Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, "Ekonomi alanında gösterdiğimiz başarıyı sosyal alanlarda da yakalamak için kadınların iş gücüne ve siyasi hayata katılımını artırmalıyız" dedi.
Sabancı, bir otelde düzenlenen Birleşmiş Milletler Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı Danışma Kurulu Toplantısı'nda, Mersin'in Tarsus ilçesinde öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın ailesine başsağlığı diledi.
Yaşanan olayın toplumun kadına bakışını değiştirmesi gerektiğini ortaya koyduğunu belirten Sabancı, toplumsal cinsiyet eşitliğinin gelişmesi için önce toplumdaki yerleşik korkuları yenmek gerektiğini vurguladı.
Evrensel insan hakları değerleri ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla kızların ve kadınların insan haklarının korunması için kalıcı çözümler üretmek gerektiğine işaret eden Sabancı, "Hangi inançtan, hangi siyasi görüşten, hangi etnik kökenden olursa olsun, birbirleriyle eşit haklara sahip, karşılıklı sevgi ve saygı ile bir arada yaşayan, ruh sağlığı sağlam gençler yetiştirmeyi hedeflemeliyiz. Sayın Başbakan'ın söylediği gibi bu konuya seferberlik anlayışı içinde yaklaşmamız gerekiyor" diye konuştu.
Türkiye'de kadın haklarını geliştirmek konusunda öncü rol üstlendiklerine işaret eden Sabancı, bu amaçla Birleşmiş Milletler Ortak Programı'nın destekleyicisi olduklarını, cinsiyet eşitliğini desteklemek için yaklaşık 8,5 milyon lira fon sağladıklarını dile getirdi.
Sabancı, verdikleri desteklerin öğretmenlerden imamlara, kahvedeki erkeklerden tarladaki kadınlara kadar çok geniş kitlelere ulaştığına dikkati çekti.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme çalışmaları kapsamında pilot belediye olduğunu aktaran Sabancı, "Toplumsal cinsiyet eşitliğinin hayatın her alanında uygulanmasını sağlamalıyız. Yerel yönetimlerin, bütçelerini toplumsal cinsiyet bakış açısıyla hazırlamaları, kadınların hayatında önemli bir fark yaratacak" dedi.
"Kadınlar, mecliste daha fazla yer almalı"
Sabancı, toplumsal kalkınmayı sağlamak için her konuyu bütün boyutlarıyla ele almak gerektiğini söyledi.
Bir ülkenin ekonomik olarak belirli bir gelir seviyesinin üzerine çıkmasının, o ülkenin kalkınmış bir ülke olması anlamına gelmediğini belirten Sabancı, şöyle konuştu:
"Bu nedenle eşitlik, hak ve özgürlükler gibi konuları sadece ekonomik boyutlarıyla çözmemiz mümkün değildir. Ekonomi alanında gösterdiğimiz başarıyı sosyal alanlarda da yakalamak için kadınların iş gücüne ve siyasi hayata katılımını artırmalıyız. Türkiye'de parlamentonun yüzde 14'ünü kadın milletvekilleri oluşturuyor. 7 Haziran Genel Seçimini kadınların parlamentoda daha yüksek oranda temsil edilmesi için önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Buradan bütün kadınlara ve siyasi partilere çağrıda bulunuyorum. Kadınlar, mecliste daha fazla yer almalı."
"Özgecan ile beraber bir zihinsel devrim de yaşanmaktadır"
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de herkesin olayları değerlendirirken ön yargılarından arınarak "önce insan" diyerek bakması gerektiğini söyledi.
Kalkınma, büyüme ve zenginleşme hamlesinde insanın merkeze alınması gerektiğine vurgulayan Şahin, "Her türlü ayrımcılığı reddetmemiz, her türlü kutuplaşmayı yok etmemiz gerekiyor" diye konuştu.
Üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesiyle beraber bütün vicdanların ses çıkardığına dikkati çeken Şahin, şöyle devam etti:
"Özgecan ile beraber bir zihinsel devrim de yaşanmaktadır. Bir çocuktan, bir gençten bir katil, bir cani nasıl çıkabiliyor. Bir insanın tanımadığı, bilmediği birine nasıl bu kadar zarar verebileceğini, artık insanlar sorguluyor. Koruyucu, önleyici hekimlik gibi bu olmasın diye neler yapılması gerekiyor. Ne yapmamız gerektiğini çok iyi değerlendirip, kendimizi bu teraziden geçirmemiz ve buradan çıkan sonuçları da sonuna kadar takip etmemiz gerekiyor."
Kadınsız demokrasi ve kalkınma olmayacağına işaret eden Şahin, zamanın ruhunu yakalamak için dünyadaki gelişmelerin takip edilmesi gerektiğini dile getirdi.
Şahin, kızların okuma oranını artırmak için gereken desteği verdiklerini, vermeye de devam edeceklerini sözlerine ekledi.
BM Kadın Birimi Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü ve Türkiye Temsilcisi Ingibjorg Gisladottir ile BM Mukim Koordinatörü ve UNDP Mukim Temsilcisi Kamal Malhotra ise dünyayı kadınlar için daha yaşanabilir hale getirmek için çaba gösterdiklerini ifade ettiler.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da kadınlara yönelik yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Açılış konuşmalarının ardından "BM Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı ile İlgili Gelişmeler" konulu panel düzenlendi.
Son Dakika › Yerel › BM Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?