Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, 1915 Osmanlı coğrafyasında yer alan 18 ülke ile 81 ilden şehit torunlarını, Çanakkale'de buluşturdu.
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığının "1915 Vatan Coğrafyası Çanakkale'de Buluşuyor" projesi kapsamında, kente gelen yaklaşık 200 şehit torunu, Şehitler Abidesi'nde düzenlenen törene katıldı.
Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan, törende yaptığı konuşmada, bugün önemli bir gün olduğunu ifade ederek, şehit torunlarını burada görmenin çok anlamlı olduğunu söyledi. Gürkan, Çanakkale Zaferi'nin önemine dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Çanakkale sadece bugünkü topraklarımız için değil, o günkü coğrafyadaki tüm illerimiz için tüm coğrafya için çevremizdeki bütün ülkeler, dünyanın şekillenmesi için gerçekten çok önemli rol oynamıştır. Bu rolü bugün daha iyi anlayabiliyoruz. Bugün çevremizdeki ülkelerin hem siyasi hem konum olarak hem yönetim olarak nasıl Çanakkale'den etkilendiğini biz kitaplardan okuyarak da öğreniyoruz, bugünleri birlikte yaşayarak bunu daha da iyi algılayabiliyoruz."
Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılı kapsamında hem ulusal hem uluslararası etkinliklerin yapıldığını belirten Gürkan, şöyle devam etti:
"Bu anlamda bu yıl ki etkinliklerimizin farklılığı bütün Türkiye'de dile getirilmiş vaziyette. 100'üncü yılda Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak alanda yer almak bizim için ayrı bir şeref, ayrı bir görev, bizler için özel bir görev. Önümüzdeki yllarda daha büyük çalışmalarla hizmet vermeye devam edeceğiz. Tarihi alanı, tarihi alan kimliğiyle beraber, ziyaret edilebilir vaziyette planlayıp projelendireceğiz, restorasyon ve tanzim çalışmalarını yapacağız. Önümüzdeki yıllarda farklılığını daha iyi algılayacağız."
Gürkan, şehit torunlarının Çanakkale'de dolu dolu bir 3 gün geçireceğini kaydetti.
"Üst üste konulmuş kemikleri hangi kuvvet ayırabilir"
Çanakkale cephesine 100 yıl önce Suudi Arabistan'ın Mekke kentinden gelen 11 kardeşin şehit düşen 9'undan birinin torunu olan Muhammet Orfalı, Çanakkale için 100'üncü yıl anısına yazdığı şiiri okudu.
Şanlıurfa'dan gelen şehit torunu Mehmet Emin İlhan da birlik ve beraberliğin önemine dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Şu mezarlarda Kürt'üyle Arap'ıyla Alevi'siyle, Sünni'siyle, Lazı'yla Zaza'sıyla kucak kucağa üst üste konulmuş kemikleri hangi bilgi, hangi beyin hangi kuvvet ayırabilir. Herkes bu vatan, millet, bayrak, namusumuz, şerefimiz, haysiyetimiz için varlığımız için burada kucak kucağa öldüler. Niçin bizim aramıza nifak tohumları konulsun. Kimdir bu nifak tohumlarını aramıza serpen kişiler, biz hala düşünemeyecek miyiz?"
"Annem dedemin yüzünü bile görememiş"
İstanbul'dan gelen Nimet Çora da burada bulunmanın bambaşka bir şey olduğunu ifade ederek, "Bir şehit torunu olarak çok duygulandım, annem dedemin yüzünü bile görememiş. Annem iki günlükken annemle vedalaşıp taburuna gitmiş ve harbe katılmış. Daha sonra da ölüm haberini almışlar" dedi.
Düzce'den gelen İsmail Özen de Çanakkale Savaşları'nda dedesini kaybettiğini ifade ederek, "İnsanın içi sızlıyor, içi ağlıyor. Ben her gelişte böyle kıyıya köşeye çekilip ağlarım. İnsanın içinde bir yara" dedi.
Son Dakika › Yerel › Çanakkale Şehitleri'nin Torunları Şehitler Abidesi'nde Buluştu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.