SITKI YILDIZ - Van'da sokaklarda güç şartlar altında çalışan çocukların yaşamı, Çocuk ve Gençlik Merkezi (ÇOGEM) sayesinde değişti.
1990'lı yıllardan itibaren terör nedeniyle sürekli göç alan ve nüfusu bir milyonu aşan Van, göçün etkisiyle sosyal sorunların yaşandığı, ailelerin büyük sıkıntılarla yüzleştiği bir kent konumuna geldi. Kente göç edenler yoğunlukla Bostaniçi, Hacıbekir, Karşıyaka, Süphan, Beyüzümü, İstasyon, Altıntepe mahallelerine yerleşirken, aile bireyleri ve özellikle de çocuklar olumsuz yaşam koşullarıyla karşı karşıya kaldı.
Ailelerine destek olmak amacıyla sokakta zor şartlar altında çalışan çocukların hayata tutunması amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, çocukları ÇOGEM'le tanıştırdı. ÇOGEM bünyesindeki kurslarda yeniden hayata bağlanan çocuklar, ney, bağlama, bilgisayar, el sanatları, matematik, yabancı dil, yüzme, boks ve tekvando gibi 16 farklı kursa katılıyor.
Kurslarda aldıkları eğitimlerle bir taraftan okuldaki başarılarını artıran çocuklar, bir taraftan da elde ettikleri derecelerle ailelerinin ve öğretmenlerinin gurur kaynağı oluyor.
-Tehditlere rağmen, çocuklara ulaşmaya devam ediyorlar
ÇOGEM Müdür Vekili Recep Camuşçu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yoğun göç alan kentte, ciddi sosyal sorunların yaşandığı bölgelerde çalışma yürüttüklerini söyledi.
Ekiplerin gece gündüz demeden yürüttüğü fedakar çalışmalar sayesinde önemli bir noktaya geldiklerini ifade eden Camuşçu, mahalle aralarında keşfedilmeyi bekleyen çok sayıda çocuk olduğunu ve kendilerinin de bu amaçla sokak sokak dolaştıklarını belirtti.
2013 yılında açtıkları 16 kurstan yaklaşık bin çocuğun yararlandığını vurgulayan Camuşçu, şöyle konuştu:
"ÇOGEM'de eğitimine devam eden ve sporla ilgilenen çocuklarımızdan Barış Güdürü, dünya şampiyonasına gidebilecek bir çocuğumuz. Katıldığı boks şampiyonasında Türkiye ikincisi oldu. Sokaklarda yüzlerce Barış var. Bunlar bizim evlatlarımız ve onlara sahip çıkmazsak sokaklarda maalesef her türlü istismara, suistimale maruz kalabiliyorlar. Art niyetli insanlar da var ve istekleri doğrultusunda bu çocukları kullanabiliyorlar. Hatta arkadaşlarımızdan tehdit edilenler de oldu. Bize açıkça hırsızlık yaptırdıklarını ifade edenler, 'Biz bu çocukları kullanarak para kazanıyoruz' diyenler oldu. Bu çocukları bir başlarına bırakırsak hayatlarıyla birlikte çevrelerindeki insanların hayatlarını da karartıp gidecekler. Biz de onlara engel olabilmek için çocukları mümkün olduğu kadarıyla korumaya çalışıyoruz."
Kurslardan yararlanan birçok çocuğun Türkiye genelinde önemli derece elde ettiğine değinen Camuşçu, çocukların sportif faaliyetlerin yanı sıra okullarında da birçok başarıya imza attığını dile getirdi.
-Ayakkabı boyacılığından Türkiye ikinciliğine
ÇOGEM sayesinde boksla tanışan ve antrenör Ayhan Öz tarafından eğitilen Barış Güdürü de geçen yıl Burdur'da yapılan Türkiye Ferdi Boks Şampiyonasında Türkiye ikincisi oldu.
Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde boyacılık yaparken ÇOGEM ile tanıştığını belirten Güdürü, o günden sonra hayatının değiştiğini ifade etti.
Güdürü, ÇOGEM'le tanışma hikayesini şöyle anlattı:
"Her sabah erkenden uyanıyor ve hastane önünde boyacılık yapıyordum. Para kazanmak için buna mecburdum. Çocuk polisi beni yakaladı ve ÇOGEM'e getirdi. Burası sayesinde kötü olan derslerim düzeldi ve okulda da başarılı oldum. Daha sonra buradaki bazı arkadaşlarımın boks yaptığını öğrendim. Ben de gitmek istedim ve antrenörüm Ayhan Öz sayesinde Burdur'da yapılan Türkiye şampiyonasında ikinci oldum. Şimdi ailem de benim gibi çok mutlu. Hedefim olimpiyatlarda da derece almak."
-Oğluyla gurur duyuyor
Süphan Mahallesi'nde ikamet eden baba Fethi Güdürü ise depremden sonra yaşadıkları ekonomik zorluk nedeniyle Barış'ın hastane önünde boyacılık yaptığını bildirerek, oğlunun ÇOGEM'le tanışmasıyla adeta hayatının değiştiğini dile getirdi.
Oğlunun elde ettiği başarıların ardından kendisiyle gurur duyduğunu anlatan baba Güdürü, "ÇOGEM sayesinde başarılı oldu. Burdur'da Türkiye ikincisi oldu. Ama ben Barış'ın bu mahallede, bu ortamda yaşamasını istemiyorum. Çünkü çok zorlanacak. Barış'ın yatılı okumasını, başarılarına bu mahalle dışında devam etmesini istiyorum. O nedenle yetkililerin oğluma sahip çıkmasını istiyorum" diye konuştu.
-"Saygıyı, sevgiyi ve aile değerlerini burada öğrendik"
Sokaklarda çalışırken kötü alışkanlıklara yakalandıklarını ve merkeze geldikten sonra bu alışkanlıklardan kurtulduklarını söyleyen Endüstri Meslek Lisesi 9. sınıf öğrencisi Cüneyt Tanman ise eğitimlerinin yanı sıra saygıyı, sevgiyi ve aile değerlerini de merkezde çok iyi öğrendiklerini kaydetti.
Tanman, sokakta çalışarak kazandığı parayı internet kafelerde, oyun salonlarında harcağına işaret ederek, "Buraya geldiğimden beri kötü alışkanlıklardan kurtuldum. Şimdi hayatım çok güzel. Tatillerde burada yatılı kalıyorum ve burayı çok seviyorum. Hocalarımız bizi anne ve babamız gibi seviyor" ifadelerini kullandı.
Çocuklardan Ferhat Şipal ise hayal bile edemeyeceği şeyleri ÇOGEM ile yaşadığını belirterek, ÇOGEM sayesinde hayatında büyük değişimler yaşadığına dikkati çekti.
Şipal, şöyle dedi:
"Hayal bile edemeyeceğim şeyleri burada yaptım. ÇOGEM sayesinde Akdamar Adası, Muradiye Şelalesi, Çatak, Ankara gibi birçok yeri gezip gördüm. Sevgi ve saygıyı burada öğrendik. Buradan önce boyacılıktan kazandığım parayı internet kafeye harcıyordum. Sabah girdiğim kafeden akşam saatlerinde çıkıyordum. Şimdi burada oyunculuk özelliğimi keşfettim. Burada sahnelere çıktım. Ankara'da Başbakanın karşısına çıktım. Çektiğimiz kısa film olan 'Kırık L' de başrol oynadım. Bu filmimiz ödül aldı." - Van
Son Dakika › Yerel › Çogem'le Hayata Tutunan Çocuklar... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?