-Beslenmenizi çeşitlendirin: Besin seçiminde çeşitliliğe gitmek iyi beslenme ve sağlığın temelidir. Sağlıklı beslenmek için insan organizması 50 den fazla besin öğesine ihtiyaç duyar. Bunu karşılamanın yolu da çeşitliliktir.
-İdeal kilonuzu koruyun, fazla yağlarınız varsa kurtulun :Vücut yağının fazla olması pek çok hastalık için çıkarılmış davetiye gibidir. Sağlıklı ve dengeli beslenirseniz vücudunuz fazla yağ depolamaya eğilimli olmaz.
-Basit karbonhidratlardan kaçının: karbonhidrat beslenmemizin olmazsa olmaz parçasıdır ancak iyi karbonhidratlar. Tahıl ürünleri, sebze ve meyvelerde ki karbonhidratlar iyi karbonhidratlardır.
-Yüksek yağdan kaçının: İster sağlıklı olsun ister sağlıksız yüksek yağ içeren diyetlerin kan yağlarının yükselmesinden, kalp hastalıklarına ve hatta kansere yol açtığını biliyoruz. Yağsız bir diyet değil ancak ılımlı miktarda yağ içeren diyetler en sağlıklısıdır tabi ki iyi yağları seçmek kaydıyla.
-Tuz : Tuz hemen hemen yediğimiz içtiğimiz bütün doğal ve işlem görmüş besinlerin içinde tuz derken kastettiğimiz sodyum vardır. Fazla sodyum tüketimi kan basıncını artırırken, ödemin başlıca nedenidir aynı zamanda.
-Hareket edin : Kilonuzu vermek-korumak için, kas ve kemik sisteminizin sağlığı için, kalp –damar sisteminizin için, depresyondan çıkmak için hareket edin. Yürüyün, yüzün, dans edin, adımlarınızı sayın 10000 adımı hedef koyun ne yaparsanız yapın bir motivasyon kaynağı bulup hareket edin.
MUTFAĞINIZDA MUTLAKA OLMASI GEREKENLER –OLMAMASI GEREKENLER
ALIN : UZAK DURUN
SÜT- YOĞURT-AYRAN-KEFİR ŞEKER İÇEREN SÜT VE ÜRÜNLERİ
MEVSİM MEYVELERİ VE SEBZELERİ TURFANDA MEYVE VE SEBZELER
TAM TANE EKMEKLERİ RAFİNE EDİLMİŞ EKMEKLER
MEVSİM SALATALIK MALZEMELERİ TURFANDA SALATALIK MALZEMELERİ
EV YAPIMI TARHANA HAZIR ÇORBALAR
KURUBAKLAGİLLER KONSERVE ÜRÜNLER
BULGUR RAFİNE EDİLMİŞ TAHILLAR
ET-TAVUK-BALIK SALAM, SOSİS, SUCUK GİBİ İŞLENMİŞ ET ÜRÜNLERİ
KİLO SORUNU OLAN-OLMAYAN DİĞER AİLE FERTLERİNİ SAĞLIKLI BESLENMEYE NASIL İKNA EDECEKSİNİZ
Benim bu konuda ki yaklaşımım biraz adaletsizdir. Ben küçükken annemin pişirdiği herhangi bir yemeğe itiraz etmek ne demek, tadını beğenmiyorum bile diyemezdim. Annelerin bu konuda kararlı olması gerektiğine ve yumuşak yüzlü olmaması inanırım. Annenin evin diğer yaşayanları için idol olması gerektiğine inanırım. Annenin yemediği bir yemeği çocuğunun yiyebilmesine bence imkan yoktur. Keza annenin pişirdiği yemeği beğenmeyen aile fertlerine ee o zaman size şunu hazırlayayım alternatifini sunmaması gerektiği gibi.
BAHARIN ÖNE ÇIKAN GIDALARI :
-Balık : Avlanma yasağı bitmeden denizden taze taze çıkan çok iyi bir protein, omega 3 ,fosfor, demir, selenyum kaynağıdır. Haftada 2 kez mutlaka sofralarımızda yerini bulmalıdır.
-Enginar : Karaciğer dostu olan enginar aynı zamanda iyi bir posa kaynağıdır. Sezonunun çok uzun sürmediğini düşünürsek baharla beraber sofralarımızda sık sık yer vermekte fayda var.
-Semizotu : Omega 3 kaynağı olan ender bitkilerden biri olan semizotu aynı zamanda yüksek posa kaynağıdır Düşük kalorisi ve posası sayesinde uzun süre verdiği tokluk hissiyle zayıflama diyetlerinin de baş tacıdır.
-Bakla : Baharın kısa sezonlu sebzelerinden olan bakla beta karoten ( a vitamini öncüsü ) açısından zengindir.
BAHARIN ÖNE ÇIKAN İÇECEKLERİ :
-SU : Her zaman her mevsim birinciliği tüm içecekler içinde yer alan yaşamsal sıvımız. Suyun olmadığı bir hayat sürdürülebilir değildir, sağlıklı değildir.
-LİMONATA : Annelerimizin evde yaptığı gibi limonun hem suyunun hem kabuğunun kullanıldığı bardak basına bir çorba kaşığı şekeri aşmadan yapılırsa enerjisi kontrol altında tutulan lezzetli ve geleneksel içeceğimiz.
-SOĞUK BİTKİ ÇAYLARI : İlla sıcak içilecek diye bir şart yok bitki çaylarını .Birkaç yaprak ıhlamur ,elma kabuğu, kabuk tarçın, karabiber ve kakuleyi daha taşım kaynatıp daha sonra buz ilavesiyle içebilirsiniz farklı bir tat ararsanız.
-KOMPOSTO: Sezon meyveleriyle ve fazla şeker kullanmadan yapılan kompostolar baharın farklı tatlarından biri olabilir. Çilek kompostosu içerdiği antioksidant sayesinde ve tat itibariyle her yaş grubuna rahatlıkla hitap edebilecek bir tattır.
OKULDAN GELEN ÇOÇUĞUNUZA SAĞLIKLI MENÜ :
Bu konuda ilk yapılması gereken okulda yemek yiyen çocuklar için mutlaka okulda verilen menünün takip edilmesidir. Okuldaki menüyü dengeleyecek aynı yemeklerin çıkmadığı menüler çocuklarınız için hem daha dengeli hem de daha tüketilmesi kolay olacaktır.
Ara öğünler için : evde hazırlanmış sebzeli fırın börekleri, tost+ ayran, sütlü tatlılar, taze veya kuru meyve çeşitleri yanında kuruyemişlerle ,evde yapılmış meyveli az şekerli kekler, evde yapılan krep ( bunun Türkçesi düşündüm düşündüm aklıma gelmedi ) bu kreplerin içine peynir , mevsim yeşillikleri ilavesiyle .
Ana öğün içinse okulda yedikleri kombine olacak öğünler planlamak gerekir, okulda yenilen öğün sebze ağırlıklıysa akşam protein ağırlıklı ya da tersi şekilde ana öğünleri planlamak gerekir. Öğünlerde çocukların özellikle yeterli kalsiyum alımı sağlanmalı, iyi karbonhidratların beslenmenin temeli olduğu unutulmamalıdır.
Meyveli kek :
2 su bardağı un ( bir bardağı tam buğday bir bardağı beyaz un )
3 elma veya havuç
6 tane kuru kayısı
1 çay bardağından bir parmak az şeker
3 yumurta
1 bardak süt
Kabartma tozu, vanilya
Şeker ve yumurtayı çırpın, sonra üzerine unu ve sütü ilave ederek karıştırın, elmaları rendeleyip, kayısıları minik minik doğrayıp ilave edin, kabartma tozunu ilave ederek fırında pişirin.
Bir dilim kek ve yanında bir bardak süt keyifli ve sağlıklı bir ara öğün olur.
KREP :
1 Su Bardağı un
2 tane yumurta
Yarım su bardağı süt
Yarım su bardağı su
Bütün malzemeler çırpılır. Yağlanmış tavada pişirilir, krep tavasına bir kere yağ sürmek genelde yeterli olur.
Bu krepin içine peynir ve mevsim yeşillikleriyle yanında ayranla servis edilebilir.
Son Dakika › Sağlık › Bu Bahar Yeni Bir Beslenme Düzenine Geçelim - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?