Verimli Bir Tatil Nasıl Planlanır? - Son Dakika
Sağlık

Verimli Bir Tatil Nasıl Planlanır?

Verimli Bir Tatil Nasıl Planlanır?

"Çocuklara zorla bir şeyler yaptırmaktan kaçınılmalı"

27.06.2013 09:31

Okulların kapanmasının ardından ebeveynleri, çocukların yaz tatilini daha verimli hale getirme telaşı sardı. Bu noktada ebeveynlere büyük görev düştüğünü belirten Anadolu Sağlık Merkezi Uzman Psikoloğu Aylin Sezer, çocukların yaş ve kişisel gelişimlerine uygun aktivitelere yönlendirilmesini önerdi. Sezer, “Çocuklara zorla birşeyler yaptırmaktan kaçınılmalı” dedi.

Karne, sınav, ödev gibi stresleri geride bırakan öğrencilerin tüm yıl beklediği yaz tatili yaklaştı. Çocuklar oyun oynamanın ve eğlenmenin hayalini kurarken ebeveyinlerin aklını “Bu üç ayı çocuğum için nasıl verimli hale getirebilirim?” sorusu kurcalıyor.

Bazı okulların, çocuklara yaz tatillerinde yapmak üzere ödevler, okumak için kitaplar verdiğine ifade eden Anadolu Sağlık Merkezi Uzman Psikoloğu Aylin Sezer, “Bu, çok yoğun olmadığı sürece, çocuğun okulda öğrendiklerini unutmaması ve okul tekrar başladığında zorlanmaması için oldukça yararlı bir uygulamadır” dedi. Sezer, yaz tatilinde, okulla ilgili hiçbir şey yapmayan çocukların, sonbaharda okul tekrar başladığında derslere uyumda zorlanabileceğine  dikkat çekti. Çocuğun ödevlerinin dışında ekstra ders çalışmaya zorlamanın yanlış olduğunu vurgulayan Sezer, çocuğun üzerine yüklenen bu ağırlığın kısa süre içinde isyan etmesine ve okulun verdiği ödevleri bile yapmamasına neden olabileceğini belirtti.

Yasaklar İnatlaşma ile Sonuçlanabilir

 

Yaklaşık 100 gün süren tatili bir şey yapmadan geçiren çocukların  televizyon, bilgisayar gibi, vakit alan, fakat zihinsel veya psikolojik gelişime bir faydası olmayan aktivitelere yönelebileceğini söyleyen Sezer, yasaklar koymak yerine, çocukları daha faydalı aktivitelere yönlendirmenin ve seçenekler sunmanın önemine değindi. Yasaklar koyarak çocuğu kısıtlamanın çoğu zaman inat ve isyan davranışlarına sebep olabileceğine değinen Sezer “Bu noktada, çocuğa yararlı etkinlikleri anlatmak, seçeneklerini göstermek ve ilgilendiğini seçmesi için onu yüreklendirmek gerekmektedir” dedi.

Birlikte Okuyun

 

Kitap okumanın, çocuğun zihinsel kapasitesini artıracak ve hayal gücünü genişletecek en iyi yollardan biri olduğunu kaydeden Sezer “Okuldan bir şey önerilmediyse de, yaz tatilinde çocukları kitap okumaları için teşvik etmek oldukça önemlidir”dedi. Kitap okumanın bilgi dağarcığını ve kelime hazinesini zenginleştirmek açısından önemli bir kaynak olduğunu belirten Sezer, “Burada dikkat edilmesi gereken nokta, çocuğa yaşına uygun kitaplar sunmak ve daha da önemlisi, seçimi çocuğa bırakmaktır” dedi.  Kitap seçimi için beraber kitapçıya gidilmesini öneren Sezer, “Çocuğun kitaplara bakmasına olanak sağlamak, seçmesi için yüreklendirmek önemlidir. Bu noktada, ebeveynin de kendisine kitap alması, çocuğu okumaya özendirecektir” diye konuştu.

Ortak Aktivitelere Yönlendirin

 

Yaz tatilinde şehirden ayrılamayan çocukların, açık havada vakit geçirmelerine olanak sağlayacak yaz okullarının imkan dahilinde iyi bir şeçenek olacağına işaret eden Sezer, “Farklı sporlar yapmaları, kendi yaş gruplarından çocuklarla ortak aktivitelerde yer almaları, çocukların fiziksel, psikolojik ve sosyal gelişimleri açısından faydalıdır” diyerek sözlerine devam etti. Bu noktada, yine çocuğa ilgi ve isteklerini sormanın önemini  belirten Sezer, “İlgilendiği spor ve aktiviteleri belirlemesi, bu tarz okul veya kurslara daha istekli gitmesini sağlayacaktır” dedi.

Uzm.Psk. Sezer, Yaz Okulu veya kamp tarzı etkinliklerin çocukların kendi yaş gruplarından başka çocuklarla nasıl anlaşacaklarını, paylaşmayı ve grup çalışmasını öğretmesi açısından da çok değerli olduğunu aktardı. Sezer, “Rekabet, zafer ve yenilgiyle başa çıkmayı öğrenmek de, çocukların yine böyle ortamlarda öğrenebileceği değerlerdir” dedi.

Kaynak: Hastane.com.tr

Son Dakika Sağlık Verimli Bir Tatil Nasıl Planlanır? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement