Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (3) - Son Dakika
Yerel

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (3)

Antalya Bürosu\'nun Bölge Haberleri (3)

Foto.ANTALYA Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı ile Kırmızı Kalem Tiyatro'nun ortaklaşa düzenleyeceği 2.Uluslararası Çocuk Tiyatroları Şenliği, 4-9 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek.

13.12.2012 10:11

Foto: Çiğdem Bulut-Barış Fındık ikilisinin bir arada ve gençlerin çalışma yaparken görüntüsü

===

Şenlik heyecanı

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı ile Kırmızı Kalem Tiyatro'nun ortaklaşa düzenleyeceği 2. Uluslararası Çocuk Tiyatroları Şenliği, 4-9 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek. Hazırlıklarına başlanılan şenliğe, şimdiden İstanbul- İzmir devlet, İstanbul- Eskişehir-İzmir şehir, Antalya Büyükşehir ve Kırmızı Kalem tiyatroları katılma başvurusu yaptı. Çocuklara küçük yaşta tiyatroyu sevdirmek amacıyla yola çıkılan şenlikte, tiyatro grupları en güzel çocuk eserlerini sahneleyecek. Antalyalı çocuklar, tiyatro oyunlarını ücretsiz izleyecek.

Şenlik organizasyonunu üstlenen Kırmızı Kalem Tiyatro'nun sanat yönetmeni Kutsal Kaynak, Yenimahalle Kültür Merkezi'nde düzenlenecek şenlikte, çocukları eğitici, neşelendirici en kaliteli oyunların sahneleneceğini, atölye çalışmalarıyla çocuklara tiyatro eğitimi verileceğini, performans gösterileriyle de sonlanacağını belirtti. Kaynak, "Türkiye ve dünyadaki çocuk tiyatroları ve oyunları konusunda araştırmalar yapan Doç. Dr. Tülin Sağlam da düzenlenecek panelde 'Çocuk Tiyatrosunun Önemi ve Hassasiyeti' konusunu işleyecek" dedi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Çocukların tiyatro oyuncularıyla birlikte toplu ve sahne görüntüsü

===

Atıklar sanata dönüşüyor

KONYAALTI İlçesi'ndeki Masal Sanat Evi'nde, yaratıcı fikirler üzerinde deneme-yanılma yöntemi uygulanıp, özellikle doğadan toplanan objeler, çeşitli atık malzemeler, atık düz kağıtlar, tişörtler, cansız mankenler ilginç sanat eserlerine dönüştürülüyor. Değişik tekniklerle ortaya çıkan yapıtlar, ev ve işyerlerinde dekoratif süs eşyası olarak kullanılacak. Atölyenin genç ve yetişkin öğrencileri, yaptıkları çalışmalarla doğanın korunmasına ve değerlenmesine de katkıda bulunuyor.

Atölye sahibi İnci Işıldağ, doğadan toplanan çakıl taşları, ağaç dalları, geniş yapraklı bitkiler, kuş, horoz, tavus kuşu telekleri, cam, pet şişe, teneke kutu gibi birçok atık maddeyi obje olarak kullanarak yaratıcılık çalışmaları yaptıklarını belirtti. 'Elbiseme Düşen Masallarım' adlı projeyle de eski tişört ve elbiseleri tuvale dönüştürüp, üzerlerini üç boyutlu resimleyen Işıldağ, "Doğal ve atık malzemeler üzerinde çalışma yapıp, her birine farklı anlamlar kazandırıyoruz" dedi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Atölye çalışanlarının toplu ve kurs öğretmeni İnci Işıldağ çalışma yaparken yakın plan görüntü

===

Çeki'nin besteleri seslendirildi

ANTALYA Sanatçılar Derneği'nde (ANSAN) düzenlenen 'Güfteden Besteye' adlı Türk Sanat Müziği etkinliğine, Antalya'da yaşamını sürdüren ünlü bestekar Gültekin Çeki konuk edildi. Şair Mustafa Ceylan, 1954 yılında düzenlenen yarışmada 'Ses Kralı' seçilen, aynı yıl Ağrı Dağı'na ilk resmi tırmanışı gerçekleştiren Çeki'nin yaşam hikayesini anlattı, bestelediği birçok şarkının sözlerini şiirsel bir dille okudu. Şef Mustafa Mümtaz'ın yönettiği Nağmekar Türk Müziği Korosu da Çeki'nin bestelerinden oluşan hüzünlü ve neşeli şarkıları seslendirdi.

Şair Mustafa Ceylan, 84 yaşındaki Gültekin Çeki'nin, Türkiye'nin önemli müzik adamlarından biri olduğunu, müziğin yanında sporcu kişiliğiyle de tanındığını belirtti. Ceylan, "Çeki, Türkiye'nin gülen yüzü, sevgi seli, barış elçisi. Sevecen ve babacan tavrıyla da tüm yaşamını sevenleriyle paylaşan örnek bir kişi. Hepimiz, sözlerini Çeki'nin yazdığı ve dillerden hiç düşmeyen 'Karagözlüm Efkarlanma Gül Gayri', 'Gece Sessiz ve Karanlık', 'Eski Dostlar' gibi daha birçok şarkıya büyüdük" diyerek övgüler yağdırdı.

Duygulu anlar yaşayan Çeki de sanatta amatörlük ve heveskarlığın önemine vurgu yaptı. Çeki, kişinin heveskar olmasının, topluma bir şeyler vermesinin bir başlangıcı olduğunu, kendisinin de müziğe öyle başladığını kaydetti. Müzik aşkıyla dopdolu olduğunu ifade eden Çeki, bugün hayatta olmayan, ismi ise konservatuarda yaşatılan ünlü bestekar İsmail Baha Sürelsan ile ilgili anılarını da paylaştı. Çeki, "Sürelsan, öğrencilerine her şarkıdan önce makam öğretir, sonra da şarkıya geçerdi. O, hocaların hocasıydı" dedi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Gültekin Çeki konuşma yaparken, koro sanatçıları şarkı okurken ve izleyenlerden görüntü.

===

Bu oyunda aşk ve entrika var

KEPEZ Belediye Tiyatrosu'nun (KBT) yeni sezon oyunlarından 'Aspendos Güzeli', tiyatro severlerin büyük ilgisini görüyor. Erdem Beyazıt Kültür Merkezi'nde sahnelenen iki perdelik komedi oyunu, her defasında izlenme rekorları kırıyor. Oyunu, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, eşi Ayşe Tütüncü, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları, bazı sivil toplum kuruluşları temsilcileri de izledi.

2000 YIL ÖNCESİNİN OLAYLARI

Oyunda KBT Genel Sanat Yönetmeni Abdullah Sürekli ile birlikte Özlem Davutoğlu, Özge Efe, Derya Bütev, Cengiz Kaya, Hatice Yalav, Demet Dilara Adamhanoğlu, Emre İnal, Aykut Keser, Hüseyin Yorgancı, Semagül Demir, Dudu Yürekli, Mustafa Samanlı ve Nisa Acar rol aldı. Oyunun müziğini İhsan Kılavuz, ses efektini Refik Yardımcı, ışıklandırmayı Mustafa Uçak, asistanlık görevini de Oya Güzel üstlendi. Oyunda, iki bin yıl öncesine ait aşk, entrika ve rüşvet olayları işleniyor.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Oyundan sahne ve izleyicilerden görüntü

===

'Karabibik' sahnede

BEYMELEK Beldesi'nde 2013 yılının Mayıs ayında 18'incisi gerçekleşecek 'Beymelek Karabibik Bahar Şenlikleri'nde bir ilk de yaşanacak. Nabizade Nazım'ın 1890'lı yıllarda yazdığı ve ilk realist köy romanı olan 'Karabibik', tiyatroya da taşınacak. Romanı, yazar Hüseyin Erdoğan oyunlaştıracak, Antalya Devlet Tiyatrosu (ADT) eğitim, teknik, kostüm ve dekor desteğinde bulunacak. Oyunda, Beymelek'te yaşayan maden yüksek mühendisi Münir Boztepe başrol alacak. Önümüzdeki günlerde hazırlık çalışmalarına başlanacak 'Karabibik' oyunu, ilk kez şenliklerde sahneye konulacak.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Selim Gürata ile oyunda başrolü üstlenecek Münir Boztepe'nin birlikte görüntüsü

===

Gürata'ya 'Meslek Hizmet Ödülü'

PERGE Rotary Kulübü'nün, bu yılki geleneksel 'Meslek Hizmet Ödülü, Antalya Devlet Tiyatrosu Sanat Yönetmeni ve Müdürü Selim Gürata'ya verildi. Kulüp yönetimi, tiyatro sevgisiyle dopdolu olan Gürata'nın sanata katkılarını dikkate alarak onurlandırdı. Gürata, plaket ve teşekkür belgesini, Dedeman Otel'de düzenlenen törende, kulüp yöneticileri Zeki Özen ile Murat Öz'ün elinden aldı.

Selim Gürata, "Birileri tarafından fark edilmek, insanı onurlandırıp, gururlandırıyor" diyerek, Perge Rotary Kulübü yönetici ve üyelerine teşekkür etti. Gürata'nın tiyatroya verdiği önemden övgüyle bahseden Zeki Özen de kulübün 2012 yılında 'Hizmet Yoluyla Barış Yılı' teması üzerinde çalıştığını, okullarda da 'Öfke Kontrolü' konulu seminerler düzenlendiğini anlattı.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Selim Gürata'ya plaket verilirken

===

Eski yaşam sergilendi

ANTALYALI ressamlar Serpil Kahar ile Gülten Donmaz, Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde 'Düşten Gerçeğe' adını verdikleri resim sergisi açtı. Sergide, Anadolu'nun unutulan ve unutulmaya yüz tutmuş sosyal ve kültürel değerleri günümüze taşındı. Salon, el değirmeninde buğday öğüten, tandırda ekmek pişiren, yün çırpan, yün eğiren, derede çamaşır yıkayan, tarlada orakla buğday biçen, harman yerinde ve bağda çalışan kadın figürleriyle renklendi. Sergi, 20 Aralık Perşembe akşamına kadar gezilebilecek.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Serpil Kahar ile Gülten Donmaz'ın sergilenen tablolar önünde görüntüsü

(Güncellendi)

==========

SERGİLER:

==========

ANSAN

-Tekin Fırat'ın resim sergisi………………………………….………………..10-20 Aralık

-Aurora Sanat Atölyesi resim-seramik sergisi……………………..…………..22-29 Aralık

ORKUN&OZAN SANAT GALERİSİ

-Zeki Serbest'in resim sergisi………………………………………..…...9 Kasım-15 Aralık

AYDIN KANZA SANAT GALERİSİ

-Alper Baler'in (atölye) mask sergisi………………………………………….17-27 Aralık

DEVLET GÜZEL SANATLAR GALERİSİ

-Serpil Kahar-Gülten Donmaz'ın resim sergisi………………………….……11-20 Aralık

-A.Yasemin Gülser-Emel Erten- Selma Yağanoğlu'nun resim sergisi…….…21-31 Aralık

2000 PLAZA SANAT GALERİSİ

-Yeni yıl hediyesi resim sergisi……………………………………..….19 Aralık-10 Ocak

ANTALYA MÜZESİ

-Mustafa Köseoğlu'nun resim sergisi…………………………………………..1-15 Aralık

YENİMAHALLE KÜLTÜR MERKEZİ

-Türker Cimcoz'un fotoğraf sergisi…………………………………………..13-17 Aralık

-ANFAD fotoğraf sergisi…………………………………………………..…18-28 Aralık

= = = = = =

OPERA - BALE

= = == = = =

ANTALYA DEVLET OPERA VE BALESİ

-Figaro'nun Düğünü (Opera)…………………………………………………....15 Aralık

-Don Kişot (Bale)…………………………………………………………….22-25 Aralık

= = = =

TİYATRO

= = == =

ANTALYA DEVLET TİYATROSU

(Haşim İşcan Kültür Merkezi)

-Ruhlar Gelirse…………………………………………...………………….14-15 Aralık

-Pişti………………………………………………………………..…19-20-21-22 Aralık

-Toros Canavarı…………………………………………………..…26-27-28-29 Aralık

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TİYATROSU

-Tebeşir Dairesi Öyküsü……………………………………………….15-22-29 Aralık

-Heccav…………………………………………………………………14-21-28 Aralık

-İnadına Yaşamak……………………………………………………………..20 Aralık

-Fehim Paşa Konağı…………………………………………………………..26 Aralık

-Vatan Kurtaran Şaban………………………………………………………..27 Aralık

KIRMIZI KALEM TİYATRO

(Yenimahalle Kültür Merkezi)

-Mutfak Cadıları………………………………………………………………..15 Aralık

-Dans Eden Eşek……………………………………………………………20-27 Aralık

-Mızıkçı Bremen Mızıkacıları…………………………………………...14-21-28 Aralık

(Antalya Kültür Merkezi)

-Kayıp Şehir Atlantis …………………………………………………………..16 Aralık

(Kırmızı Kalem Cep Tiyatro)

-3. Sayfa…………………………………………………………………….19-26 Aralık

YENİMAHALLE KÜLTÜR MERKEZİ

-İmparatorluk (İzmir Yenikapı Tiyatrosu)……………………………………..22 Aralık

= = = =

KONSER

= = == =

DEVLET SENFONİ ORKESTRASI

(Antalya Kültür Merkezi)

-'Dünya Renkleri Fransa' konseri…………………………………………….14 Aralık

ANSAN

-TSM Korosu…………….…………………………………………………...17 Aralık

KONYAALTI BELEDİYESİ SALONU

-Selahattin İnal şarkıları……………………………………………………....19 Aralık

AKM PERGE SALONU

-Neveser Kökdeş şarkıları……………………………………………………29 Aralık

YENİMAHALLE KÜLTÜR MERKEZİ

-Türk Halk Müziği Konseri (Cumhuriyet Korosu)…………………………..30 Aralık - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (3) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement