Aydın'da Hayvan Atıklarından Biyogaz Üretilecek - Son Dakika
Yerel

Aydın'da Hayvan Atıklarından Biyogaz Üretilecek

Aydın\'da Hayvan Atıklarından Biyogaz Üretilecek

Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB) Başkanı Mehmet Sedat Güngör, hayvansal atıkların biyogaz olarak değerlendirilmesi yönünde çalışmaların sürdüğü ve proje için bakanlıktan destek beklediklerini belirtti.

12.07.2016 09:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB) Başkanı Mehmet Sedat Güngör, hayvansal atıkların biyogaz olarak değerlendirilmesi yönünde çalışmaların sürdüğü ve proje için bakanlıktan destek beklediklerini belirtti.

Aydın da hayvansal atıkların bazı işletmeler önlem alsa da uzun zamandır bölgede sorun yaşattığını belirten Güngör, "Biz hayvanların atıklarını biyogaz olarak değerlendirmek istiyoruz. Burada enerji elde edilerek yetiştiricilere fayda sağlayacağı gibi aynı zamanda çevre kirliliğini de ortadan kaldıracaktır. Yenilenebilir enerji anlamında biyogaz ile ilgili çalışmalar hızlandırıldı. İlimizde de bu çalışma ile ilgili Gıda Tarım ve Havancılık Bakanlığı ile görüşme sağlandı ve proje için bakanlıktan destek istedik. Biyogaz konusun da oda ve sivil toplum kuruluşları ile diyaloglarımız sürüyor" diye konuştu.

BÖLGEDE HAYVAN GEN MERKEZİ KURULACAK

Hayvan desteklemelerine bakıldığında Aydın'ın en önde gelen iller arasında olduğunu ifade eden ADSYB Başkanı Güngör, "İlimizde kültür ırk havan varlığı bakımından baktığımızda bölge olarak Türkiye deki kültür ırk havyaların 1/3'ü' civarın da ege bölgemiz sahiptir. Mevcut hayvanlar içerisinde kültür ırk havanların varlığı yüzde 72 seviyelerindedir. Dolayısıyla bu kültür ırk hayvan varlığın korunması gerekir. Geçen hafta içinde bakanlar kurulunda alınan kararda farklı spermlerin kullanılacağı ile ilgili karara, biz kültür ırk hayvanların korunması için bu konuda yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğu yönde görüş belirtik. Genel Müdürlük tarafından desteklemelerle bunun düzenleneceği yönünde destekleneceği belirtildi. Gene bu kültür ırk havanların korunabilmesi yönünde tedbirlerin alınması yanı sıra bölgeler arası hayvan hareketlerinde bölgelerin hastalıklardan ari olması gerekir" ifadelerini kullandı.

Güngör, Aydın'da hayvan gen merkezi kurulması konusunda da Bakanlık ile ADSYB işbirliğinde çalışmaların sürdüğünü sözlerine ekledi. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Aydın'da Hayvan Atıklarından Biyogaz Üretilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement