Çocuk İstismarıyla Mücadele Derneği Başkanı Canan Arıtman, Birleşmiş Milletler'in yaptığı araştırmaya göre Türkiye'nin çocuk evliliklerinde dünyada 7'nci sırada yer aldığını söyledi.
İzmir Büyükşehirşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Çocuk İstismarıyla Mücadele Derneği'nin (ÇİMDER) işbirliğinde İzmir Sanat'ta "Çocuk Evliliklerini Önlemek Lazım" paneli düzenlendi.
Uluslararası Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne imza koyan Türkiye'de 18 yaş altındaki evlilik oranının yüzde 30-35 arasında seyrettiği belirtilen panelde konuşan Arıtman, Türkiye'deki ataerkil yapının çocuk evliliklerini meşrulaştırdığını ifade etti. Birleşmiş Milletler'in yaptığı araştırmaya göre Türkiye'de 5,5 milyon çocuk gelin bulunduğunu kaydeden Arıtman, şunları belirti:
"2 milyon çocuk başlık parası için küçük yaşta evlendirilmiş. Çocuk evliliklerinde dünyada 7. sıradayız. Birleşmiş Milletler, çocuk evliliklerini, köleliğin günümüze vuran biçimi olarak nitelendiriyor."
Panele Ege Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şeyda Aksel, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Polat, Ankara Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Eski Başkanı ve Çocuk İstismarı ve İhmali Önleme Derneği Başkanı Avukat Türkay Asma ile Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Özlem Gencer Kıdak konuşmacı olarak katıldı.
Prof. Dr. Polat, kız çocuklarının eğitiminin yarım kaldığını, o çocuklar evlendiği zaman onların çocuklarının da eğitiminin tam olmadığına dikkati çekerek, Van'da yaptıklarını çalışmada bin kadından yüzde 48'inin 18 yaşın altında evlenmiş olduğunu gördüklerini aktardı.
Doç. Dr. Kıdak ise 18 yaşın altında yapılan evliliklerin istismar olarak kabul edilmesi gerektiğini dile getirerek erken evliliklerin az gelişmiş ülkelerin temel sorunlarından biri olduğunu, yoksulluk ve eğitimsizlik nedeniyle çocuk evliliklerinin oranının arttığını vurguladı. - İzmir
Son Dakika › Yerel › Çocuk Evliliklerini Önlemek Lazım' Paneli - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?