Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin, Türk futbolunun mali yönden gerilemesinin, sportif başarısızlık kaynaklı olduğunu söyledi.
Belek'teki Gloria Golf Resort Hotel'de düzenlenen TSYD 52. Yıl Sporun Zirvesi Semineri'nde, "Spor ekonomisi ve kaçan sponsorların geri dönüşünün sağlanması" konulu bir sunum gerçekleştirilen eski Türkiye Futbol Federasyonu Genel Sekreteri Emre Alkin, istatistiki verilerle bilgiler paylaştı.
Dünyada futbol ekonomisinin 480 milyar dolar civarında olduğunu ve bu rakamın küresel ekonominin yüzde 0,6'sına denk geldiğini belirten Alkin, "Türkiye'deki futbol ekonomisinin seviyesi ise 1,5 milyar dolar seviyelerinde. Ülke milli gelirinin yüzde 0,2'si oranında. Yani dünya ortalamasının altındayız. Türk futbolundaki mali güç düşüşü, sportif başarısızlık kaynaklı. Yoksa Passolig veya e-bilet uygulaması değil" diye konuştu.
E-bilet uygulamasının taraftar düşüşüne nispi etki yaptığını, ancak mevcut durumdaki baş faktörün, sportif anlamda başarılı bir performans sergilenememesi olduğunu vurgulayan Alkin, şunları söyledi:
"Başarısız olunan bir ortamda sponsorlar, marka değerlerini zedelememek için çekiliyor. Sponsor durumu görüyor. ya çok ucuza girmek istiyor ya da girmek istemiyor. Futbol camiası, ekonomisini yönetecek yeterli insan kaynağına sahip değil. Futbol yöneticilerine karşı güvensizlik var. Kulüpler ile federasyon arasında görev-sorumluluk kargaşası var. Alınan kararlar sürekli değişiyor. Yeni e-bilet uygulamasından dolayı fişlenme veya kontrol düşüncesi, taraftarı soğutuyor."
"Anormal paralar alan, normal sporcular"
Emre Alkin, Türk futbolunda kabul edilmesi gereken temel gerçekler bulunduğuna dikkati çekerek, "Türk futbolcularının birçoğu, anormal paralar alan, normal sporcular olduklarını kabul etmeliler. Yöneticiler çarpıcı, sıra dışı, marifetli iş yapamadıklarını kabul etmeliler. Futolda katma değer üretilemediği kabul edilmeli. Kurumsallaşma olarak tarif edilenin yanlış olduğu kabul edilmeli. Yanlış uygulamalar ve hesaplar üzerinde kulüpleri ve Türk futbolunu yönetmeye çalışıyoruz" diye konuştu.
Avrupa'nın aksine Türk futbolunun profesyonel kulüplerin hegemonyasında bulunduğunu dile getiren Alkin, "Avrupa'da en büyük oy hakkı, amatör kulüplerdedir. Oyuncuları federasyonlar değil, kulüpler yetiştirir ama bizde kulüplerin böyle bir niyeti yok. Sadece transfer yapma niyetindeler ama para ödemeyi de sevmiyoruz. FIFA'da çok sayıda dosyamız var. 'Yabancı kontenjanı artırıldı çünkü milli takıma oyuncu yetiştirilecek' denirse, hiç alakası yok. Böyle bir şey söyleniyorsa, yanlış" değerlendirmesinde bulundu.
Ayrıca, Türkiye'de bilete para ödeyenin gelir seviyesi düşük kesim olduğunu da savunan Alkin, "Fakir fukara, maç biletine para verir ama zenginler vermez. Onlar bedava protokol bileti istiyor. Alt kesimin desteğiyle de futbolumuz bu kadar ilerler. Üst kesimin ise bilet almaya, destek vermeye niyeti yok. Kombine satışlarında büyük düşüş yok ama bilette var. Demek ki bilete para vermeyen bir topluluk vardı" ifadelerini kullandı.
Emre Alkin'in sunumunun ardından, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila, Habertürk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Selçuk Tepeli ve Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Kapan'ın katılımıyla, "Yayın yönetmenlerinin gözüyle spor medyası" konulu bir oturum gerçekleştirildi. - Antalya
Son Dakika › Spor › Tsyd 52. Yıl Sporun Zirvesi Semineri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?