ÜLKÜ PARLAKYILDIZ KARAKUŞ - İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat, "Artık son dönemece girdik. İstanbul'un çok iyi bir çalışma yaptığını çok rahatlıkla söyleyebilirim" dedi.
Arat, Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te 2020 Olimpiyatları'na evsahipliği yapacak kentin açıklanacağı 7 Eylül'den önce İstanbul 2020 ile ilgili yaptıkları son hazırlıkları, AA muhabirine değerlendirdi.
İstanbul gibi Tokyo ve Madrid'in de çalışmalarına hız verdiğini belirten Arat, "Artık son dönemece geldik. Son günler, son dakikalar. Her şey çok önemli. Arjantin'de yapacağımız prezantasyondaki fark, oylardaki açılmayı sağlayacak" diye konuştu.
Arat, İstanbul'un, adaylık sürecinde çok iyi bir çalışma yürüttüğünü rahatlıkla söyleyebileceğini dile getirerek, "Ben ihtiyatımı koruyorum çünkü bu önemli bir yarış. Ancak İstanbul iyi bir durumda diyebilirim" şeklinde devam etti.
İsviçre'nin Lozan kentinde temmuz ayında yaptıkları sunumda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın kendilerine liderlik etmesinin, yaptıkları sunum açısından son derece olumlu olduğuna dikkati çeken Arat, " Türkiye'nin ekonomik gücü, son 10 yıldaki gelişmesi ve önümüzdeki 10 yıldaki planları, ekonomide dünyada sözü geçen biri tarafından teyit edilmiş oldu" dedi.
Genç nüfus, güçlü ekonomi
Hasan Arat, Türkiye'nin genç nüfusa ve güçlü bir ekonomiye sahip olmasının, adaylık yarışında en büyük artıları olduğuna dikkati çekti.
Daha önceki adaylıkları da göz önüne alındığında, Türkiye'nin tarihinde ilk defa IOC Değerlendirme Komisyonu (EC) tarafından olumlu rapor aldığını vurgulayan Arat, şöyle konuştu:
"EC'nin haziran ayında açıkladığı teknik raporunda öne çıkan konular, genç nüfusumuz ve kuvvetli ekonomimizdir. Ayrıca iki kıta örneği hiçbir yerde yok. Birçok ülkeyle aramızdaki vizeler kalktığı için İstanbul'un kolay ulaşılabilabilir olması da olumlu yönlerimizden biri. Türkiye, her gelir grubuna hitap edebilecek bir ülke. İstanbul, 24 saat yaşayan bir şehir. İstanbul'un tarihi özellikleri, diğer iki adayda yok.
İstanbul'un, özellikle turizm altyapısındaki mükemmelliği, 3. havalimanını ile 3. köprüyü açacak olması, Marmaray.... Hükümet ve halk desteği çok ciddi boyutta. Bu da İstanbul'u çok güçlü bir yere oturttu."
Hasan Arat, Japonya'da daha önce 2 kez yaz, bir kez de kış olmak üzere toplam 3, İspanya'da da bir olimpiyat düzenlendiğini hatırlatarak, "Olimpiyatları yapmayan tek şehir İstanbul. Bunun da bir artı olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
"Olimpiyat Kanunu ne Tokyo'da ne Madrid'de var"
Türkiye'nin, 1992 yılında "İstanbul Kentinde Yapılacak Olimpiyat Oyunları Kanunu"nu çıkardığını hatırlatan Arat, "Ne Madrid'de, ne Tokyo'da bir benzeri bulunan bu kanun, İstanbul'u diğer adaylar arasında en güçlü kılan kanunlardan biri" ifadelerini kullandı. Arat, "Bu kanun, olimpiyatlar alındığı takdirde, 8'i sabahı Türkiye'nin bu işlere hemen başlaması konusundaki altyapısını hazırlamış konumda" diye devam etti.
Olimpiyatların alınmasının, Türk çocuklarının spora daha fazla yönelmesini ve daha iyi başarılar elde etmesini sağlayacağına da dikkati çeken Arat, sözlerini, "1988 Seul Olimpiyatları'ndan sonra Güney Kore'deki sporun gelişimini, 1992 Barcelona'dan sonra da İspanya'daki sporun gelişimini görebilirsiniz. Pekin-2008'den sonra da Çin'in spordaki patlamasını görebilirsiniz. Bunların hepsi, bir ülkenin gençliğinin spora yönelmesindeki kaderini değiştirecek etkilerdir. İstanbul 2020, gençlerimizin spora yönelmesi için çok önemlidir" şeklinde tamamladı. - Ankara
Son Dakika › Spor › Türkiye'nin Olimpiyat Yolculuğu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?