirme faaliyeti yaptıklarını, bu faaliyetlere 2 milyon 399 bin 749 kişi katıldığını anlatan Kolay, bu yılın ilk 4 ayında da 19 bin 750 okulun ziyaret edildiğini ve 190 bin 507 kişiyle görüşüldüğünü kaydetti.
Kolay, internet ortamını çocuklar için büyük bir risk olarak gördüklerini, internet güvenliği kapsamında da 2016'nın ilk 4 ayında 246 eğitim seminerinde yaklaşık 45 bin kişiye ulaştıklarını bildirdi.
Okul çevresi ve güzergahlarında meydana gelen suçlara ilişkin, risk analizi yaparak belirlenen risk derecelerine göre planlı önlemler alındığını, son 3 eğitim-öğretim yılında okul çevrelerinde, okulla ilişiği bulunmayan 553 bin 199 kişinin kontrole tabi tutularak, okul çevresinden uzaklaştırıldığını aktardı.
Okullardaki faaliyetleri kapsamında, "Okul irtibat görevlisi", sokaklardaki çalışmalarda da "Mobil Huzur Ekip" uygulamasına başlanarak, huzur ve güvenin tesis edilmeye çalışıldığını ifade eden Kolay, Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme başta olmak üzere, yürürlükteki mevzuat çerçevesinde 81 il emniyet müdürlüğünde çocuk şube müdürlükleri kurulduğunu ifade etti.
Cinsel istismar mağduru çocuğun ifadesinin uzmanlarca alındığını, bu konuda eğitim almış çocuk polisi, sosyal hizmet uzmanı, pedagog veya çocuk psikoloğu ile vekil huzurunda görüntü kaydının alındığına işaret eden Kolay, çocuklarla düzenli temas içerisinde bulunan meslek mensuplarının düzenli eğitimden geçirilmesi, çocuğun istenmeyen dokunmalara "hayır" diyebilmesini öğreten farkındalık çalışmalarının yapılması ve çocukların sık kullandığı yerlere denetimlerin artırılması gibi önlemler alınabileceğini anlattı.
Jandarma Genel Komutanlığı Aile İçi Şiddetle Mücadele ve Çocuk Şube Müdürü Personel Yarbay Özlem Yılmaz da çocuklara yönelik faaliyetlerin 48 ilde Çocuk ve Kadın Kısım Amirliği, 33 ilde ise Çocuk ve Kadın Suçları İşlem Astsubayı tarafından yürütüldüğünü, ildeki teşkilat yapılanmasının nüfus ve suç oranlarına göre belirlendiğini vurguladı.
Yılmaz, personele mesleki gelişim kapsamında yılda iki dönem halinde 2 hafta süreli "Çocuk Suçlarının Önlenmesi ve Kadına Yönlelik Şiddetle Mücadele" konulu eğitim verildiğini, 2012-2015 yıllarında 26 bin 429 kişinin ise eğitimden geçtiğini ifade etti.
Çocuğun cinsel istismarının önlenmesinde kolluk güçlerinin alacağı önleyici tedbirlerin görev tanımıyla sınırlı kaldığını, çoğu zaman diğer kurumların bildirimi ile tespit edildiğini aktaran Yılmaz, başta aileler olmak üzere, toplumun konu hakkındaki farkındalığı arttıkça, olayların bilinmesi ve suçluların hak ettiği cezaları almasının daha kolay olacağını hatırlattı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstihdam Politikaları Daire Başkanı İbrahim Demircan da çalışan çocuklara, çocuk işçilere ilişkin istatistiki bilgileri komisyon üyelerine sundu.
Son Dakika › Politika › Çocuk İstismarını Önleme Araştırma Komisyonu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?