Google Glass - Ön İnceleme - Son Dakika
Teknoloji

Google Glass - Ön İnceleme

Google Glass - Ön İnceleme

Bin 500 dolar fiyat etiketi bulunan Google Glass, kimileri için harika bir teknoloji, kimileri için ise gizliliği, özel hayatı iyice ortadan kaldıran bir...

11.05.2014 17:32
Mahmut Saral - -

Şüphesiz Google'ın son yıllarda gündeme geldiği en dikkat çekici projelerinden bir tanesi olarak Google Glass'ı gösterebiliriz. Giyilebilir teknoloji ürünü cihazların hayatımızda yavaş yavaş yer almaya başladığı şu günlerde, bir kesimin heyecan duyduğu, bir kesimin ise şüpheyle yaklaştığı bir cihaz. Ancak her iki tarafta da merak uyandırdığı su götürmez bir gerçek.



Bir süre önce sizler için hazırladığımız videoda, On Hayat'tan sevgili Timur Sırt ile kamera karşısına geçmiş ve Google Glass'tan söz etmiştik. Çalışma mantığından tutun da şu an onunla nelerin yapılabildiğine, toplumların Glass hakkında düşüncelerine kadar birçok konuya değinmiştik. Tabii Google Glass da yanımızdaydı. Evet, Türkiye'de sadece birkaç tane bulunan bu gözlüklerden bir tanesini de biz, ofisimizde ağırladık.



Sevgili Timur Sırt ile Google Glass'ın detaylarını ve kullanım deneyimlerini konuştuğumuz videomuza göz atmak isterseniz, buraya tıklayabilirsiniz. Bu yazımızda ise, Glass hakkında kısaca bilgi verip, yine onunla neler yapılabildiğinden, iyi ve kötü görünen taraflarından söz edeceğiz. Tabii ki bu bir inceleme yazısı değil. Henüz Google Glass herkese açık olarak satışa sunulmadı ve üzerinde geliştirme çalışmaları bitmedi. Tahminler, bu yıl sonuna doğru Glass'ın satışa çıkacağını gösteriyor.


#Sayfa#


Teknik özellikler:


Kamera: 5MP fotoğraf, 720p video çekimi.


Ses: Kemik iletim dönüştürücü.


Bağlantılar: Wi-Fi - 802.11b/g ve Bluetooth.


Depolama: Google Bulut servisi de kullanıldığında toplamda 16GB.


Batarya: Normal kullanımda bir günlük şarj sunuyor.


Şarj: Kutuda microUSB kablosu ve fişle birlikte geliyor.


MyGlass uygulamasını Android'te çalıştırmak için en az 4.0.3 sürümüne, iOS'ta çalıştırmak için de en az iOS 7'li iPhone 4 ya da iPad 2'ye sahip olmalısınız.



Nasıl çalışıyor?


Google Glass'tan tam verim alabilmek için bir Android ya da iOS işletim sistemli akıllı telefonla birlikte kullanmanız gerekiyor. Google'ın bu gözlük için hazırladığı MyGlass isimli bir uygulama mevcut. Ancak bu uygulama, birçok ülkede resmen kullanılabilir durumda olmadığı gibi ülkemizde de kullanılabilir değil. Eğer Amerika'da yaşıyorsanız, Glass'ın şu an sahip olduğu tüm özellikleri sorunsuz bir şekilde deneyimleyebilirsiniz. Ancak Türkiye'deyseniz, MyGlass'ın APK'sını indirmeniz gerekiyor. Biz de öyle yaptık ve kullandığımız HTC One mini'ye uygulamayı getirdik.



Uygulamayı açınca hem telefonun hem de gözlüğün Wi-Fi ve Bluetooth bağlantıları açık olmalı. Böylelikle iki cihazı birbirine bağlayabiliyorsunuz. Bunun için size bir de telefonda QR kod oluşturuluyor ve bu kodu gözlüğe okutuyorsunuz.


#Sayfa#


Başınız 30 derece yukarıya ve Google Glass açıldı!


Evet, Google Glass'ı açmak için gözlük takılıyken kafanızı biraz yukarıya kaldırmak yeterli. Böylelikle sağ gözünüzün yine sağ üst köşesinde ufak bir ekranla karşılaşıyorsunuz. Burada bazı komutlar var. Bu komutları bir kenara bırakırsak; bağlantı ayarları, kalibrasyon, telefon rehberi gibi seçenekler de var. Gözlüğün sağ tarafındaki sapta yer alan dokunmatik panele işaret parmağınızla ileri geri yaparak seçenekler arasında geçişler yapabiliyorsunuz. Geri gelmek için ise, parmağınızı üst alt yapmanız gerekiyor. Gözlüğü kapatmak için yine kısa süre kafanızı yukarı kaldırmanız veya gözlüğü çıkarmanız yeterli oluyor.



Neler yapabiliyor?


Google Glass, hem sağ tarafındaki dokunmatik panel sayesinde dokunuşlarla, hem sesli komutlarla, hem de hareketlerinizle çalışabiliyor.


10 saniyelik videolar çekebilir (tercih edilen video süresi), fotoğraflar çekebilir, bu çektiklerinizi anında Google+ hesabınızda paylaşabilir, e-kitap okuyabilir, arama gerçekleştirebilir ve gelen aramalara cevap verebilirsiniz. Bunların yanında navigasyon servisleri de bulunuyor, ancak bunlar şu an Amerika dışında çalışmıyor.


Google Glass, sadece İngilizce dil üzerinden yol alıyor. Belirli komutlar var ve bunlar İngilizce. Komutları yerine getirmeden önce cihazın hazır hale gelmesi için "Ok Glass" komutunu vermeniz gerekiyor. Böylelikle cihazınız emir almaya hazır hale geliyor.


#Sayfa#


"Ok Glass, take a picture" dediğiniz anda bir fotoğraf çekiyor. İsterseniz bunu kendi belirleyeceğiniz göz kırpma hareketinizle de sese ihtiyaç duymadan yapabilirsiniz. Ancak çevreden bu hareketinizi yanlış anlayanlar da olabilir.


"Ok Glass, take a video" dediğinizde de video kaydına başlıyor.


Bu işlemler bittikten sonra "Share with Google+ public" dediğinizde de video ve fotoğraflarınız Google+ hesabınıza upload ediliyor. Tabii tüm çektiğiniz video ve fotoğrafların klasörlerine ulaşıp Glass üzerinden tek tek kontrol edebiliyorsunuz. Çekim kalitesi de fena değil.



Aynı şekilde, Google Glass'ı telefonunuza bağladığınız için Glass'ta yaptıklarınızı, gözlüğün menülerini, geçişlerini ve diğer şeyleri de telefon ekranınızdan takip edebiliyorsunuz. Glass, yaklaşık 15 metrelik bir uzaklığa kadar telefona bağlı bir şekilde çalışabiliyor.


Arama yapmak istediğinizde de "Call to" dedikten sonra karşınıza telefon rehberiniz geliyor. Burada parmak hareketlerinizle seçimler yapmanız daha sağlıklı olacaktır. Biriyle konuşurken size gelen sesi, sağ şakağınızda hissediyorsunuz. Size gelen bu ses, dışarıda başkası tarafından kolay kolay duyulamıyor.



Biraz denge sorunu var


Glass'ın neredeyse bütün elektronik kısmı sağ tarafında yer alıyor. Sol tarafta pek de bir şey yok. Bu yüzden de gözlüğü taktığınızda sağ taraf biraz ağır basıyor, sol taraf da biraz havada kalabiliyor.


#Sayfa#


Neden cam yok?


Aslında cam hem var, hem yok. Glass'ta normal gözlükler gibi cam kullanma zorunluluğu yok. Zaten sağ gözünüzün üzerinde yer alan ufak cam prizma sayesinde tüm görüntü akışı sağlanıyor. Ama cam ihtiyacı duyanlara da "hayır" denilmiyor. Google, Ray-Ban gibi birçok önemli gözlük firmasıyla anlaşma imzaladı. Hem güneş gözlüğü camı, hem de numaralı camlar, Glass'tan ayrı olarak satışa sunulacak ve istediğinizi satın alıp Google Glass'a kolayca takabileceksiniz. Aynı zamanda farklı renk seçenekleri ve farklı çerçeveler de olacak.



Isınmalara dikkat


Bu, telefon görüşmelerinin kısa tutulması gerektiğini gösteren bir unsur. Öte yandan video çekimlerinin neden birkaç saniye ile sınırlandırıldığını da açıklıyor. Çünkü bu işlemleri arka arkaya yaptığınızda sağ kulak çevrenizde ısı hissetmeye başlıyorsunuz ve bu bir süre sonra rahatsız edici hal alabilir.


Şarjı ne kadar gidiyor?


Eğer her şeyden azar azar faydalanmaya çalışırsanız 1 günü çıkarabilmeniz mümkün. Ancak özellikle sürekli video çeker ve aramalara Google Glass üzerinden cevap verirseniz, şarj ömrü birkaç saatin ötesine geçmeyecektir ve cihazı tekrar şarj etmek zorunda kalacaksınız.


Google Glass fotoğraf galerisi için tıklayın.


Şimdilik Google Glass hakkında söyleyebileceklerimiz bu kadar. Yeni bilgiler geldikçe sizleri haberdar edeceğiz. Tabii sizin merak ettikleriniz varsa da bize yorumlarla bildirebilirsiniz.




Mahmut Saral - Teknokulis : http://www.teknokulis.com
Kaynak: Teknokulis

Son Dakika Teknoloji Google Glass - Ön İnceleme - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement