AK Parti STK'lara anayasa değişikliğini anlattı
AK Parti Şehzadeler ve Yunusemre ilçe teşkilatları Manisalı STK'ları bir araya getirdi
MANİSA - AK Parti Yunusemre ve Şehzadeler ilçe teşkilatları tarafından Şelale Plaza'da sivil toplum kuruluşu temsilcilerine yönelik düzenlenen programda 16 Nisan Pazar Günü yapılacak referandum öncesi yeni sistem anlatıldı.
Şelale Plazada düzenlenen programa AK Parti Manisa Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, AK Parti Yunusemre İlçe Başkanı Zafer İkinci, AK Parti Şehzadeler İlçe Başkanı Ahmet Tonguç ve Manisa'daki çok sayıda sivil toplum kuruluşunun başkanı ve üyeleri katıldı.
AK Parti Yunusemre İlçe Başkanı Zafer İkinci ve Şehzadeler İlçe Başkanı Ahmet Tonguç'un açılış konuşmalarının ardından kürsüye gelen Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, "Türkiye Büyük Millet Meclisinden geçen 18 maddelik bir anayasa değişikliğiyle ilgili nihai kararı halkımız verecek. Bu konu şüphesiz ki konuşuluyor, tartışılıyor, sizler de izliyor ve dinliyorsunuz. Benim önemle belirtmek istediğim husus şudur; Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle birlikte Türkiye'de artık istikrarsızlıklar dönemi kapanmış olacak. Yani hükümet kurulabilecek mi, kurulamayacak mı, güvenoyu alabilecek mi, alamayacak mı, başka partiler arasında gerçekleştirilecek mi, çirkin, siyasetle alakası olmayan pazarlıklar yapılacak mı yapılmayacak mı tartışmaları son bulacak. Artık bu ülkede halkın yüzde 50'den fazlası kimi seçiyorsa o gelip cumhurbaşkanı ile birlikte hükümetini oluşturup bu ülkeyi yönetmeye başlayacak." dedi.
"Avrupa'nın 'Hayır' demesi bile 'Evet' için yeterlidir"
Türkiye'deki referandumun Avrupa'daki yankılanmalarına da değinen Başkan Çelik şunları söyledi: "Sözde medeni, tek dişi kalmış canavar olan Batı dünyası bugün sanki kendi ülkelerinde bir halk oylaması yapılacakmış gibi 'Hayır' kampanyasının baş aktörü haline dönüştüler. Ne ilgilendiriyor Almanya'yı? Ne ilgilendiriyor Hollanda'yı? Ne ilgilendiriyor Avusturya'yı? Şu açıdan ilgilendiriyor; güçlü bir Türkiye istemiyorlar. Yüzde 50'den fazlasının bir ve beraber olduğu, kenetlendiği, aralarındaki ihtilafları çözdüğü bir Türkiye istemiyorlar. Türkiye parça olsun, bölük pörçük olsun, siyasi istikrar olmasın, ekonomisi güçlenmesin, söz sahibi olmasın, büyük başarılara imza atmasın istiyorlar. Esas itibariyle kafalarımızda soru işaretleri varsa bile bu Türkiye düşmanlarının, Türkiye düşmanı taşeronu ne kadar terör örgütü varsa hepsini besleyeni, destekleyen, finanse eden, bizim askerimizin, polisimizin şehit olmasına sebebiyet veren ve o örgütlere Avrupa'nın göbeğinde büro açtırıp her türlü etkinliği yaptırtan sözde medeni ama sömürgeci, ikiyüzlü, faşist Batının Hayır kampanyasındaki bayraktarlığı bu ülkenin bir evladı olarak, 250 bin şehidin torunları olarak bu bayrağın daha gür bir şekilde dalgalanmasını arzu eden bizler için şüphesiz ki 'Evet' dememiz için yeterli bir nedendir."
"Halk hem parlamentoyu hem de cumhurbaşkanını seçecek"
Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi ise konuşmasında yeni sistemin ülkenin önünü açacağına, kuvvetler ayrılığı ilkesini güçlendireceğine vurgu yaptı. Başkan Çerçi, "Tabii ki parlamento görevini yapacak. Yasaları çıkarmak ve denetimi gerçekleştirmek. Yeni sistemde de bu denetim sistemi devam edecek. Yeni sistemde halk hem parlamentoyu hem de cumhurbaşkanını seçecek. Güçler ayrılığı tam olarak devreye girmiş olacak. Ben belediye başkanıyım. Müdürlerimi ve başkan yardımcılarımı ben atıyorum. Biz iki kuruma hesap veriyoruz. Bir halka iki hukuka. Şimdi bu sistemi büyütün ve mevcut sisteme entegre edin. Sistem aynı. Buna diktatörlük diyorlar. Belediye başkanına vermiş olduğunuz yetkiyi cumhurbaşkanına verdiğiniz zaman bu nasıl diktatörlük oluyor. Bu saf beyinleri kandırmaktır. Bu anca güçlü liderliktir. Güçlü lider demek de Türkiye'nin güçlü olması demektir." dedi.
"Hükümet üzerinde hakimiyetlerini kaybetmek istemiyorlar"
Anayasa değişikliğine CHP ve HDP'nin neden hayır dediğine de açıklık getiren Başkan Çerçi, "CHP ve HDP 'hayır' diyor. Peki neden? Türkiye'de mevcut sistem nasıl işliyor buna bakmak lazım. Türkiye'de mevcut sisteme göre; 'egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' deniyor. Halihazırda cumhurbaşkanı önemli yetkilere sahip. Muhalefetin bile çok önemli yetkileri var. Seçimler parlamentoyu belirliyor. Parlamentonun içinden hükümet çıkıyor. Hem hükümet de hem de parlamentoda tek partinin hakimiyeti söz konusu. Bakan aynı zamanda milletvekili. Sistem iç içe girmiş oluyor. Güçler ayrılığı denilen sistemde güçlerin ayrı olması ve bu güçlerin birbirlerinin alanına dahil olmaması gerekiyor. Türkiye'de yasama ve yürütme iç içe girmiş durumda. Muhalefet cephesi açısından baktığımızda; muhalefet partisinden herhangi birisi 20 imza bulduğunda hemen gensoru verir. Her gün bunu vermesinde hiçbir engel yoktur. Yani siz bu şekilde hükümetin icraatlarını tıkayabiliyorsunuz. CHP de bu yüzden istemiyor yeni sistemi. Hükümet üzerindeki hakimiyetini kaybetmek istemiyor. Bu gücün ellerinden gitmesini istemiyor." diye konuştu.
"Güzel bir gelecek bizi bekliyor"
Konuşmasında Avrupa'nın tutumuna da dikkat çeken Başkan Çerçi şunları söyledi: "Avrupa'nın derdi ne? Bugüne kadar bizim bakanlarımızın Almanya'da şuna oy vermeyin dediğini duydunuz mu? Ama Avrupa şu anda bunu yapıyor. Terör örgütleriyle el birliği yapmış durumdalar. Biz şimdi büyük bir dönüşümün arifesindeyiz. Medeniyet inşası olan bir kültürden geldiğimiz halde, merhamet ve adalet medeniyeti inşa etmiş bir milletin ahvadı olarak bu kültürümüzden uzaklaştık. Avrupa ise yeni bir değer üretemez hale geldi. Bu yüzden ırkçılık patlamış durumda. Bütün bu kavga batılı ülkelerin bütün mücadelesi bizim önümüzü kesmek. Bizim tarihimizde köleleştirme ırkçılık olmamıştır. Bizim tarihimiz adalet ve merhamet üzerine yazılmıştır. Güzel bir gelecek bizi bekliyor."
(SC-Y)
Son Dakika › Yerel › AK Parti Stk'lara Anayasa Değişikliğini Anlattı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?