Çankaya'da 'Tohum Takas Şenliği' Başladı - Son Dakika
Yerel

Çankaya'da 'Tohum Takas Şenliği' Başladı

Çankaya\'da \'Tohum Takas Şenliği\' Başladı

Çankaya Belediyesi'nin "Sağlıklı Tohum, Sağlıklı Toplum" sloganıyla üreticileri bir araya getirdiği 'Tohum Takas Şenliği' başladı.

26.10.2013 10:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çankaya Belediyesi'nin "Sağlıklı Tohum, Sağlıklı Toplum" sloganıyla üreticileri bir araya getirdiği 'Tohum Takas Şenliği' başladı.

Çankaya Belediyesi'nce başlatılan 'Tohum Takas Şenliği' kapsamında, yetiştiği bölgenin ekolojisine uyum sağlamış bitkilerden alınan tohumlar el değiştirecek. Çankaya Belediyesi Başkanlık Binası'nda başlayan şenliğin açılış konuşmasını yapan Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, "Dünya Ticaret Örgütü ve uluslararası anlaşmaların da dayatmasıyla oluşan tekelleşmeye karşı yerel direnişlerden birisi tohum takasıdır" dedi. Tanık, sağlıklı tohum ve toplum arayışının büyük bir önem taşıdığını ifade ederek, farkındalık yaratmak üzere öncü mücadele verdiklerini belirtti.

İç Anadolu Belediyeler Birliği'nin Anadolu coğrafyasında halkların dayanışmasını örgütlemeyi, tarımı işbirliği halinde geliştirmeyi görev edindiğini ifade eden Tanık, "Birlik üyeleri Çankaya ve çevresinde tohum takasının amacını anlattı. Bu çalışma tekel zincirinin kırılmasına yönelik heyecan verici bir başlangıç oldu. Sağlıklı tohumun sağlıklı toplum oluşturabilmek için çok önemli olduğunu bilen herkes yerel bitki değerini ve çeşitliliğini koruma çabası içinde" diye konuştu.

Başkan Tanık, 'Kır Kent Kardeşliği' projesiyle yerel üreticileri teşvik ettiklerini ve kırsalın gelişimine katkıda bulunduklarını belirterek, "Büyük ile küçük yerleşmeler arasında dayanışma oluşturmak üzere hayata geçirdiğimiz projemizle oluşan ürünler, Çankaya pazarlarında, Maltepe'de üretici dostlarla tüketicilerin aracısız buluşmasını sağlayacak" dedi.

"ÖNERİMİZ YAŞAMI KORUYAN POLİTİKALARDIR"

Şenliğin açılışına katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın da endüstriyel tarımın gübre ve ilaçla daha çok üretim yaptığını ifade ederek, "Bu üretim tarzı tekelleşme, sağlıksız ürün ve rant üzerine kuruludur. Doğaya saygılı yöntemde ise küçük çiftçiliğin bilge tarımını geliştirmek ve yaygınlaştırmak amaçlanır. Bu formülasyon, doğayı, çeşidi, yaşamı korur ve bizim de önerimiz budur" dedi.

Sağlıklı, yeni ve adil bir gıda düzeni kurmanın emekten, kır ve kent yoksulundan yana tutum almak olduğunu vurgulayan Günaydın, "Bu düzen tesadüfen kurulamaz, tüketiciden yana ve sermayeye, ranta karşı duruşla olur. Hangi belediyelerin bu politikaları izlediğine bakılırsa, hangi partinin savunduğu da görülecektir. Tohum takası etkinlikleri düzenleyen belediyeler, CHP'li belediyelerdir. 2014 yılında tüm CHP'li belediyeler bu takası yapıyor olacak" diye konuştu.

Çankaya Belediyesi'ni Kır ve Kent Kardeşliği Projesi'nin de söz konusu politikalara son derece uygun bir nitelikte olduğunu vurgulayan Günaydın, sözlerini "Doğa ve yaşam bizimdir, patentlenemez" şeklinde bitirdi.

ŞENLİK İKİ GÜN SÜRECEK

Sivil toplum örgütleri, üretici köylüler, akademisyenler, yerel yönetim idarecilerinin yanı sıra CHP il ve ilçe teşkilatının yöneticileriyle üyelerinin de katıldığı şenlik kapsamında, biyo çeşitlilik, tohum ıslahı gibi konularda paneller düzenlenmesinin yanı sıra çocuklar için, böcek okulu, tohum dikimi gibi çalışmalar da gerçekleşecek. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çankaya'da 'Tohum Takas Şenliği' Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement