Onur Orhan/ Ömer Ürer - Düzce'de eski dönemlerde konaklamak için kullanıldığı tahmin edilen 6 asırlık çınar ağacı, köy sakinlerine çay içtikleri mekan olarak hizmet veriyor.
Cumayeri ilçesine bağlı Dokuzdeğirmen köyünün meydanında bulunan 20 metre yüksekliğinde, 3,6 metre çapında ve 11,30 metre çevre genişliğine sahip 6 asırlık ağaç, 2004 yılında Kültür ve Tabiat Varlıkları'nı Koruma Bölge Kurulu tarafından koruma altına alındı.
Cumayeri pazarına alışveriş için civar köylerden gelen misafirlerin konaklamak için kullandığı tahmin edilen çınar ağacı, rafting yapmak için bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
Ağacın çevresine konulan banklarda sohbet eden ziyaretçiler, ağacın içindeki banklarda oturarak çaylarını yudumluyor.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Özcan Budak, AA muhabirine, anıt ağacın 2004 yılında Anıtlar Kurulu tarafından tescillendiğini söyledi.
Düzce'nin önemli turizm alanı olan Cumayeri rafting alanında bulunan anıt ağaca bölgeye gelen turistlerin yoğun ilgi gösterdiğini anlatan Budak,
"Rivayetlere göre 10 asırlık diye bilinse de 2004 yılında Anıtlar Kurulu tarafından incelenmiş ve 600 yıllık olarak tescillenmiştir" dedi.
"6 asırlık tarih kokan bu ağaç, tüm güzelliği ile bize görsel bir şölen sunuyor" diyen Budak, "Düzce, doğa turizmi açısından çok önemli bir bölgedir. Ağacın bulunduğu Dokuzdeğirmen mevkisi, Türkiye'deki önemli rafting alanlarından. Buraya rafting yapmaya gelen turistler, hem doğanın tadını çıkarıyor hem tarihe tanıklık yapıyor hem de rafting için bulunması zor parkurlara sahip Melen Çayı'nda spor yapıyor" şeklinde konuştu.
-"Burası iki tane çekyat alır"-
Köy sakinlerinden Cemil Emanet, 6 asırlık ağacın köye gelen vatandaşlar tarafından konaklamak için kullanıldığını belirterek, "Daha önceleri buralarda yol izi yokmuş. Kocaeli ve Karasu'nun köylerinden yaya olarak gelip, burada konaklıyorlarmış. Burada kaldıktan sonra da sabah saatlerinde Cumayeri'nin pazarına gidiyorlarmış" ifadelerini kullandı.
Emanet, anıt ağacın bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çektiğini dile getirerek, şunları söyledi:
"Tarihi bir ağaç. Şu anda koruma altında. Kesilmesi yasak. Antika olarak geçiyor. Bir oda genişliğinde hemen hemen. Burası iki tane çekyat alır. Birçok kişi de konaklayabilir. Oturur, muhabbetini eder. Oldukça geniş bir ağaç. Yazın serin olduğu için biz de ağacın içinde çay keyfi yapıyoruz. Asırlar öncesi bir ağaç olduğu için ister istemez ilgi görüyor."
Yayıncı: Kemal Kaymak - DÜZCE
Son Dakika › Yerel › Asırlık Çınar Ağacının İçinde Çay Keyfi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?