Azmedip, Halterin Sultanı Oldu - Son Dakika
Spor

Azmedip, Halterin Sultanı Oldu

Azmedip, Halterin Sultanı Oldu

1998 yılında sakatlanınca halteri bırakan, antrenörlerinin ısrarı üzerine 2 yıl sonra yeniden spora başlayan Aylin Daşdelen, bugüne kadar 6 kez Avrupa Şampiyonu oldu, 22 kez de Avrupa rekoru kırdı.

26.04.2011 11:08

Kocaeli'de 1998 yılında sakatlanınca halteri bırakan, antrenörlerinin ısrarı üzerine 2 yıl sonra yeniden spora başlayan Aylin Daşdelen, bugüne kadar 6 kez Avrupa Şampiyonu oldu, 22 kez de Avrupa rekoru kırdı.

Daşdelen, yaptığı açıklamada, Ankara'daki Mamak İlköğretim Okulu'nda okurken 10 yaşında başladığı halteri tutkuyla bugüne kadar yaptığını, azmini ve heyecanını hiçbir zaman kaybetmediğini söyledi.

14 yaşında Avrupa Yıldızlar Halter Şampiyonu olduğunu ifade eden Daşdelen, 1997 yılında Genç Bayanlar Dünya Halter Şampiyonası'nda gümüş madalya kazandığını, 1998 yılında ise Büyük Bayanlar Avrupa Halter Şampiyonası'nda birinci olduğunu söyledi.

Aynı sene çok ciddi bir sakatlık geçirdiğini ve sporu bırakmak durumunda kaldığını ifade eden Daşdelen, "Boyun fıtığı olmuştum ve ağrılarım çok fazlaydı. Tedavi süreci başladı. Bu sırada artık spora geri dönemem diyerek hayatıma bir yön çizmeye çalıştım" dedi.

Ancak Kağıtspor antrenörlerinden Şule Şahbaz ve Nurcan Gönül'ün ısrarları üzerine 2000 yılında yeniden spora başladığını ifade eden Daşdelen, "Çok da güzel oldu. Onların destekleriyle kısa sürede toparlandım. Kendimi yeniden buldum" diye konuştu.

Antrenörlerinin kendisini müsabakalara hem fiziki hem de psikolojik olarak çok iyi hazırladığını dile getiren Daşdelen, çalışmaları sonucunda 2002 yılında Avrupa Bayanlar Halter Şampiyonası'nda 8 Avrupa rekoru kırarak şampiyon olduğunu vurguladı.

Aynı sene 5. Dünya Üniversiteler Halter Şampiyonası'nda 3. olduğunu dile getiren Daşdelen, 2003 yılında da 6 Avrupa rekoru kırarak Avrupa Şampiyonu olduğunu, ardından Dünya Halter Şampiyonası'nda bronz madalya kazandığını söyledi.

2004 yılında Atina 28. Yaz Olimpiyat Oyunları'nda ise 4. olduğunu, aynı sene Avrupa Şampiyonası'nda ise gümüş madalya kazandığını ifade eden Daşdelen, "2009 Avrupa ikincisi, Akdeniz Oyunları Şampiyonu, 2010'da Avrupa Şampiyonu oldum. Geçen yıl bir de Avrupa rekoru kırdım. 2010 yılında ayrıca Dünya Şampiyonası'nda gümüş madalya kazandım" diye konuştu.

Aylin Daşdelen, bu ay Rusya'ya bağlı Tataristan Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da yapılan Avrupa Şampiyonası'nda ise 53 kiloda koparma, silkme ve toplamda 3 altın madalya kazandığını vurguladı.

Onlarca Türkiye şampiyonluğu olduğuna da dikkati çeken Daşdelen, "Bugün bu başarıları Kağıtspor Kulübü ve antrenörlerim Şule Şahbaz ve Nurcihan Gönül sayesinde elde ettim. Sporu bıraktıktan sonra onların sayesinde yeniden küllerimden doğdum" dedi.

Halterin çok zor bir spor dalı olduğunu ve antrenmanların hiçbir zaman aksatılmaması gerektiğini ifade eden Daşdelen, şöyle devam etti:

"Halteri bir hafta yapmadığınız zaman başladığınız yere geri dönüyorsunuz. Spora yeniden döndüğüm dönemde kısa kısa gel gitler yaşadım. Çok zorlandığım anlar oldu. Sakatlığımla ilgili tedavim bitmişti. Antrenörlerimin ikna etmesi sonucunda başladım ve yeniden kendimi buldum. Çok güzel başarılar elde ettim. Bunu saatler süren çalışmalarla yaptım. Antrenmanlarımı hiçbir zaman aksatmadım. Halter için gereken neyse onu disiplinli bir şekilde yaptım. Tüm bunların sonucunda da şampiyonluklar geldi. Halter yapılması çok zor olan bir spor ancak azmedince, çalışınca oluyor. İstiklal Marşını şampiyonalarda okutmak anlatılamayacak kadar güzel ve özel bir duygu. "

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kağıtspor'un kendisi için bir dönüm noktası olduğuna da dikkati çeken Daşdelen, "Burada bize her türlü destek veriliyor. Bu imkanları başka bir kulüpte yok. Buradan Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'na teşekkür ediyoruz" dedi.

Aylin Daşdelen'in derece elde ettiği ve rekor kırdığı uluslararası müsabakalar şöyle:

-"1996 Yıldız Bayanlar Avrupa Halter Şampiyonası 1. (6 Avrupa rekoru)

-1997 Genç Bayanlar Dünya Halter Şampiyonası 2.

-1998 Büyük Bayanlar Avrupa Halter Şampiyonası 1.

-2002 Büyük Bayanlar Avrupa Halter Şampiyonası 1. (8 Avrupa rekoru)

-2002 Genç Bayanlar Dünya Halter Şampiyonası 2.

-2002 Dünya Üniversiteler Halter Şampiyonası 3.

-2003 Büyükler Avrupa Halter Şampiyonası 1. (6 Avrupa rekoru)

-2003 Büyük Bayanlar Dünya Halter Şampiyonası 3.

-2004 Büyük Bayanlar Avrupa Halter Şampiyonası 2. (1 Avrupa rekoru)

-2004 Atina Olimpiyat Oyunları 4.

-2009 Büyük Bayanlar Avrupa Halter Şampiyonası 2.

-2009 Akdeniz Oyunları 1.

-2010 Büyük Bayanlar Avrupa Halter Şampiyonası 1. (1 Avrupa rekoru)

-2010 Büyük Bayanlar Dünya Halter Şampiyonası 2.

-2011 Büyük Bayanlar Avrupa Halter Şampiyonası 1. "

- KOCAELİ

Kaynak: AA

Son Dakika Spor Azmedip, Halterin Sultanı Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement