Aydın İl İnsan Hakları Kurulu'ndan E Tip Cezaevine Tam Not - Son Dakika
Yerel

Aydın İl İnsan Hakları Kurulu'ndan E Tip Cezaevine Tam Not

Aydın İl İnsan Hakları Kurulu\'ndan E Tip Cezaevine Tam Not

Aydın Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu üyeleri tarafından Aydın E Tipi Kapalı Cezaevi’ne yapılan denetimde cezaevi tam not aldı.

25.12.2013 11:09

Aydın Valiliği İl İnsan Hakları Kurulu üyeleri tarafından Aydın E Tipi Kapalı Cezaevi'ne yapılan denetimde cezaevi tam not aldı. Geçen yıl yapılan denetimin ardından bu yıl Aydın E Tipi Cezaevi'nin fiziki ve yaşam koşullarında yasalar çerçevesinde müspet gelişmelerin olduğunu belirten Efeler Kaymakamı İzzettin Sevgili, bu gelişmelerin sevindirici olduğunu belirtti.

Aydın İl İnsan hakları Kurulu Üyeleri'nin Efeler Kaymakamı İzzettin Sevgili Başkanlığı'nda yaptığı denetimde, Cezaevi Savcısı, Cezaevi Müdürü ve Cezaevi Bölük Komutanı da hazır bulundu.

Bayan üyelerin bayanlara ait koğuşlara, erkek üyelerin ise erkeklere ait koğuşlarda yaptığı denetimlerde, cezaevinin fiziki şartlarının yanı sıra sosyal alanlar, banyo ve tuvaletlerin durumu da incelendi. Çocuk koğuşlarının yanı sıra yetişkinlere ait bazı koğuşlarda da yapılan ziyaretlerin ardından kurul üyeleri cezaevi yemekhanesinde de incelemelerde bulundu.

Yapılan ziyaretlerde bazı koğuşlardaki yoğunluklar dikkat çekerken, tutuklu ve hükümlüler cezaevinde bazı kanalları izleyemediklerini belirttiler. Ziyaret ettiği koğuşlarda tutuklu ve hükümlülerle sohbet eden Kaymakam Sevgili, kimsenin burada olmasını istemediklerini hangi nedenle olursa olsun cezaevine düşmüş olanların da burada ıslah olarak hayatlarının geri kalan kısmını iyi bir şekilde sürdürmelerini istediklerini belirtti.

Koğuş, spor alanları ve yemekhane ziyaretlerinin ardından Aydın E Tipi Cezaevi yetkilileri tarafından kurul üyeleri bilgilendirildi. 720'si hükümlü toplam 939 kişinin bulunduğu cezaevinde 39 bayan 18 çocuğun yattığı öğrenilirken, mekan sıkıntısı nedeniyle şu anda 350 kişinin yerde yattığı belirtildi.

EŞLERLE GÖRÜŞME İÇİN 3 ODA DİZAYN EDİLDİ

Yeni çıkan yasalar çerçevesinde ülke genelindeki cezaevlerinde olduğu gibi Aydın E Tipi Cezaevi'nde de koğuşlardan bağımsız idare bölümünün üst katına sıcak suyu banyosu tuvaleti bulunan birbirinden ayrı 3 özel oda dizayn edildiği belirtildi. Tutuklu ve hükümlülerin periyodik zamanlarda eşleri ile burada görüştüğü ve uygulamanın memnuniyet verici olduğu belirtildi.

Yapılan denetimlerin ardından Aydın E Tipi Cezaevi çıkışında açıklamalarda bulunan Efeler Kaymakamı İzzettin Sevgili "Aydın İl İnsan Hakları Kurulu üyelerimizle birlikte Cezaevinde rutin denetimlerimizi yaptık. Geçen yıla göre bu yıl şartların daha da iyileştiğini gördük. Yaptığımız ziyaret ve denetimlerde ufak tefek eksikliklerin olduğunu da gözlemledik. Bu eksikliklerin giderilmesi için bakanlık nezdinde gerekli yazışmalarda bulunacağız. Ancak başarılı bulduğumuz çalışmalarından dolayı Aydın E Tipi Cezaevi Savcılığı'ndan Kurum Müdürüne, Komutanlığı'ndan İnfaz Koruma'ya ve Psikolojik Danışmanlar ve öğretmenlere kadar herkese teşekkür ediyoruz" dedi.

"BAYANLAR DURUMA ÇOK ALIŞMIŞ"

Aydın Belediye'si adına kurul üyesi olarak denetime katılan ve bayan koğuşlarını denetleyen Belediye Başkan Yardımcısı Sümran Ünal, ilk defa katıldığı denetimde hem şaşkınlık hem de memnuniyet verici durumla karşılaştığını belirtti. Koğuşlara girerken çok üzgün kişilerle karşılaşacağını düşündüğünü ancak herkesin durumunu kabullenip adaptasyonu sağladığını gördüğünü belirten Ünal, "Herkesi çok rahat bir şekilde görünce ilk önce acaba bu durum herkeste suç işleme alışkanlığına mı neden olur endişesine düştüm. Ancak herkesin durumunu kabullendiğini görüp bir şekilde günlük yaşantısına devam ettiğini görünce de bir yandan sevindim" diye konuştu. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Aydın İl İnsan Hakları Kurulu'ndan E Tip Cezaevine Tam Not - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement