İü Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Üçok Açıklaması - Son Dakika
Sağlık

İü Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Üçok Açıklaması

İü Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Üçok Açıklaması

"Şizofrenisi olan her 10 kişiden birinin yakın akrabaları arasında bu hastalık görülür"

09.11.2013 17:56

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alp Üçok, şizofren olan her 10 kişiden birinin yakın akrabaları arasında bu hastalığın görüldüğünü bildirdi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlen "Aile Söyleşileri" etkinlikleri kapsamında, Antalya Kültür Merkezi'nde (AKM) "Şizofreni ve Diğer Psişik Bozukluklar" konulu söyleşi düzenlendi.

Prof. Dr. Üçok, söyleşide yaptığı konuşmada, şizofreninin bir beyin hastalığı olduğunu belirterek, hastalığın alevlenme ve yatışma dönemleri olduğunu söyledi.

Şizofreni hastası olan kişinin zaman zaman psikotik dönemler yaşadığını ifade eden Üçok, "Şizofreni hastasının gerçeği değerlendirmesi, yaşamının büyük bir kısmında normal ya da normale yakındır" diye konuştu.

Hastalığın geni tam olarak bilinmiyor

Hastalığın; kişinin sağlıklı düşünebilmesini, gerçek ile gerçek olmayanı ayırabilmesini, sağlıklı kararlar verebilmesini ve çevresindekilerle ilişkilerini güçleştirdiğini aktaran Alp Üçok, şöyle konuştu:

"Şizofreninin nedenleri henüz tam olarak bilinmiyor. Ancak, kalıtımsal nedenlerin etkisi, beyindeki yapısal değişikliklerin ve beyindeki kimyasal maddelerin rolü olduğu biliniyor. Şizofrenisi olan her 10 kişiden birinin yakın akrabaları arasında bu hastalık görülür. Bu durum anne babanın yetiştirme tarzıyla ilgili değildir. Kalıtımın hastalığın oluşmasında önemli bir rolü olduğu kabul edilir. Ancak, hastalığın geni tam olarak bilinmiyor."

Üçok, çevre ve özellikle aile ortamının, hastalığın gidişi üzerinde etkili olabildiğinin altını çizerek, aşırı eleştirel ya da aşırı koruyup kollayıcı tutumun, hastanın işlevselliğini olumsuz etkileyebildiğini kaydetti.

Söyleşiye, şizofreni hastalarının yakınları ve vatandaşlar katıldı. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık İü Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Üçok Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement