Bartın Üniversitesinin ev sahipliğinde düzenlenen I. Bartın Kalkınma Sempozyumu'nun sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede Bartın'ın tarım, sanayi, lojistik ve turizm sektörlerine ilişkin stratejilere ışık tutacak tespitlerde bulunuldu.
Bartın Valiliği, Bartın Üniversitesi, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası, Maltepe Üniversitesi işbirliği ile 8-10 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Bartın Sektörel Kalkınma Sempozyumunun sonuç bildirgesi açıklandı. Sempozyuma 20 şehirden alanında uzman birçok bilim insanı, araştırmacı ve kurum temsilcilerinin katıldığını belirten Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, "17 farklı üniversiteden akademisyenler, 15 farklı kurum, 3 farklı şirket, 12 farklı dernek ya da odanın temsilcileri ile siyasi partilerden temsilciler sempozyumumuza katıldı. Bu sempozyumda alanında uzman bilim insanları, Bartın'ın kalkınmasında büyük potansiyele sahip tarım, sanayi, lojistik ve turizm sektörleri için yerel ve ulusal sektör paydaşlar biraraya gelerek değerlendirmelerde bulundu. Şehrin kalkınma ve büyüme potansiyeli değerlendirilmiş ve kalkınmanın önünü açacak stratejiler üzerine konuşmalar yapılmış, bildiriler sunulmuştur" dedi.
Rektör Kaplan, düzenlenen etkinlikte 4 başlık altında 10 oturum gerçekleştirildiğini de kaydederek, "Bilim kurulu üyelerimiz tarafından bildiri için başvuruda bulunanlar arasından 31 sözlü, 4 poster bildiri sunuma kabul edilmiştir. Sanayi ve turizm sektörlerinde üçer, tarım ve lojistik sektörlerinde ikişer oturum olmak üzere toplamda 10 oturumda bildiriler sunulmuştur. Sempozyumun üçüncü günü ise Bartın Sektörel Kalkınma Paneli düzenlenmiştir" şeklinde konuştu.
"SANAYİDE ENVANTER ÇIKARTILMASI ÖNEMLİ"
I. Kalkınma Sempozyumu Düzenleme Kurulu sempozyumun sonuç bildirgesinde sanayi sektörüne ilişkin verilere yer verdi. Sonuç bildirisinde sanayide birbirine entegre bir süreç işletilmesi gerektiğinin altı çizilerek şu tespitlerde bulunuldu:
"Bartın Gemi İnşa Sanayii potansiyelinin oldukça yüksek olup sektörün ayağa kalkması için bir an önce kümelenmeye gidilmelidir. Bartın sanayi envanteri çıkartılarak sanayinin profili ve sorunları belirlenmelidir. KOBİ'lerde temiz üretim çalışmalarına ayrı bir önem verilmelidir. Bartın Üniversitesinde Teknoparkların inovatif katkısı için model geliştirilmelidir. Bartın, şiferton madeni bakımından çok zengin bir potansiyele sahiptir ve ekonomiye kazandırılmalıdır. Amasra ve Kurucaşile'de bol miktarda bulunan bu değerli kaynak girişimcilerin ilgisini beklemektedir."
"LOJİSTİKTE FİLYOS PROJESİ VE BARTIN LİMANI KİLİT KONUMDA"
Bildiride lojistik sektörüne ilişkin Filyos Projesi'nin önemine dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi: "Filyos Projesi, Rotterdam benzeri bir uluslararası lojistik üs olarak revize edilmelidir. Filyos Vadisi Projesi tamamlandığında hava limanı talebi artacaktır; dolayısıyla hava alanı kapasitesi artırılmalıdır. Lojistik personelinin yetiştirilmesi ve uzmanlaşması gerekmektedir. Tedarik zincirinin geliştirilmesi için bulut bilişim teknolojisinin kullanılmasında yarar bulunmaktadır. Kombine taşımacılık alt yapısı geliştirilmelidir. Bartın'da gerçekleştirilecek kombine taşımacılık altyapı yatırımları sadece Bartın'ı değil, bölgesel kalkınmanın da omurgasını ve temel taşını oluşturacaktır. Bartın Limanının konteyner taşımacılığı kapasitesi artırılmalıdır."
"TARIMDA MARKA DEĞERİ TAŞIYAN ÜRÜNLERE YÖNELİNMELİ"
Bildirgedeki tarım ve hayvancılık ile ilgili ise şu veriler kaydedildi: "Bartın tarımının güçlü yanları, zayıf yanlarına göre ağır basmaktadır. Bartın için marka değeri taşıyacak ürünler piyasaya sürülmelidir. Tanıtıma önem verilmelidir. Çevre illerde ilimizin tarımsal ürünlerine (çilek, kestane, sebze ve bal) olan ilgi fazladır. Bartın, manda ve tavuk yetiştiriciliğine elverişlidir. Hayvancılık sektörünün rekabet gücünün artırılması için Bartın'da işletmelerin ölçeklerini artırıcı ve sektörde asıl ve kalıcı iyileşme sağlayacak politikaların hayata geçirilmesi gerekir. Kestane balı üretim potansiyeli yüksektir. Orman ürünlerinin geliştirilmesi ve bunların orman köylüsüne katkısı için yoğun çalışmalar yapılmaktadır. Köylere hizmet götürme birlikleri yöntemiyle kırsal kalkınmada sıçrama yapılabilir. Bartın İlimizin kırsal kesiminde yaşayan vatandaşlarımızın ormandan faydalanmaları neticesinde her yıl elde ettikleri toplam gelir ortalama (2014 verilerine göre) 30 milyon 495 bin TL'dir."
"TURİZMİN ÇEŞİTLENDİRİLMELİ"
Bildirgede, Bartın'da deniz, kum, güneş üçlüsüne ek olarak kültür, inanç, eko-turizm, kırsal ve kongre turizmine de yönelinmesi ve bunun için altyapı ve ulaşım imkanlarının geliştirilmesi gerektiği belirtildi. Bildiride turizmle ilgili şu ifadelere yer verildi: "Turizm için altyapı ve ulaşım imkanlarının geliştirilmesi gerekmektedir. Bartın'da uzun yıllar turizmi geliştirici projeler, gereken hızda uygulamaya konulamamış ve yöre, doğal-kültürel değerlerden yeteri kadar faydalanamamıştır. Bartın Üniversitesi pek çok sempozyum, kongre, panel vb. etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca başkent Ankara'nın kongre ve fuar turizmi üssü olabilecek potansiyele de sahiptir. Bu nedenle kongre turizmine önem ve öncelik verilmesi gerekmektedir. Merkez ilçede 5 yıldızlı, en az 250 yatak kapasiteli ve konferans salonuna sahip otellerin açılmasına imkan sağlanmalıdır. Yayla turizminin geliştirilmesi ekonomiye ve kırsal kesimin gelişmesine katkı sağlayacaktır. Bartın'da yayla turizmi göz ardı edilmemesi gereken çok önemli bir fırsattır. Filyos Projesi ve oluşacak olan lojistik bölge, Bartın'a gelmesi muhtemel demiryolu ile Bartın'da turizm sektörü daha dinamik hale gelecektir. Yat Turizminin geliştirilmesi; Yat turizmi açısından Bartın ırmağı ve kıyıları son derece uygun ve elverişli yapıdadır. Turizmin çeşitlendirilmesi gerekmektedir. Amasra'nın turizm altyapısı çeşitlendirilerek katma değer artışı sağlanabilir. Bartın Irmağı Islah Projesi'nin genişletilmesi turizm sektörüne büyük katkı sağlayacaktır. Bartın Irmağı'nın Islahı ile birlikte bir bütün olarak projelendirilmesi halinde Bartın Turizmine zirve yapacak ve Bartın ekonomisine en büyük katma değeri sağlayacaktır. Tarihinde "Altın Irmak" diye anılan Bartın ırmağı iyi tanıtılmalı, Bartın ili Bartın Irmağı ile simgeleştirilmelidir." - BARTIN
Son Dakika › Yerel › Bartın Kalkınma Sempozyumu'nun Sonuç Bildirgesi Açıklandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?