"Ergene Ancak 20 Yıl Sonra Temizlenir" - Son Dakika
Politika

"Ergene Ancak 20 Yıl Sonra Temizlenir"

"Ergene Ancak 20 Yıl Sonra Temizlenir"

CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, Ergene nehrinin ancak 20 yılda temizlenebileceğini belirtti.

24.07.2012 13:10  Güncelleme: 13:29

CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, Ergene nehrinin tarım ve hayvan çiftliklerinde bile kullanılmayacak kadar kirlendiğini belirterek, sanayi ve evsel atıkların arıtıldıktan sonra derin drenajla Marmara'ya verilmesi halinde bile nehrin ancak 20 yıl sonra ikinci kalite suya sahip olabileceğini söyledi.

Kaplan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nu telefonla arayarak Ergene Nehrinin temizlenmesi konusundaki talimatı ile gündeme gelen Ergene Havzasındaki kirlilik konusunda bilgi verdi. Kaplan, bir damacana içinde getirdiği Ergene nehrinden alınmış kirli suyu da basın mensuplarına göstererek, "Bu gördüğünüz Ergene nehrinin suyu, 4. sınıf kalitede bir su. Yani içme suyu olarak kullanılamayacak, tarım ve hayvan çiftliklerinde dahi kullanılmayacak kadar kirli, birçok kimyasal ve evsel atığın içinde bulunduğu bir su" dedi.

Ergene'nin Türkiye'nin önemli havzalarından ve en önemli tarım arazilerinden biri olduğunu belirten Kaplan, bölgenin tarıma yüzde 8-10 katkı sunduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın Bakan Eroğlu'nu araması üzerine, Eroğlu'nun kirlilikten CHP'li belediyeleri sorumlu tuttuğunu ifade eden Kaplan, bunun 'ucuz bir kaçış yolu' olduğunu söyledi. Kaplan, "Sayın Eroğlu'na soruyorum. Siz Türkiye'nin tarım arazisinin en verimli olduğu noktaya sanayiyi getiriyorsunuz, sanayiyi denetlemiyorsunuz. Atık ürünlerinin nehre deşarj edildiğini biliyorsunuz,

önlem almıyorsunuz. Sanayi tesislerinin ruhsatını kim veriyor? Belediyeler mi veriyor? Sanayi tesislerinin ruhsatını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı veriyor. Ruhsat veriyor denetlemiyorsunuz. Dönüp muhalif belediyeler nedeniyle kirlilik oluyor diyorsunuz" şeklinde konuştu.

Ergene'nin 4. kalite suyunun az kirletilmiş, tarım arazilerinde sulama suyu ya da hayvan çiftliklerinde kullanılması için evsel atık ve sanayi atıklarının kesilmesinden ancak 20 yıl sonra 2. kalite hale gelebileceğini ifade eden Kaplan, "Ergenenin 20 yılda kurtulması için çözüm, bugünden itibaren bölgedeki sanayi ve evsel atıkların arıtıldıktan sonra derin bir drenajla Marmara'ya verilmesidir. Bu büyük bir projedir. 2002'de gerekli tedbir alınsaydı sorun çözülürdü. Arıtma tesislerini bakanlık olarak siz yapın, evsel atıkların arıtılma tesislerini siz yapın ve arıttıktan sonra derin drenajla Marmara'ya verin. Ancak böyle 20 yıl sonra Ergenede temiz su olabilir" dedi.

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika 'Ergene Ancak 20 Yıl Sonra Temizlenir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement