İnsanoğlu "Yaşlanmayı yavaşlatmanın ve yaşam süresini uzatmanın" yollarını hep merak etmiştir. "Olası bir gençlik iksiri" herkesin merak ettiği ve keşfini beklediği bir konu olmuştur.
Bugün her nekadar bir gençlik iksiri keşfedilmiş olmasa da dinamik ve üretken olabilmek, yaşamdan zevk alarak sosyal hayatta aktif bir rol oynayabilmek, bio-psiko-sosyal açıdan iyilik halini mümkün olduğunca uzun bir süre devam ettirebilmek için "Başarılı Yaşlanma" kavramı geliştirilmiştir. Bu bağlamda 1999 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından "Sağlıklı Yaşlanma Deklerasyonu" yayınlanmış, "sağlıklı yaşlanma/yaşanan yıllara yaşam katılması" hedef olarak belirtilmiştir.
Günümüzde yapılan bilimsel araştırmalar göstermektedir ki; özellikle 40-50'li yaşlardan itibaren alınacak tedbirlerin insanların hem tıbbi, hem sosyal hem de ruhsal yönden sağlıklı bir yaşlılık süreci geçirmesine kısaca "Başarılı Yaşlı" olabilmelerini sağlayabilmektedir. Bu tedbirler kısaca;
Kilo kontrolü
Kan basıncı kontrolü
Kan şekeri kontrolü
Kan yağlarının kontrolü
Sigara gibi sağlığa zararlı maddelerden uzaklaşma
Düzenli ve devamlı fiziksel egzersiz
İyi ve düzenli beslenme
İş, eğlence ve sosyal aktivitelerle canlı ve aktif kalıp; hayatla, insanlarla olan diyaloğun devam ettirilmesi.
Yaşlılık ve yaşlılık hastaları konusunda yeterince bilgi birikimi olan merkezlerde sağlık kontrollerinin yapılması. Bu merkezlere başvurmak için hasta olmak şart değildir. Mevcut sağlık durumunun korunması için de belirli aralıklarla düzenli takip oldukça önemlidir.
Ayrıca unutulmaması gereken önemli bir konuda; 40-50'li yaşlarda bu tedbirlerin alınması çağımızın korkulan hastalıklarından biri olan Alzheimer Hastalığının gelişimine karşıda koruyucu rol oynayabilmektedir.
Bu ilkelerin doğrultusunda merkezimizde temel hedefimiz:
Yıllara yaşam değil, yaşama yıllar katmaktır!
Son Dakika › Sağlık › Başarılı Yaşlanma Nedir? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?