TBMM'de Yasama Bilgilendirme Eğitimi - Son Dakika
Politika

TBMM'de Yasama Bilgilendirme Eğitimi

Meclis'te, kamu kurum ve kuruluşlarının ilgili birimlerinde görev yapan personel için "Yasama Bilgilendirme Eğitimi" başladı.

15.09.2014 18:54

Meclis'te kamu kurum ve kuruluşlarının ilgili birimlerinde görev yapan personel için düzenlenen "Yasama Bilgilendirme Eğitimi" başladı.

TBMM'de beş gün sürecek eğitimde TBMM Yasama Uzmanları, diğer kamu kurumlarından gelen katılımcılara, "Yasama ile İlgili Temel Kavramlar ve Kurumlar", "Kanun Yapım Tekniği", "İhtisas Komisyonları ve Komisyonlarda Kanun Yapım Süreci", "Genel Kurul Çalışmaları ve Genel Kurul'da Kanun Yapım Süreci", "Parlamenter Denetim", "Bütçe Komisyonu ve Bütçe Süreci", "TBMM'nin Dış İlişkileri ve Parlamenter Diplomasi" konularında sunumlar gerçekleştirilecek.

TBMM Genel Sekreteri İrfan Neziroğlu, eğitim programının açılışında yaptığı konuşmada, TBMM'nin tecrübelerini bütün kamu kurumlarıyla paylaşmaya çalıştığını ve bunun için azami gayret gösterildiğini kaydetti. Geçmişte zaman zaman farklı bakanlıklarla ortak programlar yapıldığını hatırlatan Neziroğlu, Başbakanlık, Adalet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile ilgili programların gerçekleştirildiğini söyledi.

Meclis'ten uzmanların söz konusu bakanlıkların bir kısmına gönderildiğini, oraların yapısı ve çalışma sistemlerinin incelendiğini ve o bakanlıklardan da uzmanların TBMM'ye davet edildiğini anlatan Neziroğlu, "Burada kurumsal yapı nedir, yasama ve denetim süreçleri nasıl işler, bunlara dair bilgilendirme yapmaya çalıştık. Genel Kurul'da stenograf arkadaşlar, kayıtları tutarken özel bir alfabe ile bunları tutuyorlar. Bu sadece Meclis tarafından biliniyor. Biz bakanlıklara yazı yazarak bir stenografi eğitimi düzenleyeceğimizi bildirdik ve her bakanlıktan birer kişi davet ettik. 25 civarında arkadaşımız katıldı" diye konuştu. Her bakanlığın stenografa ihtiyacı olmayabileceğini belirten Neziroğlu, "Zaman zaman bakanlıklardan talepler oluyor. En azından her bakanlıkta bir tane uzman stenograf olsun, bakanın notlarını tutmak gerekir, müsteşarın notlarını tutmak gerekir, kendi bir takım toplantılarının hızlı bir şekilde not alınması gerekebilir. Eğitim neticesinde şu an itibarıyla birçok bakanlıkta uzman stenograf seviyesinde arkadaşlar var" şeklinde konuştu.

Neziroğlu şöyle devam etti:

"Sivil toplum kuruluşlarına şu mesajı vermeye çalıştık: TBMM'ye özellikle geliyorlar, toplantılara katılmaya çalışıyorlar, ancak Meclis'in çalışma sistemi nedir, hangi aşamada daha etkin olabilirler, buna dair gördük ki çok sınırlı bilgileri var. Bizim sivil toplum kuruluşlarımız sıkça şikayet modundalar ama gelin dediğimizde, mesela burada bir gündem dışı konuşma mekanizması var, siz de sorunlarınızı dile getirmek istiyorsunuz, onun için o zaman beş dakikalık bir konuşma metni hazırlayın, sizin bu konuşma metninizi Genel Kurul gündemine taşıyabilecek bir Milletvekili ile irtibata geçin. Konuya hakim bir Milletvekili olursa daha iyi olur, bu şekilde sorunlarınız her ne ise Meclis gündemine taşıyabilirsiniz. Bir Meclis Araştırması Önergesi verebilirsiniz, soru önergesi verebilirsiniz. Bu eğitimler neticesinde çok sayıda sivil toplum kuruluşu yasama ve denetim süreçlerine daha etkin şekilde katılmaya başladı.

Bütün üniversitelere yazı gönderdik. Onlara üç şey söyledik. Bir tanesi, özellikle hukuk, siyaset bilimi bölümlerinde okuyan öğrenciler başta olmak üzere yasamaya ilgi duyan bütün öğrenciler gelsin, Meclis'i görsünler. Burası zaten halkın Meclis'i. Biz mümkün olduğu kadar vatandaşa açmaya çalışıyoruz. Mesela bizim cumartesi günleri, halk günü uygulamamız var. Herhangi bir vatandaş cumartesi günü saat 11'den 4'e kadar gelip Meclis'i görebilir. Yine mesela internet sayfamızda 'bir projem bir önerim var' diye bir uygulama başlattık. Vatandaşlardan görüş almaya başladık. Meclis'e ilişkin, özellikle de idari yapıya ilişkin görüş ve önerileri varsa bizlerle paylaşmasını istiyoruz. Onun için üniversitelerdeki öğrenciler de mutlaka mezun olmadan Meclis'i görsün istiyoruz. Bizim arkadaşlarımız zaman zaman sunumlar yapıyorlar. Zaman zaman hukuk, siyaset bilimi derslerinde iki üç saat ders anlatıyorlar ve Meclis'in yapısını öğrencilerle paylaşıyorlar.

Bizim üniversitelere söylediğimiz bir başka şey de akademik çalışmalarda birlikte hareket edelim. Türkiye'de çok sayıda yüksek lisans, doktora tezi hazırlanıyor. Gönül ister ki bunlar kurumlarla ilgili olsun. Mesela biz Meclis'le ilgili olsun diye arzu ediyoruz. Böyle bir çağrı da yaptık. Yavaş yavaş da meyvelerini almaya başlıyoruz." - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM'de Yasama Bilgilendirme Eğitimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement