AHMET BAYRAM - Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Güneş Arabaları (Solaris) ekibince tasarlanıp üretimi gerçekleştirilen ve Türkiye'nin ilk 4 tekerlekli 2 kişilik elektrikli aracı olan "DEMOBİL", şehir kullanımına sunulmak isteniyor.
DEÜ Makine Mühendisliği Öğretim Görevlisi, Solaris Projesinin yürütücülüğünü ve danışmanlığını yapan Doç. Dr. Aytaç Gören, AA muhabirine yaptığı açıklamada, DEMOBİL'in DEÜ kampüsü içinde kullanıldığını gördüklerini, aracın şehir içinde kullanılabilirliğini de göstermek istediklerini söyledi.
"Solaris Projesi" kapsamında üretilen araçlarda pilotluk yaptığını da belirten Gören, şimdiye kadar ürettikleri güneş enerjisiyle çalışan 4 araçla çeşitli ülkelerden ödül aldıklarını kaydetti.
Gören, güneş enerjisiyle çalışan araçların günlük kullanıma nasıl uygulanabileceğini araştırdıklarını ve bu sayede "DEMOBİL"i ürettiklerini belirterek, "DEMOBİL, iki kişilik, 4 tekerlikli daha ufak bir konsepte sahip elektrik enerjisiyle çalışan bir araç. Daha önceki güneş enerjisiyle çalışan araçlarımızda kullandığımız önemli bir yer kaplayan güneş panellerini kampüs içine kurduğumuz istasyonların üzerine aldık, buradan sağlanan enerji DEMOBİL'in bataryasına yükleniyor. Bu sayede daha küçük bir araç olarak ortaya çıktı" dedi.
DEMOBİL'in kampüs içerisinde öğrenciler ve güvenlik görevlileri tarafından kullanıldığını ifade eden Gören, şunları söyledi:
"Projeye başlarken her parçasını kendimiz üretelim düşüncesiyle yola çıkmıştık. İlk başta fırçalı bir doğru akım motoru ürettik. Daha sonra 2010 yılından itibaren ürettiğimiz, yüzde 93'ün üzerinde verim sağlayan fırçasız doğru akım motorunu kullanmaya başladık. Bu motoru 2 senedir yarışlarda kullanıyoruz; yeni ürettiğimiz Formula-G aracında Avustralya'daki yarışlarda da kullandık. Avustralya'da yaklaşık 3 bin kilometreyi bu motorla gittik ve başarılı olduk. Bu şekilde teknolojiyi üretmeye başladığınızda yol size açılmış oluyor.
Motordan, elektronik ünitelerine ve gövdeye kadar aracın birçok parçasını öğrenci arkadaşlarımızla birlikte üretiyoruz. Üretemediğimiz bir fotovoltaik ve batarya kalmıştı. Bataryayla ilgili çalışmalarımız henüz başlamadı ancak fotovoltaiki, İZKA desteğiyle bu yıl ilk kez üretmeyi başardık."
Gören, yerel yönetimlerin elektrikli enerjisiyle çalışan bu araçlara ilgi göstermeye başladığını işaret ederek, Seferihisar ve Buca Belediyelerinden talep aldıklarını bildirdi.
Gören "DEMOBİL ile bu araçların kampüste kullanıldığını gördük, şehirlerde ve ülkemizde günlük yaşamda kullanılabilirliğini de göstermek istiyoruz. Şu anda da o yönde ilerliyoruz" ifadelerini kullandı. - İzmir
Son Dakika › Yerel › Demobil' Yollara Çıkarılmak İstiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?