Uzmanlar, az yakan kombi diye bir şeyin olmadığını, kullanma ve standartlara uygun montaj ve binada yalıtım sistemiyle doğalgazda yakıt tasarrufu sağlanabileceğini bildir.
Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesi doğangaz kombi satış İşletmesi sahibi Makine Mühendisi Ersin Yavuz, vatandaşların ağır kış şartlarında, soğuk havalarda doğalgaz faturalarının yüksek gelmesinden şikayetçi olduklarını belirterek, bunun da doğalgazı bilinçsiz kullanımdan kaynaklandığını söyledi. Yavuz, doğalgazı tasarruflu kullanmak için neler yapılması gerektiği konusunda önemli uyarılarda bulundu.
DONMA RİSKİNE KARŞI ÖNLEM ALINMALI
Ağır kış şartlarının etkisini gösterdiği ve dondurucu soğukların yaşandığı dönemlerde, kombilerde oluşabilecek donma riskine karşı önceden mutlaka önlem alınması gerektiğini vurgulayan Makine Mühendisi Ersin Yavuz, "Evlerinde doğalgaz kullanan vatandaşlarımız şu konulara çok dikkat etmesi gerekmekte ve bilgi sahibi olmalarını istiyoruz. Doğalgaz kullananlar aldıkları kombilerin kullanma kılavuzlarında da belirtildiği gibi, olumsuz hava koşullarında donmaya karşı alınacak tedbirlerin iki aşamalı olarak değerlendirildiğini göreceklerdir. Çalışan ve son tüketicilere teslim edilmiş ürünlerde alınması gereken tedbirler. Çalışmayan, son tüketiciye teslim edilmemiş, ilk çalıştırılması yapılmamış ve montaj aşamasında bekleyen ürünler için alınması gereken tedbirler. Kombinin dış mekana monte edilmesi halinde, çalışmasını olumsuz etkileyecek ve garanti koşullarının sona ermesine neden olacak dış etkenlerden korunması gerekmektedir. (Rüzgar, rutubet, donma vs.) Bu amaçla iyi havalandırılmış ve dış etkenlerden korunmuş bir mekana monte edilmelidir. Açık balkonlara kombiler korumasız olarak kesinlikle monte edilmemelidir. Kombilerin balkona monte edilebilmesi için balkonun komple kapatılmış olması gerekmektedir" dedi.
.
"AZ YAKAN KOMBİ DİYE BİR ŞEY YOKTUR"
Ersin Yavuz, az yakan kombi diye bir şeyin olmadığını söyleyerek, "Halk arasında az yakan kombiler olduğu söylenmekte. Ancak kesinlikle az yakan kombi diye bir şey yoktur. Eğer doğalgazdan tasarruf etmek isteniyorsa kombiyi kısık ayarda yakılmalı. Kısık ayarda yakıldığı zaman az yakar yüksek ısıya alındığında gazı çok fazla kullandığı için fazla yakmaya başlar. Sadece yoğuşmalı kombilerde enerji tasarrufu yüzde 5 daha fazladır. Yoğuşmalı kombiler baca gazı dışarıya atarken gazın su buharına dönüşmesine yoğuşma denir. Buhar özel eşanjöre ısı verir, ortaya çıkan bu ısıyı kullanarak ortalama yüzde 5 gibi bir tasarruf sağlar. Bunların yanında yakılan gazın tam olarak cebinize geri dönüş sağlar. Yani az para ödersiniz. Kombinizi yüksek ısı ayarında yakarken peteklerden düşük derecede ısı alıyorsanız tesisat temizliği mutlaka yaptırılmalıdır. Suyun akışı ne kadar düzenli olursa kombiniz o kadar çok performanslı çalışır" diye konuştu.
DOĞALGAZI EKONOMİK KULLANMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
Doğalgazı ekonomik kullanmak ve az para ödemek için nelerin yapılması gerektiğini anlatan Yavuz, "Çatı izolasyonunuz yetersiz ise izolasyonunuzu uygun bir şekilde yaptırınız. Çatınızdaki ısı kaybınız yüzde 20 civarındadır. Bu şekilde ısıtma maliyetinizi azaltabilirsiniz. Sistemlerinizi zaman ayarlı termostat monte ettirdiğinizde veya ayarlı termostatı bulunan cihazlar kullandığınızda gaz tüketiminiz optimize olacaktır. Yani az olacağından tasarruf edeceksiniz. Kapı ve pencerelerinizi yeniden yaptırırken izoleli malzemeler tercih edilmeli. Konutlardaki tüm ısı kaybının yüzde 15'i pencere ve kapılardan olmaktadır. Verimli kullanma oda konforu 19 derecedir. Oda termostatı olduğunda bir derece düşer ve yakıt tüketiminde de yüzde 6 tasarruf sağlar. Radyatörleri mobilya ve benzeri eşyalar veya perdeler ile kesinlikle engellenmemeli. Radyatörler örtülür ise yüzde 15 yakıt tüketimi artar" dedi.
UYGUN YALITIM İLE ENERJİ TASARRUFU SAĞLANABİLİR
Binalarda ısı yalıtımı yoluyla ısınma veriminin arttırılmasına da dikkat çeken Makine Mühendisi Ersin Yavuz, "Bilindiği gibi binalar pencere, dış duvar, merdiven, ev duvarı, tavanlar, ısıtılmayan hacimler üzerindeki döşemeler, zemine oturan döşemeler ve açık geçitler üzerindeki döşemelerden ısı kaybetmekte ve bu yüzden binaların yakıt faturası yüksek gelmektedir. Uygun yalıtım malzemeleri kullanıldığında enerji tasarrufu sağlanacağını da belirterek, "Binalarda uygun yalıtım malzemesi kullanılmalıdır. Bu aynı zamanda büyük oranda enerji tasarrufu sağlar. Çatı yalıtımı yüzde 20, boş duvar yalıtımı yüzde 15, pencere-kapı yalıtımı yüzde 15, sızdırmazlık önlemleri yüzde 10, toplam enerjinin yüzde 40'ı konutlarda tüketilmektedir.18 derece ısınan bir odanın nemlendirilmesi ile hissedeceğiniz pratik konfor sıcaklığı 20 derecenin üzerinde olacaktır. Radyatörlerin üstlerini ve önlerini kesinlikle estetik amaçla kapatmayınız ve kapatılmamalı. Mobilya, perde ve eşyalarla engellenmemeli. Bu durum ısı odanıza homojen bir şekilde dağıtılamaz, ısı kaybı yaşanır. Radyatör ile duvar arasında boşluk bırakılmalıdır. Eğer inşaat aşamasında duvarlara yalıtım yapılmamış ise radyatör arkası yalıtımı prefabrik folya kaplı polietilen levhalarla kolayca yapılabilir. Bu durumda ısının odaya yayılmadan önce dışarıya çıkması önlenmiş olacaktır. Özellikle şunu da belirtmekte fayda görüyorum. Evlerde kullanılmayan bölümlerin radyatörlerini mutlaka kapatınız" şeklinde bilgi verdi. - TEKİRDAĞ
Son Dakika › Yerel › Az Yakan Kombi Diye Bir Şey Yok - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?