Atça'da 110 Pehlivan Deve Okul ve Cami Yararına Güreşti - Son Dakika
Yerel

Atça'da 110 Pehlivan Deve Okul ve Cami Yararına Güreşti

Atça\'da 110 Pehlivan Deve Okul ve Cami Yararına Güreşti

Sultanhisar'a bağlı Atça beldesinde bu yıl 18.'si düzenlenen Geleneksel Deve Güreşi Festivali'nde 110 pehlivan deve beldedeki okullar ve camilere destek amacıyla güreşti.

24.12.2012 10:59

Sultanhisar'a bağlı Atça beldesinde bu yıl 18.'si düzenlenen Geleneksel Deve Güreşi Festivali'nde 110 pehlivan deve beldedeki okullar ve camilere destek amacıyla güreşti. Cumartesi günü daylakların güreşi ile başlayan ve 2 gün süren şenliklerin son gününde Ege, Marmara ve Akdeniz Bölgesinden gelen meşhur pehlivan develer Türkiye'nin ilk ve tek modern deve güreşi arenasında güreş tutarak izleyenlere büyük heyecan yaşattı. Festivalde 22 başpehlivan deve ise 11 özel kupa için güreşti.

PROTOKOLDEN YOĞUN İLGİ

Atça'da yapılan güreşler soğuk ve ara sırada yağan yağmura rağmen yoğun katılımla izlendi. 7 bine yakın güreşseverin katıldığı güreşleri protokol tribününden Atça Belediye Başkanı Mustafa Çınar'ın ev sahipliğinde Sultanhisar Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Sultanhisar Belediye Başkanı Ertegün Ünal, Buharkent Belediye Başkanı Yusuf Vural, Ortaklar Belediye Başkanı Ümmet Akın, Aydın Garnizon Komutanı Kurmay Albay Bülent Bulut, Aydın Eski Milletvekili Recep Taner, MHP İl Başkanı Fevzi Köse, Atça MYO Müdürü Prof. Dr. İbrahim Gençsoylu, çevre ilçe ve beldelerden gelen çok sayıda protokol üyesi izledi.

YÖREYE ÖZGÜ GELENEK

Pehlivan develerin yöre halkını eğlendirmesinin yanı sıra elde edilecek gelirin belde ve köyleri için kullanılacağını ifade eden Atça Belediye Başkanı Mustafa Çınar, "Geleneksel kültürümüzü yaşattığımız Türkiye'nin en ünlü güreş arenasında 18. Deve Güreşi Şenliklerimizi yapmaktan dolayı çok mutluyuz. Başta tertip komitesi olmak üzere destek veren herkese çok teşekkür ediyorum. Yıllardan beri süregelen yöremize özgü gelenek ve göreneklerimizden olan deve güreşlerinin yaşatılması için sabah saat 10.00'dan itibaren Ege, Marmara ve Akdeniz Bölgesinden gelen 110 pehlivan devenin kıran kırana güreşlerini güreşsever halkımız büyük bir zevkle izledi. Güreşlerden elde edilecek gelir beldemizdeki ve köylerimizdeki okullar ve camilerin hizmetlerinde kullanılacak" dedi.

BAŞKAN ÇINAR, ATÇA'YI KAPATANLARI HALKA HAVALE ETTİ

Konuşmasında Aydın'ın büyükşehir olması ile birlikte 2014 yılında yerel seçimlerde belediyeleirnin kapatılacağını hatırlatan Başkan Mustafa Çınar, konuyu hazmedemediğini söyledi. Çınar; "Nüfusuyla, yüz ölçümüyle, eğitimiyle yani her şeyiyle bir numara olan bu beldenin kapatılmasını hazmedemiyorum. Artık bundan sonra söz sizde, söz millette. Gerekenlere, gereken cevabı vereceğinize inanıyorum. Bu konuda benim üzerime düşen görev neyse, Mustafa Çınar olarak Atça için, Sultanhisar için, Salavatlı için ne gerekiyorsa yapacağıma söz veriyorum" şeklinde konuştu.

22 DEVE 11 KUPA İÇİN GÜREŞ TUTTU

Güreşlerin en heyecanlı kısmı olan kupa güreşlerinde ise değerleri 250-300 bin lirayı bulan lüks araçlardan bile pahalı başpehlivan develerin kupa mücadelesi büyük heyecana sahne oldu. Kupa güreşleri ise TBMM Meclis İdare Amirliği, Valilik, İl Özel İdare Meclisi, Kaymakamlık, Belediye Başkanlığı, Atça Meslek Yüksek Okulu, Güreş Tertip Komitesi, Ağalık, Tarım-Kredi Kooperatifi, Esnaf Odası ile Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Kupası şeklinde yapıldı. Kupa güreşlerinde en büyük ilgiyi ise TBMM Meclis İdari Amirlik Kupası güreşi aldı. Ortaklar Belediye Başkanı Ümmet Akın kendisine ait Akınbey isimli devesinin başında sahaya çıkarken, Çine'den de Tuncer isimli deve sahibinin gözetiminde sahaya çıktı. Kupa güreşinde her iki deve de ustalığını konuştururken Belediye Başkanı Ümmet Akın da devesinin her atağını ve savunmasını yakından takip etti. Kupa güreşi berabere sona ererken, güreşlerin sonunda kupalar başta Belde Belediye Başkanı Mustafa Çınar olmak üzere protokol üyeleri tarafından verildi. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Atça'da 110 Pehlivan Deve Okul ve Cami Yararına Güreşti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement