HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, sokağa çıkma yasaklarının, iç hukuka ve Türkiye'nin kendisini bağlayan uluslararası anlaşmalara göre hukuk dışı, yasa dışı ve insanlık dışı olduğunu öne sürdü.
TBMM Genel Kurulunda, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu hakkında verilen gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin yapılan görüşmelerde konuşan Baluken, asıl sorunun çoğulculuğu esas alan 1921 Anayasasının bir kenara bırakılarak, tekçi zihniyete dayanan 1924 Anayasasının devreye girmesi olduğunu ifade etti.
Tarihin insanlığa karşı suç işleyenleri yargıladığını söyleyen Baluken, "Uygulanan bu sokağa çıkma yasaklarının tamamı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kendi yasası, anayasası ve kendisini bağlayan uluslararası anlaşmalara göre hukuk dışı, yasa dışı ve insanlık dışıdır" diye konuştu.
Baluken, sağlık, seyahat, eğitim ve defin hakkının hukuk dışı bir şekilde gasp edildiğini iddia ederek, "Biz bu gasplarla ilgili yaşanan sıkıntıları defalarca söyledik. Ancak özellikle yaşam hakkı ve sağlık hakkı gasbıyla ilgili gerek bulunduğu görev itibarıyla, gerek taşıdığı hekim kimliği itibarıyla tavır alması gereken Sağlık Bakanının ya da Sağlık Bakanlığının içerisine girmiş olduğu duyarsız yaklaşımı kabul edilemez buluyoruz" dedi.
Cizre'deki bodrumdan hiç kimsenin sağ olarak çıkarılamadığını anlatan Baluken, "Bu ülkenin yaşamdan sorumlu Sağlık Bakanı 150'ye yakın yurttaşın cenazelerinin o bodrum katlarından çıkarılmasının sadece bir parçası olmuştur" ifadesini kullandı.
Yaralı kim olursa olsun, işlediği suç ne olursa olsun kimliğine bakılmaksızın hastanelere naklinin devletin asli görevi olduğunu, gerekli tıbbi müdahalelerden sonra adli tahkikatların yapılmasını ifade ettiklerini dile getiren Baluken, Cizre'deki operasyon sırasında yaptıkları görüşmelerde siyasi talepte bulunmadıklarını savundu.
Baluken konuşmasında gensoru önergesine konu olan Cizre'deki bodrumun fotoğraflarını gösterdi.
- MHP Grubu söz talebini geri çekti
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, gensoru önergesiyle ilgili MHP grubu adına söz talebini geri çektiklerini açıkladı.
Güvenlik güçlerinin, Çözüm Süreci'nde silah stoklayan terör örgütüne karşı mücadele ettiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Terör örgütünden bizar olmuş bölge halkının yegane güvenebileceği güvenlik güçlerini, devleti, 'Katliam yapıyor, zulmediyor, sivilleri öldürüyor' diyerek suçlayan, Türkiye Büyük Millet Meclisinde üç partinin terörü kınayan metnine imza atmaktan imtina eden, en son 29 canımızı alan Ankara bombacısı teröristin taziyesine gidenlerin zamanlaması itibariyle bugüne kadar ortaya koydukları tavrı meşrulaştırmak ve haklılaştırmak için verdikleri önergede Milliyetçi Hareket Partisi grubu olarak konuşma yapmaktan sarfınazar ettiğimizi ve bu önergeyi de reddettiğimizi belirtmek istiyorum."
- "Hükümet en kolay yolu seçti
Önerge sahibi HDP Muş milletvekili Ahmet Yıldırım ise ülkenin tamamını etkileyen bir şiddet sarmalıyla zor günlerden geçildiğini söyledi.
Bu sürecin er geç atlatılacağını belirten Yıldırım, siyasilerin oynadığı rollerin tarihin sayfalarına "ak" ya da "kara" olarak yazılacağını dile getirdi.
Hükümetin kamu güvenliğinin tehdit altına alındığı ilk andan itibaren en kolay yöntemi devreye soktuğunu ifade eden Yıldırım, "Gelişmiş ülkeler, demokrasiyi önceleyen ülkeler, kamu güvenliği tehdit edildiğinde öncelikle eksik olan demokratik standartları tamamlamak, özgürlükleri genişletmek ve toplumsal barışı genişletmek yolunu seçerler. Aciz ülkeler ise en kolay, en ucuz ve en aciz yöntem olan şiddeti ve güvenlik tedbirlerini arttırma yöntemini seçerler" değerlendirmesinde bulundu.
Yıldırım, sağlık mesleğinin felsefesinin insanı yaşatmak üzere kurulduğunu belirtti.
Son Dakika › Politika › Sağlık Bakanı Müzzinoğlu Hakkındaki Gensoru Önergesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?