Bitlis'te METEK Projesi Tanıtıldı - Son Dakika
Yerel

Bitlis'te METEK Projesi Tanıtıldı

Bitlis\'te METEK Projesi Tanıtıldı

Bitlis'te, AB ve Türkiye Cumhuriyeti'nin finanse ettiği Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Geliştirilmesi Projesi'nin tanıtımı yapıldı.

03.04.2013 16:18  Güncelleme: 16:30

Bitlis'te, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti'nin finanse ettiği Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Geliştirilmesi Projesi'nin (METEK) tanıtımı yapıldı.

Bitlis Valiliği ve Milli Eğirim Müdürlüğü öncülüğünde gerçekleştirilen toplantıda katılımcılara proje hakkında bilgiler verildi. Mesleki eğitime uygulanabilir, ölçülebilir, sürdürülebilir bir ulusal kalite güvence sistemi getirme hedefindeki proje, Bitlis'in de içinde bulunduğu 21 pilot ilde uygulanıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı ortaklığında yürütülen proje, Türkiye'de mesleki ve teknik eğitime uygulanabilir, ölçülebilir ve sürdürülebilir bir kalite güvence sistemi getirmeyi hedefliyor.

Düzenlenen tanıtım toplantısında ilk olarak bir konuşma yapan Bitlis İl Milli Müdürü M. Emin Korkmaz, mesleki eğitim anlamında verilerinin çok da iyi olmadığını söyledi. Korkmaz, "Mesleki ve teknik eğitimin, eğitim sistemi içindeki payının artırılması çok uzun bir süredir Milli Eğitim Bakanlığı'nın öncelikleri arasında yer alıyor. Milli Eğitim Bakanlığı bu bağlamda, mesleki ve teknik eğitim kurumlarınca verilen eğitimin, işgücü piyasasının ihtiyaçlarına daha duyarlı hale getirilmesi yönünde birçok projeyi hayata geçirdi ve çıktıları da uygulamaya koydu. METEK Projesi de bu alanda yapılan çalışmaların bir devamı niteliğinde olup, mesleki teknik eğitim sisteminin kalitesini güçlendirmeyi ve bu yönde bir izleme sisteminin kurulmasını öngörüyor. Geliştirilecek sistemin pilot uygulaması önceden seçilmiş 21 ilde yapılacak, sonuçlar değerlendirilecek ve gerekli revizyonlardan sonra mesleki eğitimde ulusal kalite güvence sistemine son hali verilecek" dedi.

Korkmaz, bir dönemde sadece imam hatiplerinin önünü kapatma adına mesleki eğitime kat sayısı denen bir belanın getirildiğini ifade ederek, "Bunun acısını, faturasını çektik. Türkiye'de mesleki eğitim neredeyse bitme noktasına geldi. Son 3-5 yıldır canlandırmaya çalışılıyor. Ama bir enkazı canlandırma çok da rahat olmuyor. Ülkemizde bu anlamda sıkıntı var. Bizim bölgemizde mesleki eğitimde öğrencilerimizin staj görebileceği alanlar yok. Sanayi çok da gelişmemiş. Projede 21 ili almışlar bunlardan biride Gaziantep bunu da yadırgadım. Çünkü Gaziantep gibi sanayisi çok gelişmiş bil ilde mesleki eğitim çok daha verimli olması gerekiyor. 70'li yıllarda endüstri meslek liselerine öğrenciler sınavla alınıyordu. Meslek liselerinden mezun olanlar çok daha rahat iş bulabiliyorlardı. Geldiğimiz noktada arada dönemdeki sorunu şimdi toplamaya çalışıyoruz. Yapmamız gereken iki şey var. Okullarımızı cazip hale getirmek mesleki eğitimdeki okullarımız çok cazip hale getirmemiz gerekiyor. Bu okullara şuurlu öğrencilerin gelmesini istiyorum. Dünya ile rekabet edecek düzeyde hareket etmeye çalışıyoruz. Bu da okullardaki öğrenci profillerimiz biraz daha iyileştirmemiz lazım. Diğer bir konu ise sanayi ile iç içe olmamız lazım. Ticaret ve sanayi oda başkanlığı, diğer paydaşlarımız olsun Sosyal ve Çalışma Bakanlığımız olsun. Sanayi Bakanlığımız olsun. Diğer kurumlar olsun en az bizim kadar onlara da sorumluluklar düşüyor. Biz işin teorikte bilgiler veriyoruz. Sağlık Bakanlığı'na iş düşüyor, sağlık meslek lisemiz var biz bu çocuklarımıza staj yaptıramıyoruz. Diğer meslek liselerinde de aynı sıkıntılar var. Onun içinde mesleki eğitimin kalitesini artırmanın bir yolu da uygulama eğitim alanlarını işletmek lazım" diye konuştu.

Milli Eğitim Müdürü Korkmaz'dan sonra kürsüye çıkan Bitlis Vali Yardımcısı Alp Eren Yılmaz ise, "Biz Bitlis vilayeti olarak Avrupa projeleriyle son derece içli dışlı olduk, böylesi bir projenin tanıtımında yer almaktan son derece memnunuz. Çok güzel bir proje. Bu projenin komisyondan geçirilmesi bizi ayrıca mutlu etti. AB projeleriyle ilgilenen herkes bilir ki komisyondan doğrudan doğruya proje geçirmek çok zor. Euro Bitlis Projemiz var, bu projenin içinde yer alanlar sürekli proje üretiyorlar. Bu projelerin bize ışık olmasını diliyoruz. Bitlis'teki tabloyu Bitlis İl Milli Eğitim Müdürümüz çok güzel bir şekilde açıkladı. Bazı eleştirilerine katılmamak elde değil. Özellikle günümüz ekonomisi koşulları altında mesleki eğitimin önemini hiç gerek bile duymuyorum, sanayi ve hizmet sektörünün günümüzde yaşadığı kalifiye eleman sıkıntısını gidermek için çok etkin bir proje olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu. - BİTLİS

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bitlis'te METEK Projesi Tanıtıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement