TBMM'de Cinsiyet Eşitliği Toplantısı - Son Dakika
Politika

TBMM'de Cinsiyet Eşitliği Toplantısı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis olarak cinsiyet eşitliği konusuna gereken desteği vermeye hazır olduklarını belirterek, “Ben Meclis’in 25. Başkanıyım, 26. Meclis Başkanının bir kadın olmasını çok samimi olarak arzu ediyorum.

04.06.2014 13:52

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis olarak cinsiyet eşitliği konusuna gereken desteği vermeye hazır olduklarını belirterek, "Ben Meclis'in 25. Başkanıyım, 26. Meclis Başkanının bir kadın olmasını çok samimi olarak arzu ediyorum. Eğer farkındalık oluşturacaksak bu tür somut örnekleri de önümüze koymamız gerekir. Bu konuyu önemsiyoruz" dedi.

'Türkiye'de Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İçin Elverişli Ortamın Geliştirilmesi Ortak Programı'nın kapanış toplantısı TBMM Konferans Salonu'nda düzenlendi. Toplantıya TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İçişleri Bakan Yardımcısı Osman Güneş, Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Azize Sibel Gönül, BM Türkiye Mukim Koordinatörü ve UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Kamal Malhotra ve diğer davetliler katıldı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, programda yaptığı konuşmada, "TBMM olarak biz kanun yaparız, denetim yaparız. Asli görevimiz bu ama memnuniyetle ifade ediyorum ki TBMM, ülkemiz için, insanımız için, insanlık için önemi olan, önceliği olan üzerinde mutlaka durulması gereken, farkındalık oluşturulması gereken birçok konuya ev sahipliği yapıyor" dedi.

Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nun Meclis'in en faal komisyonlarından biri olduğuna dikkat çeken Çiçek, "Birçok konuyu Türkiye'nin, Ankara'nın dışına taşıdı. Bir farkındalık oluşturulması için de çok ciddi çabalar içerisinde oldular" şeklinde konuştu.

"Bu ve benzeri konularda evvela köklü zihniyet dönüşümü olmadan tek başına yasa çıkarmak sorunu çözmeye yetmiyor" diyen Başkan Çiçek, "Bir ülkenin sorunları çıkan kanunlarla çözmek mümkün olsa sorunlu hiçbir ülke kalmaz. Ama şunu da kabul etmek lazım, zihniyet değişimi ve dönüşümünün en etkili ve en iyi netice alıcı enstrümanlardan bir tanesi de bu alandaki yasal düzenlemelerdir. Türkiye bir taraftan toplumsal hedef, öbür taraftan AB hedefiyle de bağlantılı olarak son yıllarda çok önemli Anayasal, yasal, kurumsal düzenlemeleri hayata geçirdi" ifadelerini kullandı.

"26. MECLİS BAŞKANININ BİR KADIN OLMASINI İSTERİM"

Çiçek, Meclis olarak cinsiyet eşitliği konusuyla ilgili gereken desteği vermeye hazır olduklarını belirterek, "Ben Meclis'in 25. Başkanıyım, 26. Meclis Başkanının bir kadın olmasını çok samimi olarak arzu ediyorum. Eğer farkındalık oluşturacaksak bu tür somut örnekleri de önümüze koymamız gerekir. Bu konuyu önemsiyoruz. Bu konu toplum açısından da çok önemli. Sürdürülebilir kalkınma açısından önemli, toplumsal barış açısında da önemli, kamu düzeni açısından önemli, neresinden bakarsak bakalım önemli" dedi.

"MİLLİ İRADENİN YANSIDIĞI BİR ORTAMDA BU SAHİPLENMENİN OLMASI SON DERECE ÖNEMLİ"

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise, "Bugün buradaki katılımdan da gördüğümüz gibi yatay bir alandan bahsediyoruz. Bir tane kurumu ilgilendirmeyen, bütün kurumları, bütün toplumu ilgilendiren bir konudan, kadından bahsediyoruz. Meclisimiz normalde yasama ve denetimden sorumludur. Fakat burada Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu gerçekten istisnai diyebileceğimiz bir aktivite ortaya koymuş. Yasamanın, denetimin çok ötesinde bu konunun savunuculuğunu çeşitli faaliyetlerle gerçekleştirmiş. Bu, konuya verilen önemin, değerin göstergesidir. Milli iradenin yansıdığı bir ortamda bu sahiplenmenin olması bu alanda ülke olarak ilerlememiz açısından son derece önemli" diye konuştu.

"KALKINMAYI SADECE ERKEKLERLE BAŞARMAK MÜMKÜN DEĞİL"

Kalkınmanın büyümeden ibaret olmadığına dikkat çeken Yılmaz, "Ekonomik gelişmenin yanı sıra sosyal alandaki ilerlemeler sürdürülebilir kalkınmanın unsurlarıdır. Kalkınmayı da sadece erkeklerle, nüfusun yarısıyla başarmak mümkün değil. Kadınıyla, erkeğiyle, bütün kesimlerle bunu başarabiliriz. Her bir bireyin enerjisini, potansiyelini harekete geçirmeden tam olarak istediğimiz hedeflere ulaşamayız. Türkiye'nin 2023 hedeflerini toplumun tüm kesimleriyle başaracağız " dedi.

"Kilit nokta bana göre katılım" diyen Bakan Yılmaz, AK Parti hükümetinin eğitim ve kadınların iş gücüne katılımı konusuna önem verdiğini anlattı.

Kadınların iş gücüne katılım noktasındaki gelişmelerin henüz tamamlanmadığını söyleyen Yılmaz, daha yapılacak çok şeyin olduğunu belirtti. Yılmaz, "Özellikle part-time çalışma meselesi çok önemli. Bir şekilde bu alternatifleri artırmamız lazım. Hem çocuk yetiştirmek istiyorum hem de çalışmak istiyorum diyenlere bu imkanları sağlamamız lazım" ifadelerini kullandı.

Ev hanımlarının yaptığı işlerin de küçümsenmemesi gerektiğine dikkat çeken Bakan Yılmaz, istatistiklerden sorumlu bir Bakan olarak sadece bunları milli gelire dahil edemediklerini, bunun sıkıntısını yaşadıklarını dile getirdi. Yılmaz Türkiye'de 10 milyon civarında ev hanımının olduğunu belirterek, bu insanların sosyal hayata katkılarının çok büyük olduğunu söyledi.

"DEMOKRASİ KADINLARIMIZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"

"Demokrasi de çok önemli. Hepimiz için önemli ama kadınlarımız için de çok önemli" ifadesini kullanan Bakan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Burada başörtüsü meselesine de değinmek isterim. Geçmişte maalesef başörtüsü, kadınların eğitim, çalışma hakları ve karar alma süreçlerine katılım hakkı anlamında ciddi bir engel olarak toplumumuzda yaşandı. Yine bu konuda da son dönemlerde attığımız adımlar, sağladığımız ilerlemelerle çok şükür toplumumuzun gündeminden çıkmış oldu. Kadınlarımız da artık sosyal hayata, ekonomik hayata, siyasi hayata çok daha rahat katılabilir hale geldiler. Bu konuda da katkı sağlayan herkese şükranlarımı sunmak istiyorum." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika TBMM'de Cinsiyet Eşitliği Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement