Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin petrolle gelişecek bir ülke olmadığını, gelişmeyi insanı ile yapması gerektiğini söyledi.
Karabük'te işadamları ile yemekli toplantıda bir araya gelen Bakan Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin son 10 yıl çok önemli mesafeler aldığını anlatarak şöyle konuştu: "Kim ne derse desin. Bu yoruma açık bir konu değil, rakamlarla ortada olan bir konu. 2002 yılında bütün ekonomik büyüklüğümüz 230 milyar dolar, kişi başı milli gelirimiz 3 bin 500 dolar, ihracatımız 36 milyar dolardı. Bütçesi büyük açık veren bir ülkeydik. Kamu borçlarının milli gelire oranı yüzde 74 seviyesindeydi. Faiz ve enflasyonla işsizlik oldukça yüksek seviyedeydi. Geçen 10 yılda Türkiye çok önemli dönüşüm yaşadı. Mali disipline çok önem veren bir ülke olduk. Artık geliri ve gideri arasında büyük fark olan bir ülke olmaktan çıkarak, mali disiplini sağlayan geliri ile gideri arasında dengeyi sağlayan bir ülke haline geldik. Bugün geldiğimiz noktada Avrupa kriterine uyan ülkelerden biridir Türkiye. Bunu birçok AB ülkesi başaramazken biz başardık. Borçlarımızın milli gelire oranı yüzde 74'den geçen yıl yüzde 35 seviyesine geldi. Faiz ve enflasyon tek hanelere indi. Geçmişte bir iki ayda gerçekleşen enflasyon bugün bütün yılda gerçekleşir duruma geldi. Türkiye daha istikrarlı ve istikrarlı ekonomi haline geldi. Bankacılık sistemini düzenledik ve şunun bunun müdahalesinden çıkarttık. Bütün dünyada ve gelişmiş ülkelerin finans sektörü çökerken Türkiye çok şükür bir tek bankası batmayan ve finansı çok güçlü bir ülke olarak yoluna devam etti"
Bugün gelinen noktada geçen yıl itibari ile toplam ekonomik büyüklüğün 800 milyar doların üstüne çıktığını anlatan Yılmaz, şunları söyledi:
"Kişi başına gelirimiz 10 bin doları aştı. İhracatımız 150 milyar doları geçti. Bütün göstergeler itibariyle Türkiye çok daha farklı bir lige ulaştı. Son 10 yılda yaptığı reformlar ve izlenen ekonomik politikalarla siyasi istikrarı ile bu noktalara ulaştı. Bunun için ne kadar şükretsek azdır. Milletçe bunu sağladık. Bu yetmez. Türkiye'de reform yorgunluğu olmamalı. Bunları başardık biraz oturalım dinlenelim dememeli. Pedala basmayı bıraktığımız an bisiklet devrilir. Reformları devam etmeli ve pedalı çevirmeliyiz. Ekonomik, sosyal, dış politikada değişime dönüşüme devam etmeliyiz. Siyasi istikrar içinde Türkiye bunu yaptığı sürece 2023 vizyonuna adım adım yaklaşacaktır. Türkiye eksiden 6 ya da 1 yılını planlayamazken şimdi 10 sene sonrasını planlayan bir ülke konumuna geldi."
2023 yılında Türkiye'nin hedefleri ve hayallerini de açıklayan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ekonomimizin toplam değerini 2 trilyon doların üstüne, kişi başı gelirimiz 25 bin dolar, ihracatta 500 milyar dolarlık bir hedefe çıkarmak istiyoruz. Enflasyon ve faizler artık yüzde 5'in altında düşük, işsizliğin yüzde beşe kadar düştüğü bir ülke hayal ediyoruz. Teknolojik düzeyi ve katma değeri yüksek ekonomik yapı öngörüyoruz. Bu Türkiye'nin hayali ve hedefleridir. Daha ileri bir demokratik yapı hedefliyoruz. Temel hak ve özgürlüklerin çok daha ileri düzeyde gelişmiş bir ülke istiyoruz. Bunlar iç içe süreçler. Belli bir noktadan sonra demokrasinizi ilerletmeden ekonominizi ilerletemezsiniz."
Son 10 yılda Türkiye'nin tecrübe ile bunu gördüğünü anlatan Yılmaz, şöyle konuştu: "Demokrasi ile kalkınma at başı ilerledi. Bunlar birbirini etkileyen süreçler. Bundan sonra 2023'e giderken demokrasi ve ekonomi birbiri ile iç içe destekleyerek yürümeye devam edecek. Bugün bizim bütçemiz artık faiz bütçesi değil. Faizlerin fayı bütçemizde oldukça geriledi. Yatırımların personel harcamaların ağırlık kazandığı bir yapıya geldik. Bunu yaparken bir maden veya yeni bir doğal kaynak bulduğu için başarmadı Türkiye. Daha iyi yönetildiğinden bu duruma geldi. Türkiye eski Türkiye, coğrafyası değişmedi. Burada değişen faktör siyasi iktidar ve yönetim anlayışıdır. Türkiye son 10 yılda yakaladığı siyasi istikrar ile güven ortamını pekiştirdi."
Kalkınmanın insan odaklı ve kapsayıcı bir kalkınma ile başarılmasını da anlatan Bakan Yılmaz, şunları söyledi: "Türkiye'nin çok büyük doğal kaynakları yok. Biz her sene dış dünyaya 60 milyar dolar sadece enerji faturası ödüyoruz. Türkiye petrolle gelişecek bir ülke değil. Türkiye insanı ile gelişecek kalkınacak bir ülkedir. Türkiye son 4 yılın ortalamasında yüzde 6'nın üzerinde büyüme sağladı. Dünyada yüzde bir büyümelerin konuşulduğu dönemde yüzde 6'nın üzerinde yıllık ortama büyüme sağladık. 5 milyonu aşkın yeni istihdam alanı oluştu. Enflasyon ve faizler tek haneli noktalara indi. Bu güven istikrarla oluştu. Bunu koruyarak 2023'e yürümemiz lazım. İnsan odaklı ve kapsamlı büyüme ile bunu başarmalıyız. Köklü bir tarihimiz var. Bunu ekonomik olarak avantaja dönüştürmemeliyiz.Bunu yaparken sadece belli bölgelerin illerin ve kesimlerin enerjisi ile bunu başaramayız. Topyekün kalkınma ile gerçekleştirmeliyiz. Ülkemizin hangi köşesi olursa olsun onların üstünlüklerini keşfederek harekete geçirmeliyiz. Sadece belli kesimler ve yöre üzerinden kalkınmayı başaramayız."
Zonguldak, Bartın ve Karabük'ün Türkiye'nin çok ciddi potansiyele sahip iller olduğunu anlatan Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: "Geçmişte bir takım sıkıntılar yaşadılar ama şimdi yeniden dünyanın yeni şartlarında atılım yapılacak bölgelerden birisi. Burada kilit proje Filyos Vadisi'dir. Bu projenin altına imza atan bir bakan olarak bundan gurur duyuyorum. Filyos liman projemiz yatırım programına girdi. Önümüzdeki ay bunun ihalesi gerçekleştirilecek. Bu liman Türkiye'nin 2023 vizyonunda önemli bir yeri olan proje. 500 Milyar dolar ihracat hedefini yeni demir yoları, yollar, limanlar olmadan başaramayız. Üç önemli limanımız var. Bunlar Çandarlı, Mersin ve Filyos limanlarıdır. Filyos sadece bu bölgenin değil Türkiye'nin projesidir. Şimdiden bütün illerin buna hazırlanması lazım. Projelerle fikirlerle buna hazır olmalılar. Biz insanla kalkınacağız. Bunun birinci şartı eğitime biraz daha fazla yatırım yapmaktır." - KARABÜK
Son Dakika › Politika › 'İşsizliğin Yüzde 5'e Düştüğü Bir Ülke Hayal Ediyoruz' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?