Öztanrıöver: "Anlaşmazlıklar İletişim Kusurlarından Kaynaklanıyor" - Son Dakika
Yaşam

Öztanrıöver: "Anlaşmazlıklar İletişim Kusurlarından Kaynaklanıyor"

Öztanrıöver: "Anlaşmazlıklar İletişim Kusurlarından Kaynaklanıyor"

Psikiyatri Uzmanı Dr.

01.12.2013 10:34

Psikiyatri Uzmanı Dr. Sümer Öztanrıöver, "Anlaşmazlıkları çözmenin en iyi yolu karşımızdakinin ne düşündüğünü değil, yüreğinde ne hissettiğini ve neye ihtiyacı olduğunu anlamaya çalışmaktır" dedi.

Öztanrıöver, Ağız Diş Sağlığı Merkezi'nce düzenlenen "Etkili İletişim Yöntemleri" konulu konferansta, gerek işte, gerekse ailede yaşanan anlaşmazlıkların iletişim kusurlarından kaynaklandığını belirterek, "Haksız bir eleştiri ile karşılaşınca genellikle işe yaramayan üç yöntemden birini kullanıyoruz. Bunlardan ilki karşı saldırı olup, eleştireni biz de eleştirmeye başlıyor, onun hatalarını sıralıyoruz. Bu durum, karşı karşıya duran iki insanın arasında yazılı olan 6 rakamı gibidir. Aynı rakam birine 6, diğerine 9 olarak görünecektir. Karşılıklı saldırma, sinirleri gerer ve kazananı olmayan, kısır bir tartışmaya yol açar. İkinci yöntem savunma olup, kişi açıklama yaparak suçlamayı reddeder. Bu durum daha da suçlanmasına yol açar. Üçüncü yöntem ise geri çekilmedir. Geri çekilme, suçlamayı yapanın kendinden güçlü olduğu durumlarda (patron, ebeveyn, öğretmen gibi) kullanılır. Suçlanan kişi, pasif bir şekilde suçlamayı kabullenir ve tepki vermez. Her üçü de sorun çözmede işe yaramayan yöntemlerdir" diye konuştu.

İHTİYACIN NE OLDUĞUNU ANLAMAK ÖNEMLİ

Psikiyatri Uzmanı Dr. Sümer Öztanrıöver, şöyle devam etti:

"Etkili iletişimde ise bizi eleştiren ya da suçlama yapan kişinin söylediklerini, kendi cümlelerimizle ona tekrar ederiz. Bu durumları örneklendirecek olursak; bir yakınımız bize "Aptalsın" dediğinde saldırma taktiğinde "Sensin aptal" deriz. Savunma taktiğinde "Hayır aptal değilim" der ve aptal olmadığımızı kanıtlamaya çalışırız. Geri çekilme yöntemini kullanıyorsak "Haklısın, ben aptalım" der ve kendimizi suçlarız. Etkili iletişim kuruyorsak "Demek aptal olduğumu düşünüyorsun" deriz. Karşımızdaki kişi neden öyle düşündüğünü açıklamaya girecektir. Her açıklamasının ardından örneğin "Demek yanlış davrandığımı düşünüyorsun ve bana kızgın hissediyorsun" diyerek, hiçbir yorum yapmadan kişinin söylediklerini ona geri yansıtırız."

Anlaşmazlıkları çözmenin en iyi yolunun karşımızdakinin ne düşündüğünü değil, yüreğinde ne hissettiğini ve neye ihtiyacı olduğunu anlamaya çalışmak olduğunu ifade eden Öztanrıöver, "Buna empati diyoruz. Ancak aşırı empati yapma tehlikesine karşı dikkatli olmak gerekir. Sevdiklerini kırmamak, üzmemek veya mutlu etmek uğruna kendi isteklerini feda eden böyle kişilerin depresyona girme ihtimalleri yüksektir. Kendine zaman ayırma, hobileriyle ilgilenme ise kişinin yaşam enerjisini ve stresle baş etme gücünü artıracaktır" dedi. - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Öztanrıöver: 'Anlaşmazlıklar İletişim Kusurlarından Kaynaklanıyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement