Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2) - Son Dakika
Yerel

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2)

Antalya Bürosu\'nun Bölge Haberleri (2)

Foto.AFYONKRAHİSAR'da Kocatepe Anadolu Lisesi tarafından organize edilen 'Kocatepe'nin Renkleri' projesi kapsamında üniversite sınavlarına girecek sınıf öğrencilerin velilerine yönelik seminer düzenlendi.

12.12.2012 10:37

Foto: Ertuğrul Günay, Osman Otgöz, Fethiye'den genel, Fuardan fotoğraf

===

Alile içi iletişim semineri verildi

AFYONKRAHİSAR'da Kocatepe Anadolu Lisesi tarafından organize edilen 'Kocatepe'nin Renkleri' projesi kapsamında üniversite sınavlarına girecek sınıf öğrencilerin velilerine yönelik seminer düzenlendi.

Kocatepe Anadolu Lisesi Konferans Salonu'nda sınav stresi yaşayan öğrenci velilerine yönelik düzenlenen seminere konuşmacı olarak katılan Türk Eğitim Derneği Üniversitesi Eğitim Danışmanı Süleyman Beledioğlu, sınav stresi yaşayan öğrencilere olumlu yaklaşılması gerektiğini vurguladı.

Okul müdürü Nihat Selek başta olmak üzere birçok öğrenci velisinin katıldığı seminerde konuşan Süleyman Beledioğlu, üniversiteye hazırlanan öğrencilerin sınav zamanı yaklaştıkça daha da strese girdiğini söyledi. Beledioğlu, "Çocuklarımıza bu zamanlarında olumlu yaklaşmalı her şeyi olumlu görmelerini sağlamalıyız. Sınavı kazanamadıklarında bile morallerini yüksek tutmalıyız" dedi.

Üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin, belli bir süre sonra çalıştıkları konuları unuttuklarını hissederek ailelerine sınavı kazanamayacağını söylediğini hatırlatan Bledioğlu, "Çocuklarımız sınavı kazanamayacaklarını söyleyebilir. Veliler ise bu yaklaşıma karşılık seneye de girersin kelimesini kullanmalı. Çocuklarınıza sınav stresini yaşatmamak adına konuşmalar yapmak faydalı olacaktır" dedi.

Sınava giren öğrencilerin sınav esnasında yaşadığı streslere de değinen Süleyman Beledioğlu, velilerin sorularını da yanıtladı.

Murat ARISOY/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Seminerden foto

===

Engelliler, toplumun parçası

KOÇ Holding'in Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Alternatif Yaşam Derneği (AYDER) işbirliğinde hayata geçirdiği 'Ülkem İçin Engel Tanımıyorum' etkinlikleri kapsamında Afyonkarahisar Atatürk İlköğretim Okulu'nda 'Engelliliğe Doğru Yaklaşım' eğitimi gerçekleştirildi. Eğitimde engellilik ve erişilebilirlik konularında toplumsal bilinç oluşturulmasını amaçladıklarını anlatan Psikolog Ceren Kurtay, engellilerin sorunlarının farkındalıkla yok edileceğini belirtti.

Türkiye'de 8,5 milyon engelli olduğunu hatırlatan Kutay, engellilerin topluma adaptasyonunun toplumun gelişmesine büyük katkı sağladığını söyledi. Engellilerin yaşadığı sorunlara değinen Ülkem İçin Projesi Afyonkarahisar Temsilcisi Mehmet İşbilir ise, toplum içinde bir engelli ile karşılaşıldığında yapılması ve yapılmaması gerekenlerle ilgili eğitime katılanlara bilgiler verdi. Eğitimin uygulama aşamasında ise Atatürk İlköğretim Okulu öğrencileri engellilerin yaşamını dramalarla öğrendi.

Onur BAYRAM/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: seminerden fotolar

===

Burdur Gölü yeniden canlanacak

BURDUR Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) ile İlyas Köyü Sulama Kooperatifi arasında imzalanan protokolle, kooperatife ait 15 dönüm arazi MAKÜ'ye devredildi. MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı, Burdur Gölü kıyısında gazetecilere yaptığı açıklamada, İlyas Köyü Sulama Kooperatifi tarafından arazinin 25 yıllığına tahsis edildiğini söyledi.

MAKÜ'nün çok genç bir üniversite olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Saatcı, "Öğrenci ve öğretim üyesi sayımızı artırırken bir taraftan da bina ve kampüsleşme çalışmalarımız devam ediyor. Bunun yanında bölgeyle ilgili projelerimiz de devam ediyor. Tahsisi yapılan araziyi üniversite personeli ve halkın kullanması için düzenleyeceğiz" dedi.

Bölgenin doğal sit alanı olduğunu kaydeden Prof.Dr. Saatcı, "Doğal dokusuna zarar vermeden ahşap yapı malzemelerle günübirlik piknik alanı ve küçük konaklama tesisleri yapacağız. Alanı, öğrencilerimizin su sporları yapabileceği merkez haline getirmeyi planlıyoruz. Burdur Gölü'nün en temiz noktası. Yaz döneminde Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencileri bu alanda çeşitli faaliyetler yapacak" dedi.

Bölgede ayrıca Burdur Gölü Araştırma Merkezi(BURGÖLMER) kurmayı planladıklarını açıklayan Prof.Dr. Saatcı, "Göl bir nevi bizden kaçıyor. Biz de peşinden gidiyoruz. Onu bırakmıyoruz. Canlandırma adına hep beraber ne yapılması gerekiyorsa yapacağız. Gölün iki yakasını tekne seferleriyle birleştirip vatandaşları buraya çekeceğiz" diye konuştu. İlyas Köyü Sulama Kooperatifi 2'nci Başkanı Ali Okay ise projeyle gölün öneminin anlaşılacağını söyledi.

Mesut MADAN/BURDUR,(DHA)

Foto: Makü Rektörü Saatcı ve köylüler, Rektör göl kenarında, arazideki eski binalar.

===

Öğrencilere iletişim semineri

AFYONKARAHİSAR'ın Dinar İlçesi'nde Afyon Kocatepe Üniversitesi Dinar Meslek Yüksekokulu öğrencilerine, 'Etkin ve Başarılı İletişim' konulu seminer verildi. Kişisel Gelişim uzmanı Yasin Özdil tarafından verilen seminere, Kredi Yurtlar Kurumu Eskişehir Bölge Müdürü Eyup Erkut, Şube Müdürü Hayrettin Kısa ve öğrenciler katıldı. Semineri veren Yasin Özdil, duygu, düşünce ve bilgilerin iletişimde farklı yollarla aktarıldığını belirtti.

İletişim her şekilde kurulduğunu aktaran Özdil, doğru iletişim kurmanın önemli olduğunu söyledi.

İletişimin bir bilgi alışverişi olmadığını aktaran Özdil, bilgi paylaşımı olduğunu belirtti. Bu paylaşımın kişiye değil kişilere yapıldığını vurgulayan Özdil, iletişim sözlü veya sözsüz hareketlerle bir bütün olduğunu anlattı. Etkili iletişim için doğru başlangıcın önemine işaret eden Özdil, toplumdaki pek çok anlaşmazlığın doğru bir başlangıç yapılmamasından kaynaklandığını vurguladı.

TEBESSÜM EDİN

Başkalarına hoşgörü göstermenin iletişimin temeli olduğuna işaret eden Özdil, "Konuşma hızımızla anlama hızımız aynı değildir. Dinlemek zordur. Empati kurmak ise karşılıklı anlayıştır. Akıcı bir dille ve karşınızdaki kişiyle göz teması kurarak konuşun. Olayları basitçe anlatın. İletişim karşılıklı gerçekleştiğini unutmayın. Farklı düşünen kişilere de anlayış ve hoşgörü gösterebilmemiz gerekir. Gülümseme, insan kalbini açar. Tebessüm, insanlara yapılacak en kolay iyiliktir" dedi.

BEDEN DİLİ ÖNEMLİ

Değişim kişinin kendisinden başladığına vurgu yapan Özdil, "İlk izlenimler önemlidir. Verilen mesajlarda beden dili çok etkilidir. Hareket ve yüz ifadelerimiz kullandığımız sözcüklerden sekiz kat daha güçlüdür. Duygularımızı beden dili ile aktarıyoruz ve beden dili asla yalan söylemez" dedi.

Yurt Müdürü Mustafa Asan ise motivasyonu yüksek, zamanını iyi yöneten, başarıya odaklanmış, değişime ve çağa ayak uyduran, sosyal iletişimi güçlü bireyler yetiştirmek için seminer düzenlediklerini kaydetti.

Selamet ŞAHİN/DİNAR, (DHA)

Foto: Seminerden

===

Afyonkarahisar'ın ihracatı yüzde 6 arttı

AFYONKARAHİSAR'da ihracat rakamları yüzde 6 oranında artarak bu yılın ilk 11 ayında 278 milyon dolara yükseldi. İhracat rakamlarını değerlendiren Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hüsnü Serteser, Afyon'dan 117 ülkeye ihracat yapıldığını açıkladı. En fazla ihracatın Irak, Çin, ABD, Birleşik Krallık ve Fransa'ya yapıldığını kaydeden Başkan Serteser, kasım ayı ihracat rakamlarına göre Afyonkarahisar'ın en fazla ihracat yapan 30'uncu il konumuna yükselttiğine anlattı.

Afyonkarahisar'ın ihracatının her yıl arttığını işaret eden Başkan Serteser, 2011 yılında 262 milyon dolar olan ihracatın 2012 Kasım ayı sonunda bu oranı aştığını söyledi. İhracatın geçen yıla oranla yüzde 6 artışla 278 milyon dolar olarak gerçekleştiğini kaydeden Başkan Serteser, en fazla ihracat yapılan ülkeler sıralamasında ABD ve Çin'in başta yer aldığını söyledi.

İhracattaki artışın ekonomik anlamda sevindirici olduğuna değinen Başkan Serteser, "İhracatımızda, Irak'a yüzde 27, Çin'e yüzde 47, ABD'ye yüzde 45, Fransa'ya yüzde 30, İngiltere'ye ise yüzde 28 oranında artış var. İhraç ettiğimiz ürünlerin ilk sırasında mermer başta olmak üzere maden ve metaller bulunuyor. Bunu yumurta, demir ve demir dışı metaller ile kimyevi madde ve mamulleri, hububat, bakliyat, yağlı tohum ve mamulleri izliyor" dedi.

Onur BAYRAM/AFYONKARAHİSAR, (DHA)

Foto: Hüsnü Serteser Fotosu

===

Sanatseverlere teşekkür yemeği

ANTALYA'nın Kaş İlçesi Yeşilköy Beldesi'nde 27-30 Eylül günleri arasında düzenlenen Likya Seyirlik Oyunları Festivali'ne destek verenlerin onuruna, Yeşilköy Kültür Sanat ve Dayanışma Derneği tarafından yemek verdi. Kalkan'da Han Restoran'daki yemeğe Kaymakam Selami Kapankaya, Yeşilköy Belde Belediye Başkanı Ahmet Akdeniz, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ferman Akbulut, Kalkan ve Yeşilköy belediye meclisi üyeleri, Yeşilköy Halk Tiyatrosu Oyuncuları, Yeşilköy Türk Halk Müziği Kadınlar Korosu üyeleri ve festivale destek verenler katıldı.

Gecede konuşan Yeşilköy Kültür Sanat ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Gürhan Arıtürk, "Yeşilköy gibi bir Anadolu beldesinde yıllardır bir tiyatro şenliği düzenliyoruz. Bunu gerçekleştirmek ancak, sizlerin katkısıyla gerçekleşiyor. Hepinize sanat adına, bölge adına teşekkür ediyoruz" dedi. Kaş Kaymakamı Selami Kapankaya ise "Herhalde sanatı halkın içine kadar indiren, halkı tiyatro ve halk müziği ile buluşturan Türkiye'deki tek yer Kaş'ın Yeşilköy Beldesi'dir" dedi.

Türkiye'de 4 gece arka arkaya, binlerce kişinin tiyatro izlediği başka bir yer bilmediğini kaydeden Kaymakam Kapanyaka, "Köy kadınlarının koro kurup, erkeklerin karşısında türkü söylediği Yeşilköy Beldesi'nin yürekli kadınlarını candan kutluyorum. Amatör olarak yıllardır tiyatro yapan Yeşilköy Halk Tiyatrosu oyuncularını kutluyorum" dedi. Yemekte Yeşilköy Türk Halk Müziği Kadınlar Korosu sahne aldı.

Geceye katılanlar koronun türküleri eşliğinde eğlendi.

Ahmet ACAR/KAŞ, (DHA)

Foto: Yemekten fotolar

===

Orman köylülerinin yolu kapanmayacak

BURDUR'un Bucak İlçesi'ni Isparta ve Antalya'ya bağlayan Sarıdere yolu yapım ve genişletme çalışmaları başladı. Bucak ve Antalya arasındaki mesafeyi 15 kilometre kısaltacak yol, Bucak Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yapılıyor. Daha önce orman yolu olarak kullanılan Sarıdere yolunun tamamlanmasıyla birlikte, bölgede yaşayan köylülerin de yol sorunu çözülmüş olacak. Kışın yağışlar nedeniyle bozulan, tepelerden kopan kayalar nedeniyle yolları kapanan köylüler, benzer sorunları yaşamayacak.

Bucak Orman İşletme Şefliği ekipleri, bir yandan yolu genişletirken bir yandan da yol kenarındaki tepeleri tıraşlayarak yolu güvenli hale getiriyor. Orman İşletme Müdürü Mehmet Karabacak "Sarıdere yolu, orman yolu görünümünde. Orman köyleri kışın yol kapandığı için mağdur oluyor. Bu mağduriyeti gidermek için çalışma başlattık. Yaz döneminde yol asfaltlanarak hizmete açılacak" dedi.

Halim AKCA/BUCAK, (DHA)

Foto: Yol yapımında

===

Yollar yenileniyor

ANTALYA'nın Demre İlçesi'nde şehir içindeki yollar ve kaldırımlar yenileniyor. Demre Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında Noel Baba Caddesi, Hükümet Konağı, Demre Adliye Sarayı, Müze Caddesi, Büyükkum Mahallesi Kavakdibi Mevkii ve Kumdağı Mevkii'nde yenileme çalışmaları yapılıyor. Ay sonunda tamamlanacak çalışmalara kapsamında 30 bin metrekarelik yol, kilit taşıyla kaplanacak.

Çalışmalar için 650 bin lira ödenek ayrıldı. Ödeneğin 200 bin lirası Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, 450 bin lirası Demre Belediyesi tarafından karşılanacak. Çalışmalarla ilgili bilgi veren Belediye Başkanı Süleyman Topçu, "Üç bölgede yollar tamamen yenileniyor. Özellikle ilçe merkezini Hükümet Konağı ve adliyeye bağlayan yol modern bir görünüme kavuşuyor" dedi.

Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)

Foto: Çalışmalardan

=== - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement