Kayseri'de diri fay hattı bulundu - Son Dakika
Teknoloji

Kayseri'de diri fay hattı bulundu

Kayseri'nin Sarıoğlan ilçesi Tatılı mevkiinde AFAD, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) iş birliğinde yapılan Türkiye'nin diri fayları araştırmasında bölgedeki diri fayın varlığını ortaya çıkardı. Çalışmaların bir sonraki aşamasında fayın üreteceği deprem büyüklüğü tespit edilecek.

24.06.2024 20:09

3 kurumun ortak yer analizi çalışmasıyla Kayseri'yle ilgili kritik bir sonuç çıkarıldı. Kentin Sarıoğlan ilçesinde diri bir fay tespit edildi. Fayın, üreteceği deprem büyüklüğünün ne olacağı ise yapılacak testlerden sonra belli olacak.

6 ŞUBAT'TAKİ DEPREMLER SONRASI BAŞLADI

6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Deprem Master Planı Çalışmaları'na devam eden Kayseri Büyükşehir Belediyesi, 200 milyon metrekare alanda mikro bölgeleme çalışmalarını sürdürürken, kentte devam eden projelere destek veriyor. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanlığı, Sarıoğlan Tatılı Hendeği'nde AFAD, MTA ve TBB iş birliğinde TÜBİTAK Projesi'ne lojistik destek sağladı.

SİVAS'TAN KAYSERİ'YE KADAR OLAN BÖLGEDE ÇALIŞILIYOR

Bölgede çalışmalar yapan AFAD Deprem Danışma Kurulu Üyesi Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Koçbulut, "Bir haftadır çalışmamız devam ediyor. Bu çalışma, TÜBİTAK tarafından desteklenen Türkiye'nin diri faylarının paleosismolojisi başlıklı bir çalışmadır. Bu çalışmayı AFAD, MTA, Belediyeler Birliği ve TÜBİTAK destekliyor, 14 projeden oluşan büyük bir proje. Biz bu 14 projeden birisiyiz. 11 numaralı proje biziz. Sivas'tan başlayıp, Tecer, Altınyayla, Gemerek, Sarıoğlan, Bünyan ve Kayseri'ye kadar uzanan Deliler Fayı'nı çalışacağız. Bu fayın paleosismolojik özelliklerini ortaya koymak maksadıyla bu işi yapıyoruz.

Kayseri'de diri fay hattı bulundu

TESPİT YAPILDIKTAN SONRA KAZIYA GEÇİLİYOR

Öncelikle bu fay boyunca 1/25000 harita yapıyoruz, tektonik haritayı ortaya çıkarıyoruz. Daha sonra bu harita üzerinde dron ile uçuşlar gerçekleştirip, daha detaylı haritalar üretiyoruz. Bunlar üzerinde açacağımız hendek yerini belirledikten sonra buralarda faya dik yönde radar ve jeofizik yöntemiyle fayın burada olup olmadığını tespit etmeye çalışıyoruz. Bunları belirleyip, olumlu sonuçlar aldıktan sonra kazıya karar veriyoruz" dedi.

"ARTIK FAYIN VARLIĞINI ORTAYA KOYDUK"

Kayseri'nin mikro bölgelemesinin de devam ettiğinin altını çizen Koçbulut, "Diğer çalışmamız da Kayseri'nin güney tarafı olan Ecemiş Fayı'nı ilgilendiriyor. Onun da sonuçlarını belediyemiz ile yapacağız. Ayrıca Kayseri'nin mikro bölgelemesi de yapılıyor. Oradaki aktif faylar da yerleşime uygunluk açısından değerlendirilecek. Yaptığımız kazı çalışmaları neticesinde artık fayın varlığını ortaya koyduk.

Kayseri'de diri fay hattı bulundu

Sağ tarafta bozuşmuş malzemeyi görüyoruz, sol tarafta ise karasal birimleri görüyoruz. Jeolojik anlamda bunların böyle karşı karşıya gelmesi sadece fay ile olur. Deliler Fayı'nın Sarıoğlan segmentinin şu andaki verilere göre, ters bileşenli bir fay olduğunu söyleyebiliriz. Daha sonra buranın bir kesiti çizilecek, örnekleme yapılacak, bu sonuç çıktığında bu fayın kayma hızı, deprem üretme aralığı ortaya çıkacak, bundan sonra yorum yapabileceğiz" diye konuştu.

"YERİN MR'INI ÇEKMİŞ BULUNDUK"

Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanı Gonca Arın ise "Kayseri'nin depremselliği ile alakalı olarak çalışmalarından dolayı Fikret hocam ve ekibine teşekkür ediyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak Sarıoğlan Belediyemize de desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum" dedi.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği bölümü Öğretim Üyesi Dr. Sinan Koçeroğlu da yer radarı hakkında bilgiler vererek, "Türkiye'nin diri fay haritasının belirlenmesinde Deliler segmenti üzerinde çalışmalarımızı yapıyoruz. Yaptığımız bu çalışmalarda yer radarı ve profesyonel dron uygulaması yaptık. Yer radarı uygulamasında yere çok güçlü frekanslarda elektromanyetik dalgaları göndererek, yerin bir nevi MR'ını çekmiş bulunduk. Yer radarı yöntemi jeofizik yöntemi olarak karşımıza çıkar" diye konuştu.

Kayseri\'de diri fay hattı bulundu
Kaynak: DHA

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (5)

  • YoH null:
    turkiye nin neredeyse heryeri deprem bölgesi olmayan yer yok derecede az 15 1 Yanıtla
  • Oooo:
    Maraş depremi yerin 8 km altında oldu. Bizim köyde de var yan yana toprak renk değişimleri. 4 metre mezar yeri kazar gibi görüntü beni tatmin etmedi 7 2 Yanıtla
  • Plare Rugre:
    fay yavrum fay 3 2 Yanıtla
  • Gökhan Akyil:
    Ahmak yorumcular, mesele fay meselesi değil Şuan. hükumet artik yer alti kaynaklı yerleri radarina aldı. 0 4 Yanıtla
  • Murat Çevre:
    Canlı ise hemen öldürün onu ?? 1 0 Yanıtla
  • SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement