Çanakkale'de tarımsal üretimde önemli ekonomik ürünlerden olan domates, masaya yatırıldı. Düzenlenen çalıştayda, bölgedeki üreticilerin daha verimli ve kaliteli üretim yapması, bölge ve dolayısıyla ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlamasına yönelik projeler ile domates yetiştiricilerinin sorunları görüşüldü.
Düzenlenen Çalıştayın başlangıcında bir konuşma yapan Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Akkuş, "İnsanlığın yaşamını sürdürebilmesi için gerekli olan gıdanın kaynağı tarımdır. İlimiz sahip olduğu iklim ve toprak özellikleri bakımında tarımsal üretim için elverişli bir bölgede bulunmaktadır. Bundan dolayı 108 adet tarımsal ürünün ticari boyutta üretimi yapılmaktadır.
Çanakkale ili 2012 yılı TUİK verilerine göre, birçok tarımsal üründe de ülke genelinde ilk 10 içerisinde yer almaktadır. Çanakkale, Nektarin, Salçalık Biber, Yulaf (yeşil ot), Sorgum (yeşil ot) ve Tritikale (yeşil ot) üretiminde 1. sırada, Şeftali ve Golden Elmada 2. Sırada, Silajlık Mısır ve Yem Şalgamında 3. sırada, sofralık domates üretiminde 5. sırada Salçalık domateste ise 6. sırada yer almaktadır. Yağlık Zeytin, Şaraplık üzüm ve Kirazda da ülke üretiminde ilk on içerisinde yer almaktadır" dedi.
2012 yılında Çanakkale'de üretilen bitkisel ürünlerin, üretim değerinin 1 milyar 604 milyon TL olduğunu da söyleyen Akkuş, "İlimizde birçok ürün, ülke genelinde marka olmuştur. Ezine peyniri, Bayramiç Beyaz Tüysüzü, Umurbey Şeftalisi, Lapseki Kirazı, Çanakkale Domatesi, Gelibolu Sardalyası ve Çanakkale Peynir Tatlısı bunlardan birkaçıdır. Çanakkale hayvansal üretimde de önemli bir potansiyele sahiptir. 205 bin büyükbaş hayvan ve 625 bin küçükbaş hayvan mevcut olup, toplam süt üretimi 514 bin ton olup, yaklaşık ülke üretiminin % 3'ü ilimizde üretilmektedir. Türkiye'de 2012 yılında yaklaşık 45,8 milyon ton yaş meyve sebze üretilmiş ve domates üretimi tek başına yaş meyve sebze üretiminin yaklaşık dörtte birini oluşturmuştur. Çanakkale, Türkiye'de domates üretimi yapılan önemli illerden birisidir. 2013 yılı itibariyle 56.636 dekarlık alanda yapılan üretimde 328.982 ton sofralık domates, Salçalık Domates de ise 30.617 dekar alanda üretim yapılmış 209.144 ton domates üretilmiştir. Toplam 87.253 dekar alanda 538.126 ton domates üretilmiştir" diye konuştu.
Üretimde münavebeye (Ekim nöbeti) dikkat edilmemesinin, verimde azalmalara ve kalite kaybına neden olduğunu da hatırlatan Akkuş, "Basınçlı sulama tekniklerinden damla sulamanın yaygınlaşması üretimi olumlu yönde etkilemektedir. Tuta absoluta (domates güvesi) zararlısı 2010 yılında da ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de görülmüş ve üretimi olumsuz yönde etkilemiştir. Tüm bitkisel ürünlerde olduğu gibi, Domates üretiminde de Zirai Mücadele ilaçlarının bilinçsiz kullanımı insan sağlığını tehdit etmekte ve ihracatımızı olumsuz yönde etkilemektedir. Üreticimiz bu konuya gereken hassasiyeti gösterdiği takdirde bundan insan sağlığı olumlu yönde etkileneceği gibi, ihracatımızın önündeki en büyük engellerden biri olan kalıntı problemi de ortadan kalkmış olacaktır" dedi.
Çalıştayda, yetiştiricilik, sürdürülebilir tarım sistemleri, gübreleme, bitki koruma, sulama, hasat ve pazarlama gibi Domates Üretimi ile ilgili birçok konuda karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı. - ÇANAKKALE
Son Dakika › Yerel › Çanakkale'de Domates Çalıştayı Düzenlendi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?