TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Yeni bir kamulaştırma yasasına ihtiyaç var. Bunu yapabilirsek kamulaştırma için ödediğimiz fazla paraların bir çoğunu da yeni yollar yapmak için ayırma imkanımız doğacaktır" dedi.

22.12.2015 23:20

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Yeni bir kamulaştırma yasasına ihtiyaç var. Bunu yapabilirsek kamulaştırma için ödediğimiz fazla paraların bir çoğunu da yeni yollar yapmak için ayırma imkanımız doğacaktır" dedi.

Yıldırım, TBMM Genel Kurul'da sözlü soru önergelerini yanıtladı.

Yurt genelinde 313 tane araç muayene istasyonunun hizmet verdiğini belirten Yıldırım, muayeneye giren araçların yüzde 40'ının ilk muayenede geçemediğini söyledi. Yıldırım, "Mutlaka bir ay içerisinde tekrar ediliyor. Bugüne kadar 40 milyon araç muayene edilmiştir. Bu sistemle de kamuya şu ana kadar 4 milyar 300 milyon kaynak ve 3 bin 500 iş imkanı sağlanmıştır. Ortalama yıllık muayene 8,5 milyon mertebesindedir" diye konuştu.

TÜRKSAT ile ilgili şu anda uydu kapasitesinin yeterince olduğunu ve en gelişmiş uydularla hizmet verildiğini ifade eden Yıldırım, en son 2 adet TÜRKSAT 5A-5B uydularının yörüngelerine gönderildiğini anımsattı.

Şu anda da TÜRKSAT 6A uydusu için milli uydu yapımı konusunda TÜBİTAK ile çalışmaların devam ettiğinin altını çizen Yıldırım, "2019'da tamamen kendi mühendisimiz, kendi akıl terimizle yaptığımız uyduyu yörüngesine göndermiş olacağız" dedi.

Yıldırım, bölgesel yerli uçak çalışmalarıyla ilgili çalışmanın devam ettiğini belirterek, ileri aylarda bu konuda da somut gelişmeleri paylaşacağını söyledi.

" Türkiye'de havayolu halkın yolu olmuştur"

Yıldırım, daha sonra milletvekillerinin sözlü sorularını yanıtladı.

Sivil havacılıkta Türkiye'de yaşanan gelişmeyi bütün dünyanın gıptayla izlediğini vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Hiçbir ülkede iç hatlarda 8 milyondan 85 milyona yolcu taşınmadı dünyada. Büyüme yüzde 5'in altındadır. Türkiye'de üst üste yüzde 15'dir. 2 bin pilot çalışırken, 8 bin 500 pilot çalışıyor. 26 havalimanı açıkken şu anda 55 havalimanı hizmet veriyor. Avrupa'da ilk defa denizin ortasına havalimanı yapan ülkenin adı Türkiye'dir. Türkiye'de havayolu, halkın yolu olmuştur. Benim hangi havayolu şirketinin lisansına imza attığım, atmadığım önemli değildir. Biz havayolunu halkın yolu yaparak imzamızı attık."

Trabzon- Erzincan demiryolu ile igili bir soru üzerine Yıldırım, bu demiryolunun yıllardır ülkenin gündeminde olduğunu belirterek, "Önce vizyonunuzu, hedeflerinizi ortaya koyarsınız. Daha sonra bunlar planlanmaya alınır, projeleri yapılır. Ondan sonra da ülkenin kaynaklarıyla yapımı gerçekleştirilir" dedi.

Türkiye'nin zor bir coğrafyası olduğuna dikkati çeken Yıldırım, "Trabzon-Erzincan demiryolu için yapacağınız bir tünelin uzunluğu 22 kilometredir. Bir tünel yok, sayısızca tünel var. Trabzon-Erzincan demiryolu da bizim projemiz değil, Atatürk'ün bizzat yazılı vasiyet ettiği bir proje. Onun için eninde sonunda bu proje yapılacaktır" şeklinde konuştu.

"Hem zaman kaybediyoruz, hem para kaybediyoruz"

Yol yapımına ilişkin soruya da Yıldırım, şu yanıtı verdi:

"Bizim dışımızda kaynaklanan sorunlar var. Kamulaştırmada insanlar fedakarlık yapmıyor. Fedakarlık yapsa, terk yapsa daha kolay olur. Yapmıyor. İki tür yaklaşım var. Bir yaklaşım 'yol yapılacak, ne güzel konforumuz artacak, gelen giden artacak ve ekonomi canlanacak' diye tarlasından, bahçesinden...'Bir evlik yer ver, gel kardeşim para istemiyorum' diyor. Bir yaklaşım da 'yol yapacak, yolumuzu bulalım.' Gerçek bu. Kamulaştırma davalarında bedellerin nerelerden nereye gittiğini, yolun yapım bedelinin 5 katına, 10 katına çıktığını biliyoruz. Hukuk sistemi karşısında bizim yapacağımız bir şey yok.

Hem zaman kaybediyoruz, hem para kaybediyoruz. Kanuni Bulvarı'nda daha yolun üçte birini yaptık. Kamulaştırma bedeli yolun yapım bedelinden fazladır. Onun için kamulaştırmayı mutlaka bu yüce Meclis bir esasa bağlamalıdır. Ticaret amaçlı kullanılmamalıdır kamulaştırma. Genel olarak yapılan yolların ekonomiye katacağı, civardaki yapılaşmaya getireceği şerefiyeler de dikkate alınarak yeni bir kamulaştırma yasasına ihtiyaç var. Bunu yapabilirsek kamulaştırma için ödediğimiz fazla paraların bir çoğunu da yeni yollar yapmak için ayırma imkanımız doğacaktır."

Yıldırım, baz istasyonlarının kanser yaptığına dair somut bir tespit bulunmadığını ama bunun bir algı olarak insanlarda olduğunu söyledi. Yıldırım, "Her nimetin bir külfeti var. Bugünkü teknolojiyle baz istasyonu olmadan cep telefonuyla haberleşme imkanımız yok. Aslında şu anda sizin cebinizdeki cep telefonu o baz istasyonundan daha fazla risk oluşturuyor" diye konuştu.

"Sahada yaşıyoruz"

Daha sonra yerinden söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Bakan Yıldırım'ın, yol yapımıyla ilgili ifade ettiği yaklaşıkları eleştirerek, "Sayın Bakan her vatandaş yolu terk edecek ve terk ettiği arazinin kendisinden götüreceklerinden vatan, millet hayrına vazgeçebilecek ekonomide değil. Sizin, tabii kendinizin ve etrafınızdaki siyaset arkadaşlarınızın mal varlığı üzerinden yaptığınız bu değerlendirme öyle olur" dedi.

Bunun  üzerine AK Parti sıralarından itirazlar geldi.

AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz de yerinden söz alarak, "Sayın Bakanımız kendisi cevap verecektir. Somut olaylar vardır ki muhakkak bunu söyleme gereği duymuştur. Fakat buradan niyet okuyuculuğu yapmak doğru değildir" karşılığını verdi.

Daha sonra yeniden söz alan Bakan Yıldırım, şunları söyledi:

"Bunun arkasında kastetmediğim, aklımdan geçmeyen yorumlarla işin başka bir boyuta taşınmasını doğrusu yadırgıyorum ve kabul etmiyorum. Bunu bir kere söyleyeyim. Herkes biliyor ki bir yerde bir kamulaştırma yapılacağı zaman bu işi meslek edinmiş adamlar var, piyasaya geliyorlar 'senin arsana 10 kat, 15 kat alırım, yarısı benim olsun.' Bu bir hadise, bu yaşanan bir şey, biz bunu sahada yaşıyoruz. Benim kastettiğim budur. Bilirkişilerin verdiği raporlara göre beyan değerinin 10 katı, 15 katı mahkeme tahakkuk ediyor, karar veriyor. Bu sefer de yola ayıracağınız kaynak gidiyor kamulaştırmaya. Bu haksız bir kazançtır. Benim kastettiğim budur."

Türkiye'de yol konusunda son 10-13 yılda yaşananların Cumhuriyet tarihinin hiçbir döneminde olmadığını vurgulayan Yıldırım, 6 bin kilometre bölünmüş yolu 24 bin kilometreye çıkardıklarını söyledi. Yıldırım, "5 ilimiz arasında bölünmüş yol vardı, şu anda 75 ilimiz arasında bölünmüş yol var. Bütün bunlar yapılan işler. 240 milyar lira kaynak kullanmışız yollara" diye konuştu.

Meclis Başkanvekili Pervin Buldan birleşimi yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement