Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, CHP'nin Cumhurbaşkanlığı'na gönderilen HSYK Kanun Teklifi'ni Anayasa Mahkemesi'ne götürmesi ile ilgili olarak, "Bunu Anayasa Mahkemesi gündeme alıp görüşemez. Küllen Anayasa'ya aykırı olur, Anayasa'yı kökünden kazımak olur, 'yaptım oldu' olur, 367'den bin kat kötü olur" dedi.
TBMM Genel Kurulu'nda görüşüldükten sonra Cumhurbaşkanlığı'na gönderilen HSYK'nın yapısında değişiklik öngören yasa teklifi ile ilgili CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne başvurmasını değerlendiren Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, CHP'nin bir ilki gerçekleştirdiğini belirterek, kanunun yayınlanmadan Anayasa Mahkemesi'ne başvurduğunu söyledi. HSYK'nın yapısında değişiklik öngörün yasaya karşı muhalefetin tutumunun siyasi olduğunu belirten Kuzu, yasanın yurtdışına çok farklı yansıtıldığını belirtti. HSYK'nın RTÜK'ün bir başka türü olduğunu belirten Burhan Kuzu, "HSYK Yasası çok tartışmalı oldu. Tartışmaları çok abartılı, muhalefetin tutumunu siyasi buldum. Yasa geçti, sebebi malum, HSYK tıkandı, çalışmıyor kurum. Bir grup var orada, ismine 'paralel' de başka bir şey de, kurulu çalıştırmıyor. Aynı günde 10 tane HSYK üyesinin hasta olduğunu ve rapor aldığını düşünebiliyor musun? Bölme bir tesadüf olabilir mi? O kurul çalışsın diye ilgili maddenin verdiği yetkiye dayanarak, mümkün olduğu kadar kurulu öne çıkartarak, sorumlu olan bakanı da bir anlamda kollayarak, çünkü temsil gücü olan ve sorumlu olan bakan. Bu manada bir orta yol bulalım dedik, yapılan bu. Bu yasa çok abartıldı, yurtdışına çok farklı yansıtıldı. Bu kurul isminden de belli bir kurul. Burası karar veren hakimlerin oluştuğu, davaya bakacak bir yer değil. Başka ülkelere baktığınızda o kuruluşun oluşumunda hakimler ve savcılar var ama çok başka mesleklerden de var. Vatandaşın bunu iyi görmesi lazım. Siyasetçilerden de bunu bilmeyenler var. RTÜK dediğimiz kurulun bir başka türü bu. Bunu anlayamazsak yargıya müdahale gibi bu anlaşılır" diye konuştu.
"BİR YOL AÇMADIR BU, BİR TIKANMIŞLIĞIN GİDERİLMESİDİR"
Avrupa ülkelerinden örnekler veren ve bir tıkanmışlığın giderildiğini söyleyen Burhan Kuzu, "Avrupa ülkelerine bakıyorsunuz, bu kurulun oluşumunda parlamentonun ve Cumhurbaşkanının seçtiği çok sayıda ülke var. Kimi ülkelerde bakıyorsunuz bu kurul direk Bakana bağlı ve tüm üyelerini de Bakan atıyor. Bunların yargıçları nasıl bağımsız kalabiliyorlar. Türkiye'de yargının aşırı müdahalesi zaman zaman şu tabloyu çıkartıyor; tokmak onun elinde, davul benim sırtımda. Hesabı ben veriyorum sandıkta, kararı bu veriyor, çekilip oturuyor. Karar yanlışsa vatandaş hesabı benden soruyor. Bu dengeyi kurmak durumundasın. Siz gidip de HSYK'daki üyeler gelmiyorlar, bizde toplayamıyoruz, vatandaşa gittin. Vatandaş sana 'beceremiyordun niye gittin' diyecek. Siyasette direksiyonda sen varsın, kaptan köşkünde sen oturuyorsun, bu gemiyi sen götüreceksin. Mürettebattan kimileri direndi diye geminin gidişini durdurdum desen sana gülerler. Bir yol açmadır bu. Bir tıkanmışlığın giderilmesidir" şeklinde konuştu.
"ORTALIK KARIŞSIN DİYE TIRNAK KAŞIYOR MUHALEFET SÜREKLİ"
HSYK Kanunu ile ilgili neden değişiklik yapıldığını milletin bilmesi gerektiğini belirten Burhan Kuzu, "Ben şimdi buradan soruyorum, peki muhalefet HSYK'nın bu yapısından memnundu da 17 Aralık'tan önceki Temmuz ayında nasıl oldu da üç partinin üçü, ortada bir metin var, nasıl anlaştınız? Demek ki bundan memnun değildiniz ki o metinde anlaştınız. Diyoruz ki, gelin sizin üçünüzün anlaştığı bu metni, bizimde kısmen katıldığımız bu metni gelin çıkartalım buradan. Yanaşmıyorlar. Ortalık karışsın diye tırnak kaşıyor muhalefet sürekli. Neden yaptığımızı bu milletin çok iyi bilmesi lazım. Durup dururken yargıya hakim olmak gibi bir niyetimiz yok, yolsuzluk kapatmak gibi bir amacımız söz konusu değil. Tablo böyle olunca çıkan bu yasanın Anayasa'ya aykırılığı söz konusu olacaksa, Cumhurbaşkanı'nın, ana muhalefet partisinin, Meclis'in 5'te bir üyesi gidebilir, buna bir engel yok" ifadelerini kullandı.
"ANAYASA'YI KÖKÜNDEN KAZIMAK OLUR"
CHP'nin tarihte ilk defa hiçbir ülkede olmayan bir uygulamayı başlattığını belirten Burhan Kuzu, "CHP daha kanun yayınlanmadan götürüp gidip dilekçesini verdi. Aslında Anayasa Mahkemesi bu dilekçeyi aldığı zaman bakacak, 'böyle bir kanun çıkmadı, bu dilekçenin konusu yok' diyecek. Burası yolgeçen hanı mı önüne gelen dilekçe verecek, bende bunu kabul edeceğim? Zannediyorum aldılar, kayda geçtiler ama bence almamalıydı. Bizim sistemimizde kanun yayınlanır, esastan gidecekse 60 gün içinde, şekilden gidecekse 10 gün içinde dava açar. Kanun Cumhurbaşkanı'nın önünde, imzalar, geri çevirir biz onu bilemeyiz. Bunu beklemeden böylesine gitmek aklı sıra 'yok' hükmünde sayıyorlar. Halbuki Anayasa Mahkemesi'nin daha önceden verilmiş kararları var. Diyor ki, 'Komisyondan geçmiş, genel kuruldan geçmiş, Cumhurbaşkanı'ndan geçmiş bir yasayı yok sayamam' diyor. 'Yok' hükmünde olan bir tablo değil, var. Anayasa'ya aykırı mı, değil mi buna mahkeme karar verir. 'Bu kanun çıkarsa burada değişiklikler yapılır. Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karar geçmişe yürümez, iptal etse ne olur' diyerek 'bu yoldan gideyim de önünü keseyim' demenin bir anlamı yok. Dünyada yasalar yayınlanmadan, yürürlüğe girmeden önce ön denetim yapan çok az ülke var. Birisi Fransa, ama onun da Anayasası'nda var. Bizim dahil olduğumuz kıta Avrupa'sının Büyük Blok'unda kanun yayınlandıktan sonra bakılır. Anayasa Mahkemesi İngiltere'de yok, burada hukuk yok mu şimdi? Sonuç olarak acele etti muhalefet, böyle bir yetkisi yoktur. Sen şimdi bunu götürdün, yarın yayınlandığı zaman tekrar dava açacak mısın? Bir ikilem var orada, çünkü bu geçersiz. Bunu Anayasa Mahkemesi gündeme alıp görüşemez. Küllen Anayasa'ya aykırı olur, Anayasa'yı kökünden kazımak olur, 'yaptım oldu' olur, 367'den bin kat kötü olur" açıklamasında bulundu. - ANKARA
Son Dakika › Politika › Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu: 'Bunu Anayasa Mahkemesi Gündeme Alıp Görüşemez' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (1)