Adaletin Şefkatli Eli Projesi Mahkumları Meslek Sahibi Yapıyor - Son Dakika
Yerel

Adaletin Şefkatli Eli Projesi Mahkumları Meslek Sahibi Yapıyor

Adaletin Şefkatli Eli Projesi Mahkumları Meslek Sahibi Yapıyor

Gaziantep Denetimli Serbestlik Müdürlüğü tarafından SODES projesi kapsamında yürütülen 'Adaletin şefkatli eli' projesi ile denetimli serbestlik yasasından yaralanan mahkuma iş yeri açıldı.

22.01.2013 18:53

Gaziantep Denetimli Serbestlik Müdürlüğü tarafından SODES projesi kapsamında yürütülen 'Adaletin şefkatli eli' projesi ile denetimli serbestlik yasasından yaralanan mahkuma iş yeri açıldı.

Kalkınma Bakanlığı destekli SODES kapsamında yürütülen 'Adaletin şefkatli eli' projesinden destek alan mahkum Mehmet Aslan ilk olarak Gaziantep Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü aracılığıyla 'Girişimcilik' kursuna gönderildi. Kursu başarıyla tamamlayan Aslan daha sonra Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı GAMEK'te aşçılık kursuna gönderildi. Bu kursuda başarıyla tamamlayan Mehmet Aslan'a 'Adaletin şefkatli eli' projesi kapsamında bir iş yeri açılması planlandı. Bu plan çerçevesinde 'Tutku fast food' işletmenin kurulması için ilk etapta proje bütçesinden 5 bin TL hibe özelliğinde ayni sermaye desteği yapıldı. Bunun dışında Şahinbey ve Şehitkamil Kaymakamlıkları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca da maddi destek sağlandı. Eksikliklerin tamamen giderilmesi içinde Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile yapılan görüşmenin ardından 750 TL'de buradan destek sağlandı. Yapılan çalışmaların ardından tamamlanan işletmenin açılışı törenle yapıydı.

Açılış törenine Gaziantep Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Peker, Gaziantep Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Şefik Arslan, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Settar Çanlı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Muhtar Akyol ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Açılışta konuşan Gaziantep Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Peker sözlerine bir ata sözüyle başlayarak, "Atalarımızın bir sözü var, 'Dağ başına kış gelir, insan başına iş gelir' diye. İnsanların başına işler gelebiliyor ve cezaevine girebiliyor. Cezaevinde bu insanlara olumlu katkı sağlayıp, dışarıya olumlu bir şekilde çıkarmak bizim asıl görevimizdir. Arkadaşımız cezaevinde belli bir süre kaldıktan sonra Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'nün imkanlarından faydalanmış ve böyle bir işletmeye sahip olmuş. Bizim için bu törenden ziyade arkadaşımızın uzun vadeli sürdürülebilir şekilde kazancına kazanç katıp işletmesinin devamını sağlamasıdır" dedi.

Başsavcı Peker, yeni bir kanunla yaklaşık 15 bin kişinin denetimli serbestlikten faydalanacağını hatırlatarak, "Yeni bir kanun çıkıyor ve bu kanunla bir yıl 8 ayın altında cezası olan tüm hükümlüler yararlanabilecek. Bu hükümlüler kanunla birlikte denetimli serbestlikten faydalanıp dışarı çıkacak. Tabii ki sayı çok fazla ve müdürlüğümüze burada büyük görev düşüyor. Bu nedenle Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'nün personelini sürekli artırmaya çalışıyoruz. İnşallah arkadaşlarımızın bu işin altından başarıyla kalkacaktır. Bir süre sonra bakanlık imkanları el verirse elektronik kelepçe dediğimiz sistemle Denetimli Serbestlik Müdürlüğüne verilecek. Bu sistem sayesinde mahkumları cezaevlerinde olmadan kontrol altında tutabileceğiz" diye konuştu.

İnsanların cezaevlerine alarak onları kapalı bir alanda tutmanın önemli olmadığını da ifade eden Başsavcı Peker, "Mümkün olduğu kadar cezaevlerinde insanlara bir şeyler sağlayıp, katkı vermemiz gerekiyor. 90'lı yıllarda cezaevleri önünde çeşitli suç aletleri sergilenir ve bunların içeri nasıl girdiği sorulurdu. Sürekli bir kargaşa vardı ve kısa süreli hükümlülerde uzun süreli hükümlüler yanında kalarak suçu öğrenirdi. Yani insanları suç işletmeyi öğreten bir sistem vardı. İşte bunu engellemek için kıska süreli hükümlüleri iyileştirme çalıştırmaları ile topluma kazandırmaya çalışıyoruz. bunu sağlamak için Denetimli Serbestlik Müdürlüğü kuruldu. Bu birimde arkadaşlarımız var gücüyle çalışıyor" şeklinde konuştu.

Gaziantep Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu ise, uygulamanın yerinde olduğunu ifade ederek, "Kurumların birbiriyle olan irtibatı ve yardımlaşmasını burada net bir şekilde görüyoruz ve bu çok güzel bir olay. SODES projesi ile 4 yıldır ilimizde yaklaşık 97 trilyon para harcandı. Bundan sonra Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'nün iş gücünün artacağını öğrendik. Bundan sonraki süreçte elimizden gelen her türlü desteği sağlamaya çalışacağız" diye konuştu.

Denetimli Serbestlikten yararlanan ve SODES projesi ile iş yeri sahibi olan Mehmet Aslan ise, "Çalışmak gerçekten çok güzel bir duygu. Boş gezmenin sonu yok. Mesleki eğitimlerin mahkumlara verilmesi de gerçekten çok güzel. Mahkumlar cezaevinde sürekli boş ve her birinin bu şekilde eğitilerek topluma kazandırılıp meslek sahibi yapılması çok önemli. Bundan sonraki süreçte de bu proje sayesinde hayatın değişecek ve bir düzene oturacak" dedi. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Adaletin Şefkatli Eli Projesi Mahkumları Meslek Sahibi Yapıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement