Bingöl'de görevli rehber öğretmenlere yönelik 'madde bağımlılığı ve uyuşturucu ile mücadele' konulu bir seminer verildi.
Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nde düzenlenen seminerin açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı, Türkiye'de ve dünyada alkol ve uyuşturucu madde kullanım oranlarının hızla arttığını söyledi. Madde bağımlılığı yaşının tüyler ürpertici bir şekilde gittikçe düştüğüne dikkat çeken Sarı, "Kişinin bedensel, ruhsal ve sosyal hayatını yok eden, insanı insan olmaktan çıkaran uyuşturucu maddelerle mücadele etmek, geleceğimiz olan çocuklarımızı bu maddelerden korumak ancak iyi bir önleyici rehberlik ve koruyucu halk sağlığı yaklaşımıyla olabilecektir. Ancak koruyamadığımız ve bir şekilde maddeyle karşılaşmış kişilerin maddeden kurtarılması için iyi bir psikiyatrik tedavi protokolünün olması zorunludur. Bu kişilerin iyileşebileceğine, maddeden kurtulabileceğine öncelikle bizlerin inanması gerekmektedir. Bu vesileyle düşüncemiz hem rehber öğretmenlerin mesleki bilgi düzeylerini arttırmak hem de madde kullanmaya teşebbüs eden öğrenci ve diğer bireylere karşı önleyici tedbirler almaktır. Madde bağımlılığı biyolojik, sosyolojik, ruhsal ve toplumsal yönü olan ve özellikle 21. yüzyıldan itibaren insanlığın en önemli sorunu haline gelen bir konudur. Özellikle Anayasa'nın 58. maddesinde devletin görevi, 'insanların sağlığını korumak, gençleri kötü alışkanlıklardan uzaklaştırmak' olarak belirtilmiştir" dedi.
"ÜLKEMİZDE YILLIK ORTALAMA 350 KİŞİ HAYATINI KAYBEDİYOR"
Uyuşturucuya yıllık harcanan paranın 500 milyar dolar ve 165 ülkenin milli gelirinden fazla olduğunu ifade eden Sarı, "Yılda 200 bin insan hayatını kaybediyor. Dünyada uyuşturucu kullanımı oranı yıllık yüzde 8 artıyor. Ülkemizde yıllık ortalama 350 kişi hayatını kaybediyor. Hapishanelerimizdekilerin yüzde 18'i uyuşturucu suçundan hüküm giymiş. Madde bağımlılarının yüzde 80'i suç işliyor. Suç, giderek davranış haline dönüşüyor. Uyuşturucu kullanmak, daha çok ergenliğe giriş döneminde başlıyor. Uyuşturucuya başlanmasına aklı kullanmama, ahlaki değerlerin azalması, sosyal aktivitelerin olmaması, sevgi eksikliği, gelecek endişesi, zamanı iyi kullanmama, aşırı baskı, yaşadığı ortamla iletişim kuramama gibi nedenler sebep olmaktadır. Uyuşturucu kullananların geneli 14-30 yaş arasıdır. Bu da nüfusumuzun yüzde 50'sini teşkil etmektedir. Haliyle psikiyatr, psikolog, sosyal hizmet uzmanları, rehber öğretmenler, aileler, yakın arkadaşlar ve bağımlı kişiler işbirliği içinde olmalı, bir ekip çalışması halinde sorunun üzerine gitmelidir. Bizlerde bunu göz önünde bulundurarak İl Sağlık Müdürlüğü'nden, İl Emniyet Müdürlüğü'nden, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü'nden ve Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'nden konuyla ilgili kendi fonksiyonlarını anlatmak için sorumlu kişileri davet ettik" diye konuştu.
Sarı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bingöl Rehberlik Araştırma Merkezi işbirliğiyle düzenlenen ve 5 gün sürecek olan seminere Ankara- Çankaya Rehberlik Araştırma Merkezi'nden Uzman Psikolojik Danışman Günsü Ertunç'un eğitmen olarak katıldığını kaydetti.
Seminere İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı, Şube Müdürü Cevdet Ataoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mehmet Emin Çakan, Ankara Çankaya Rehberlik Araştırma Merkezi'nden eğitmen olarak Uzman Psikolojik Danışman Günsü Ertunç, Bingöl Devlet Hastanesi Psikiyatri Doktoru Gülhan Erdinçler, Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'nden Sosyolog Fatih Öztürk, İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nden Özlem Şentürk ve Bingöl'de görevli rehber öğretmenler katıldı. - BİNGÖL
Son Dakika › Yerel › Bingöl'de 'Madde Bağımlılığıyla Mücadele' Semineri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?