MEHMET AKİF PARLAK - Şanlıurfa'da son yıllarda Fırat Nehri'ne kurulan çiftliklerde yılda 4 bin ton balık üretiliyor ve il dışına gönderiliyor.
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ile hayatın hemen her alanında ilerlemeler kaydeden, verimli arazilerin suyla buluşmasının ardından bölgede üreticiler artık farklı sektörlere yöneliyor.
Birecik ilçesindeki vatandaşlar da sunulan destekler sayesinde balıkçılık yaparak evlerini geçindiriyor.
Fırat Nehri üzerinde inşa edilen Karkamış Barajı'nın su toplama havzasında kurulan alabalık çiftliklerinin sayısında her geçen gün artış yaşanıyor. Geçen yıl 8 firmanın 16 tesisi bulunan bölgede, bu yıl 12 firma 21 tesisle hizmet veriyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdür Vekili Abdullah Açıkgöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölge halkının GAP'ın sunduğu birçok imkanı kullanmaya devam ettiğini söyledi.
Birecik ilçesinde 18, Bozova'da 2 ve Siverek'te bir balık çiftliğinin bulunduğunu dile getiren Açıkgöz, çiftliklerde somon, alabalık ve sazan balık türlerinin yetiştirildiğini belirtti.
Açıkgöz, çiftlikteki balıklardan sazanın Fırat Nehri'nde avlandığını, soman ve alabalığın ise diğer illerden getirilip burada üretildiğini aktardı.
Bakanlığın işletmelere ciddi destek verdiğini söyleyen Açıkgöz, şunları ifade etti:
"Yılda bu tesislerimizden her biri 29 ton ile 928 ton arasında üretim yapmaktadır. Bu bizim için ciddi bir üretim. Herkes Şanlıurfa'da balıkçılığın olmadığını düşünüyor ama biz balıklarımızı il dışına gönderiyoruz. Yılda yaklaşık 4 bin ton balık üretmekteyiz. Geçtiğimiz yıl bu işletmelere 2 milyon 103 bin lira destek verdik. Şanlıurfa'da gerçekten balıkçılık gelişiyor. Tarım Bakanlığı bu gelişmeleri gördü ve ilimizde 'Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü' kurdu. Bu da bakanlığımız kentimizdeki bu gelişmeye verdiği önemi gösteriyor. Şanlıurfa Fırat Nehri'ne kıyısı olan kentlerde en fazla balık çiftliği olan il konumundadır."
"Tatları göl balıklarına göre daha güzel"
Balık Çiftliği İşletmecisi Mehmet Ali Bozkurt da Fırat Nehri'nde balıkçılığın her yıl büyüdüğünü belirtti.
Ege ve Karadeniz bölgelerinden 5-6 gram ağırlığında yavru balık aldıklarını anlatan Bozkurt, yavruları üretim istasyonundaki kafeslerde 250-300 grama ulaşıncaya kadar beslediklerini anlattı.
Çiftliklerde yetişen balıkların daha çok il dışına gönderildiğini söyleyen Bozkurt, "Haftada bir gün alınan sipariş balıkları araçlara yükleyip il dışına gönderiyoruz. Biz kendi çiftliğimizde somon ve alabalık üretiyoruz. Burası akarsu olduğu için balık daha kaslı oluyor. Onun için tadı diğer balıklara oranla daha güzel oluyor. Göldeki balıkla akarsudaki balık bir olmaz" dedi.
Son Dakika › Yerel › Bozkır Kenti Şanlıurfa'da Balıkçılık Gelişiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?