Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, "Türkiye'de üretilen bal kalitelidir. Bu kalitenin nedeni dünyadaki arıların yüzde 22'sinin ve bal veren bitkilerin yüzde 72'sinin ana vatanının Anadolu olmasıdır" dedi.
Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çeşitli yasal boşluklardan faydalanan bazı kötü niyetli kişilerin halen bal adı altında farklı ürünler sattığını ve bu durumun kendilerini de rahatsız ettiğini söyledi.
Yapılacak yasal düzenlemelerle bunun önüne geçileceğini belirten Yılmaz, "Türkiye'de rekabet kurulları var, bu kurullar gerçek anlamda görevlerini yaparlarsa haksız rekabetin önüne geçilebilir diye düşünüyorum. Sahte bal reklamlarının yasaklanması konusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ortak çalışma yaptık. Bu çalışma sonucunda sahte bal satıcıları tespit edilerek, teşhir edildi" diye konuştu.
Arı kovanlarının takibi yapılıyor
Birlikler olarak üretimden sofraya kadar baldan sorumlu olduklarını dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti:
Türkiye'de üretilen bal kalitelidir. Bal kalitesinin nedeni dünyadaki arıların yüzde 22'sinin ve bal veren bitkilerin yüzde 72'sinin anavatanının Anadolu olmasıdır. Türkiye'deki 5 milyon 900 bin aktif arı kovanı ve 500 bin pasif arı kovanımız kayıt altındadır. Her kovanımızın bir plakası, her arıcımızın bir işletme numarası vardır. Dolayısıyla biz ürettiğimizi takip edebiliyoruz, izleyebiliyoruz."
Bitki türü zenginliği nedeniyle Anadolu'da her çeşit balın üretiminin yapılabildiğini vurgulayan Yılmaz, Türkiye'nin arıcılıkta dünyada Çin'den sonra ikinci sırada geldiğini ifade etti.
-Birlikler ürettikleri balın satışını da kendileri yapacak
Üreticinin kendi markası olmadığı için balı aracı firmalara çoğu zaman maliyetine satmak zorunda kaldığına dikkati çeken Yılmaz, bu sorunu çözmek için birlik olarak markalaşma çalışmaları yaptığını ifade etti.
Şu anda 28 birliğin kendi markasını oluşturduğunu dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti:
"Zor şartlarda ürettiğimiz balın pazarlamasını da kendimiz yapacağız. Şu anda paketleme tesislerimizi kuruyoruz. Üretim yapan arıcılar satış konusunda sıkıntı yaşıyor. Biz de karar aldık ve birliğimize ait bir pazarlama şirketi kuracağız. Şu anda bunun çalışmalarını yürütüyoruz. Yaklaşık 1 ay içerisinde kuruluş işlemlerini tamamlamayı hedefliyoruz. Artık üreticiden tüketiciye bal satışını gerçekleştireceğiz."
Bal ormanları
Yılmaz, bal ormanları oluşturmanın da arıcılık açısından çok yerinde bir karar olduğunu belirterek, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun çok önem verdiği bu proje kapsamında, bal ormanları sayısının 200'ün üzerine çıktığını ifade etti.
Türkiye'nin her yerinde erozyonu önlemek ve bal veren bitkileri ağaçlandırmada kullanarak üretimi arttırmanın hedeflendiğini kaydeden Yılmaz, "Mevcut bal veren ormanlar da koruma altına alındı. Türkiye'de arıcılığın geleceği açısından muhteşem bir çalışma" diye konuştu. - Niğde
Son Dakika › Yerel › Anadolu, Bal Üretiminin Ana Vatanı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?