TBMM Genel Kurulu'nda, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine başlandı.
MHP Mersin Milletvekili Ali Öz, tasarının tümü üzerine yaptığı konuşmada, enstitünün siyasi bir yaklaşımla kurulduğunu ileri sürerek, bu durumu eleştirdi.
Kurulda yönetici kademesindeki kişilerin yarıdan fazlasının siyasi irade tarafından seçilmesinin öngörüldüğünü ifade eden Öz, bunun kurumun özerk bir yapıya sahip olmasını engelleyeceğini kaydetti. Öz, "Üniversite öğretim elemanlarının ve genel anlamda sağlık çalışanlarının iyileştirilemeyen özlük hakları dururken, özerk adı altında başka statülerle, tabirimi belki haksız bulabilirsiniz ama, burada da bir yandaşlık, yakınlık, siyasi iktidara yakın olanların yeni kadrolarla yer bulacağı endişemizi şimdiden milletin kürsüsünden ifade etmek istiyorum" diye konuştu.
-"Adeta bir süper YÖK"
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de konuşmasında sağlık politikalarını eleştirdi.
Kanser hastalarının bile ilaçlara ulaşamadığını, hastalara "paran kadar tedavi ol" denildiğini savunan Baluken, "Ülkenin her tarafına termik santralları kurar, nükleer santral hazırlıkları yaparsanız, o bacalardan çıkan hava tabi ki kanser riskini artırır" dedi.
Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı'nı adeta bir "süper YÖK" olarak tanımlayan Baluken, AK Parti iktidarının merkezileştirme, kadrolaşma ve ranta açma anlayışının bu başkanlığın yapısında da kendisini gösterdiğini ileri sürdü.
Baluken, "Tasarıda yer alan mali borç yükü yüksek olan vakıf yüksek öğretimlerinin kapatılmasıyla ilgili durumu da vahim bir düzenleme olarak ele aldığımızı vurgulamak istiyoruz. Vakıf üniversitelerinin siyasi iradenin müdahaleleriyle kapatılmasıyla ilgili bir düzenleme var. Bu düzenlemenin de Anayasaya aykırı olduğunu ifade ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
-"Kanser istismar edilerek enstitü kurulmaya çalışılıyor"
CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı da tasarının tümü üzerinde grubu adına yaptığı konuşmada, tasarıda yer alan düzenlemelerle Sağlık Bakanlığı'nın yasalarla belirlenen görev ve yetkilerinin dışına çıkarak, halkın beklentilerini istismar ettiğini savundu. Atıcı, "Sağlık Bakanlığı işi gücü bırakmıştır, kendi yandaşlarına makam, mevki, ulufe dağıtmakla uğraşmaktadır" ifadesini kullandı.
Atıcı, tasarıda yer alan Sağlık Bakanlığı'na bağlı bir üniversite kurulması düzenlemesinin de anayasa aykırı olduğunu, Türkiye Cumhuriyeti'nde üniversitelerin ya devlet ya da vakıflar aracılığıyla kurulabileceğini, söz konusu düzenleme ile ise karma bir sistem getirilmek istendiğini söyledi.
Kanser hastalığı istismar edilerek bir enstitü kurulmaya çalışıldığını da öne süren Atıcı, Sağlık Bakanlığı'nın birinci basamak sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için çalışması gerektiğini kaydetti. - TBMM
Son Dakika › Politika › Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Kuruluyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?