Elektrikte "Faturayı E Postayla Bildirecek, Kayıp Kaçağı Önleyecek" Sistem - Son Dakika
Teknoloji

Elektrikte "Faturayı E Postayla Bildirecek, Kayıp Kaçağı Önleyecek" Sistem

Elektrikte "Faturayı E Postayla Bildirecek, Kayıp Kaçağı Önleyecek" Sistem

Bursa'da, Ovaakça Şarık Tara Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Elektrik Elektronik Teknolojileri Bölümü öğrencilerinin geliştirdiği sistemin, elektrik sayaçlarının okunmasını kolaylaştıracağı, ka...

07.12.2013 11:41

CEM ŞAN - Bursa'da, bir meslek lisesi öğrencilerinin geliştirdiği sistemin, "elektrik sayacı okunduğunda ödenecek meblağın e-posta ya da cep telefonlarından kısa mesajla aboneye iletilebildiği, faturalar trafo merkezinden hesaplanacağı için sayaç okuma maliyetini düşürdüğü ve kayıp-kaçağı tespit edebildiği" sonuçlarına ulaşıldı.

Projenin koordinatörü ve Ovaakça Şarık Tara Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Elektrik-Elektronik Teknolojileri Bölümü Öğretmeni Mesut Ceyhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencileriyle "e-sayaç Projesi"ni geliştirdiklerini söyledi.

Ev ve iş yerlerindeki elektrik sayaçlarının, trafo merkezinde bulunan bilgisayarlarla mevcut şebeke üzerinden okunmasını sağlamayı amaçladıklarını belirten Ceyhan, şöyle konuştu:

"Projeyi geliştirirken bazı firmalardan destek aldık. Bir yazılım oluşturduk ve buna göre donanım ayarladık. Öğrencilerimizle bunu çalıştırdık. Yaptığımız yazılımla sayaçları eve gelmeden trafo merkezinden okuyabiliyoruz. Faturanın tutarını da abonelere, SMS ile cep telefonuna veya e-mail adresine bilgi olarak gönderebiliyoruz. Sayaç okumada adreste olunmaması da problem olmaktan çıkıyor. Yani ev ya da iş yerlerine gidilmeden trafo merkezinden bütün sayaçlar okunabiliyor."

"Abonenin evinin kilitli olması, elektriği kesmek için problem olmaz"

Ceyhan, projenin, elektrikte kayıp-kaçağın tespiti için rahatlıkla kullanılabileceği bilgisini verdi.

Bunu da denediklerini anlatan Ceyhan, "Proje sayesinde hem sayaçlar okunabilir hem de kaçak olup olmadığını anlamak için sayaç kapağının açıldığını tespit edebiliriz" ifadesini kullandı.

Kayıp-kaçağı önleme konusunda çalışma yaptıklarını aktaran Ceyhan, evlere gelen elektrik teli üzerinden herhangi bir kablo çekmeye gerek kalmadan bütün sayaçların istenirse her gün okunabileceğine dikkati çekti.

Böylece hangi evde ne kadar elektrik kullanıldığı, hangi trafodan ne kadar enerji çekildiği gibi istatistiksel bilgilerin elde edebileceğini dile getiren Ceyhan, şunları kaydetti:

"Sisteme yerleştireceğimiz anahtarlama sistemiyle kaçak kullanım yapan abonelerin elektriği, eve gelinmeden trafodan kapatılabilir. Böylelikle kaçak elektrik kullanımı da önlenebilir. Abonenin evinin kilitli olması, elektriği kesmek için problem olmaz. Sayaç her gün okunursa kaçak kullanım yapıp yapmadıkları, bir ay içinde sayaç kapağının kaç kez açıldığı bilgisi bize gelir. Anında müdahale edilip kaçakla ilgili caydırıcı etkisi olabilir." - Bursa

Kaynak: AA

Son Dakika Teknoloji Elektrikte 'Faturayı E Postayla Bildirecek, Kayıp Kaçağı Önleyecek' Sistem - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement