Unutulan meslekler arasında yer almak istemeyen çömlekçiler, Diyarbakır'da tarihin tozlu sayfalarına girmemek için çaba harcıyor.
Çömlekçilik geçmişinin neredeyse insanlık tarihiyle yaşıt olduğunu ifade eden Diyarbakırlı çömlek ustası Mehmet Özkalkan, baba mesleği olan çömlekçiliğin tarihinin Ermenilere dayandığını söyledi. Çömlekçiliğin, 2 kuşak Ermenilerden sonra Müslümanlara kaldığını aktaran Özkalkan, "Ben de 4'üncü kuşakta yer alıyorum. Bu unutulmaya yüz tutmuş mesleği yaşatmaya çalışıyorum" dedi. Bu işe yıllarını vermiş birçok insanın çömlekçiliği bıraktığını belirten Özkalkan, devletten herhangi bir destek olmadığı için yeterli ilgi olmadığını ifade etti. Haziran-Ağustos ayları arasında çömleklerin kırmızı dağ toprağında yapıldığını dile getiren Özkalkan, "Tek başıma yıllardır çalışıyorum. Dükkan zaten arka mahallede bir yerde. Batıda moda olarak kullanılıyor çömlekler ama burada nadir. Yerimi bilen çok insan olmadığından çok bir şey kazandırmıyor. Öyle gün oluyor hiç satış yapmadan kapatıyorum dükkanı" diye konuştu.
Özkalkan ayrıca en iyi çömleğin doğal toprağından yapılan çömlek olduğunu kaydederek, su konulan testilerin sudaki kireci emip suyu berraklaştırdığını da sözlerine ekledi. - DİYARBAKIR
Son Dakika › Yerel › Çömlekçilik Mesleği Unutulmaya Yüz Tutuyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?