Root'lamak Ne Kadar Doğru? - Son Dakika
Teknoloji

Root'lamak Ne Kadar Doğru?

Android cihazımızı root'lamalaı mıyız? Root'lamak bize ne kazandırır; ne kaybettirir?

27.05.2014 11:59

Android kullanıcılarının en kararsız kaldığı noktalardan biri, telefonlarını root'lamak konusu. Root'suz bir cep, birtakım teknik ve sosyal özelliklerden mahrum kalabiliyor. Ancak cebinizi root'lamadan önce göz önünde bulundurmanız gereken bazı konular var.

Linux ve Unix'den gelen "root" terimi, Android işletim sisteminde tüm komut ve dosyalara erişimi açıklıyor. Android telefonları, kısıtlı kullanıcı izinleriyle geliyorlar. Onlara uygulama yüklemek ve ayarları değiştirmek mümkün olsa da, sistem dosyalarını değiştirmeniz mümkün olmuyor.

Kullanıcılar, genellikle ceplerini "telefonlarının kontrolünü kendi ellerine almak" için root'luyorlar. İşte root'lu telefonların en çok kullanıldığı alanlar:

Root'lu bir telefonu tamamen yedeklemek ve geri yüklemek mümkündür. Titanium Backup gibi uygulamalar, uygulamalarınızı, verilerinizi önceki bir zamana geri yükleyebilir. Telefon üreticinizin sağladığı kurtarma araçları ise cebinizi sadece stok haline döndürür.

Yurt dışında bazı mobil sağlayıcılar, farklı bir cihazınızı cebiniz üzerinde internete açtığınızda ek ücret uygulayabiliyorlar. Tethering adı verilen bu işlem, root'lu telefonlarda ücretsiz olarak yapılabiliyor (ancak bu, pek çok ülkede mobil sağlayıcının hizmet şartlarını çiğnemek anlamına geliyor).

Telefon üreticilerinden bağımsız olarak geliştirilen Android ROM'larını yüklemek. Root'lu kullanıcılar, özel ROM'lar sayesinde yeni Android sürümlerine daha çabuk geçebiliyor, güvenlik yamalarına ve yeni işlevlerine daha hızlı kavuşabiliyorlar.

Root'lu kullanıcılar, işlemcinin saat hızını değiştirerek hız kazanabiliyor, GPU'da ince ayarlar yaparak oyun performansını artırabiliyorlar. Bunun yanında telefonla beraber gelen üçüncü parti uygulamaları kaldırabiliyorlar.

Root'lama işleminin telefonun garantisini ortadan kaldırdığını unutmamanız gerekiyor. Root işlemini geri almadığınız takdirde telefon üreticiniz, garanti talebinizi geri çevirebilir. Root'lamanın en önemli riski ise telefonun "tuğla" haline gelme, yani kullanılmaz hale gelme olasılığı. Root'lu telefonlardaki diğer bir güvenlik endişesi ise, zararlı bir uygulamanın root izinlerini kullanarak daha büyük bir zarar verebilmesi. Yine de son karar, her zamanki gibi size kalmış...

Kaynak: Chip.com.tr

Son Dakika Teknoloji Root'lamak Ne Kadar Doğru? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement