Ali Hakan Der - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül,
"Memleketimizin her bir yanı şehit kanıyla sulanmıştır. Ama her adımının şehit kanıyla yoğrulduğu toprak olarak düşündüğümüzde Çanakkale'nin emsalsiz bir yeri var" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, Çanakkale'deki temaslarına Valiliği ziyaret ederek başladı. Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna ziyaretin anısına Gül'e el dokuması halı ve Osmanlı döneminde il ziyareti yapan devlet adamlarına verilen 150 yıllık bir anahtar hediye etti.
Gül, Çanakkale'yi ziyaret etmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi. Çanakkale'nin dünyanın en büyük savaşlarından birinin yaşandığı, dünya tarihinin seyrinin değiştiği ve büyük kahramanlıkların kaydedildiği bir yer olduğunu belirten Gül, şöyle konuştu:
"Memleketimizin her bir yanı şehit kanıyla sulanmıştır. Ama her adımının şehit kanıyla yoğrulduğu toprak olarak düşündüğümüzde Çanakkale'nin emsalsiz bir yeri vardır. Çanakkale'deki kahramanlık, dünya tarihini değiştirdi, Türkiye Cumhuriyeti'nin yolunu açtı. Büyük komutanlar burada toprağa verildi. İmparatorluğun göz nuru içinde yetiştirdiği tahsilli nesil burada bizler için, gelecek nesiller için canlarını feda etti. Burada büyük komutanlar çıktı, Atatürk dünya çapında burada bilinir hale geldi."
Gül, 2015 yılında Çanakkale Zaferi'nin 100. yıl dönümünün kutlanacağını belirterek, kentin dünya çapında organizasyonlara ev sahipliği yapacağını söyledi. Çanakkale'ye ilk kez 1970'li yıllarda 18 Mart törenlerinde İstanbul Üniversitesi öğrencilerini temsilen geldiğini anlatan Gül, "Çanakkale'yi o yıllardan hafızama işlemişimdir" dedi.
Gül, Çanakkale'ye daha sonra çeşitli vesilelerle geldiğini, 2008 yılındaki 18 Mart töreni hariç tutulursa Cumhurbaşkanı olarak da ilk kez geldiğini kaydetti.
Çanakkale'nin sanayisiyle dikkati çeken bir il olduğunu dile getiren Gül, seramik, gıda, demir-çelik ve gemicilik gibi bir çok alanda kentin kendini ispatlamaya başladığını ifade etti. Gül, Çanakkale'nin özellikle İstanbul ile bağlantısı geliştikçe maddi değerinin de artacağını söyledi.
Turizmin Çanakkale'nin vazgeçilmez unsuru olduğunun altını çizen Gül, Gelibolu'nun yeniden düzenlenmesi, anıtların gözden geçirilmesi ve her yıl on binlerce kilometre uzaktan binlerce insanın buraya gelmesinin Çanakkale'ye titizlikle sahip çıkılması, sorunların üzerine ivedilikle gidilmesi gerekliliğini hatırlattığını kaydetti.
Ziyarette Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da hazır bulundu.
-Belediye Başkanı: "Siyanürle altın aranmasından Çanakkale halkı şikayetçi"-
Gül, valiliğin ardından Çanakkale Belediyesi'ne geçti. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Gül'e Kordon boyundaki eski belediye binası fotoğraflarını göstererek, o alanda yapılacak düzenlemeler hakkında bilgi verdi.
Gökhan, Gül'ün ziyareti anısına Atikhisar Barajı'nın bulunduğu yerde 2 bin fidanlık ağaçlandırma çalışması yapacaklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül'e Kaz Dağları'nda siyanürle altın aranmasından Çanakkalelilerin şikayetçi olduğunu dile getiren Gökhan, şöyle konuştu:
"Siyanürle altın arama çalışmaları hızla devam ediyor. Kaz Dağları, Allah'ın bize zımnen yüzünü gösterdiği yerdir. 34 işletme siyanürle altın arama izni aldı. Bunlar yabancı firmalar olduğu için beyan edilen altının yüzde 4,5'i devletin kasasına girecek. Yani ülkemize ekonomik bir katkısı da olmayacak. Çanakkale halkı, siyanürle altın aranmasından şikayetçi. İlginize arz ederim."
Bunun üzerine Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kaz Dağları'nın Milli Park olduğunu hatırlatarak, bu alanın içinde siyanürle altın çıkarılmasına izin verilmediğini, faaliyetlerin milli park alanı dışında belli şartlarla yürüdüğünü anlattı.
Daha sonra Gül'e Çanakkale'ye özgü peynir tatlısıyla burada yetiştirilen erik ve çilek ikram edildi.
- ÇANAKKALE
Son Dakika › Yerel › Cumhurbaşkanı Gül, Çanakkale'de - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?